Ιούλιος 1976. Στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αμερικανική Λεγεώνα, (οργάνωση βετεράνων πολεμιστών των ΗΠΑ) διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της. Τα μέλη της, άνθρωποι που πολέμησαν στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα και στο Βιετνάμ, είναι αντιμέτωποι, χωρίς να το ξέρουν, με ένα νέο, αόρατο και πολύ πιο επικίνδυνο εχθρό από οτιδήποτε έχουν ποτέ αντιμετωπίσει.

182 άτομα προσβάλλονται από μία μυστηριώδη μορφή λοίμωξης εκ των οποίων 29 καταλήγουν. Μετά το τέλος του συνεδρίου επικρατεί πανικός, ενώ οι αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση, εικάζουν ότι πρόκειται για χημικό πόλεμο από άγνωστους εχθρούς! Τελικά, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, αφού έχει πρώτα διεξάγει μία τεράστια έρευνα, απομονώνει το βακτήριο που ονομάζεται “λεγεωνέλλα” ή “λεγιονέλλα”, από το όνομα της αμερικανικής λεγεώνας.

Η νόσος των λεγεωνάριων, μία νέα, σοβαρή μορφή πνευμονίας, έχει πλέον ταυτοποιηθεί. Ο τρόπος μετάδοσης της ασθένειας ανακαλύπτεται ότι είναι η εισπνοή σταγονιδίων νερού που περιλαμβάνουν το βακτήριο της λεγιονέλλας και τα οποία συσσωρεύονται στα κλιματιστικά μηχανήματα των κτιρίων. Έτσι, η νόσος αποκτά και το δεύτερο όνομά της, “νόσος των κλιματιστικών”.

 

42 χρόνια μετά

Σήμερα πλέον, ξέρουμε πολλά περισσότερα και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τη νόσο των κλιματιστικών/λεγεωνάριων απολύτως αποτελεσματικά εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Η νόσος υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των κρουσμάτων πνευμονιών και παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι μεγάλες κλιματιστικές μονάδες σε γραφεία και ξενοδοχεία λειτουργούν σε πλήρη ένταση.

Να σημειώσουμε κάτι σημαντικό: Η νόσος των κλιματιστικών/λεγεωναρίων ΔΕΝ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη της νόσου στον άνθρωπο είναι η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα. Ακόμη, όσοι πάσχουν από χρόνια πνευμονικά νοσήματα είναι πιο ευάλωτοι, όπως και τα άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι.

 

ΔΕΝ μεταδίδεται στο σπίτι

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, καθώς δεν υπάρχει πλέον σχεδόν καμία ελληνική οικογένεια χωρίς ένα ή και περισσότερα κλιματιστικά μηχανήματα στο σπίτι. Τα air condition του σπιτιού (και του αυτοκινήτου) ΔΕΝ χρησιμοποιούν νερό για να ψύξουν τον αέρα, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτά για τη μετάδοση της νόσου.

 

Συμπτώματα

Όσον αφορά την κλινική εικόνα της νόσου, ποικίλλει και μπορεί να προσβάλλει περισσότερα από ένα συστήματα του οργανισμού. Τα βασικά συμπτώματα:

  • Αδυναμία και καταβολή, ειδικά στην αρχή
  • Βήχας, στην αρχή ξηρός, μετά με φλέμα
  • Υψηλός πυρετός (39°C)
  • Συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος (έμετος, ναυτία, διάρροια, στομαχικές διαταραχές)
  • Συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (σύγχυση, πονοκέφαλος, λήθαργος, ντελίριο)
  • Βραδυκαρδία
  • Μπορεί επίσης, ανάλογα με την έκταση της πνευμονίας, να εμφανιστεί δύσπνοια και αναπνευστική ανεπάρκεια

Αν νιώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μην περιμένετε και καλέστε αμέσως τον γιατρό σας, καθώς στην περίπτωση της νόσου των κλιματιστικών, ο χρόνος κυριολεκτικά σώζει ζωές. Επίσης, ενημερώστε τον που ήσασταν τις τελευταίες 10 ημέρες (εάν για παράδειγμα μένατε σε κάποιο ξενοδοχείο ή spa ή νοσηλευόσασταν σε κάποιο νοσοκομείο).

 

Θεραπεία

Αν και η νόσος “τρομάζει” το πλατύ κοινό, κυρίως λόγω του ονόματός της (όλοι μας άλλωστε ζούμε υπό καθεστώς… κλιματισμού), πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, ενώ σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης, η πρόγνωση είναι άριστη. Για την αντιμετώπισή της, επιλέγονται αντιβιοτικά με πιθανή απευθείας ενδοφλέβια χορήγηση, ενώ μπορεί να χρειαστεί παροχή οξυγόνου και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

 

Πώς μπορώ να προστατευθώ;

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο των κλιματιστικών/λεγεωνάριων. Η μόνη σύσταση που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αποφεύγετε, όσο το δυνατόν κλιματιζόμενους χώρους γραφείων και ξενοδοχείων. Καταλαβαίνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, αυτό δεν είναι δυνατόν. Όμως, αυτό που μπορείτε να κάνετε εάν εργάζεστε σε τέτοιους χώρους, είναι να συνεννοηθείτε με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων και τη διοίκηση για τη σωστή συντήρηση όλων των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν νερό για λόγους ψύξης.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!