Είστε γυναίκα; Τότε σίγουρα ξέρετε καλά τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι και θάλασσα για εσάς! Έχετε ζήσει την έξαψη της αγοράς του νέου μαγιό. Έχετε σημειώσει πάνω στο χάρτη τις 10 ελληνικές παραλίες με τα 10 αστέρια που φέτος θα επισκεφθείτε ε-ξά-πα-ντος. Έχετε ήδη τηλεφωνήσει στις φίλες σας για να τους ανακοινώσετε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα χάσετε το διήμερο σε ιστιοπλοϊκό με σκίπερ που προγραμματίζετε εδώ και χρόνια!

Μήπως όμως έχετε νιώσει, δυστυχώς, και την έλευση ενός ιδιαίτερα ανεπιθύμητου καλοκαιρινού επισκέπτη; Μιλάμε για την κολπίτιδα που πλήττει σχεδόν τρεις στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με ένα επεισόδιο, ενώ αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Διαβάστε στη συνέχεια τα “πώς” και τα “μη!” που θα σας επιτρέψουν να περάσετε ένα καλοκαίρι όμορφο και χωρίς κολπίτιδες.

 

Κολπίτιδες. The big 3.

Με τον όρο “κολπίτιδα”, εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου που εκδηλώνεται συνήθως με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων κολπικών υγρών. Η κολπίτιδα που μας ενδιαφέρει τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η μυκητιασική. Ωστόσο, καθώς η λοίμωξη είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλες τις μορφές της, καταγράφουμε στη συνέχεια τις 3 πιο διαδεδομένες περιπτώσεις.

 

Βακτηριδιακή κολπίτιδα

Συμβαίνει όταν διάφορα μικρόβια κάνουν μαζικό αποικισμό στον κόλπο, αντικαθιστώντας τη φυσιολογική χλωρίδα του. Σχετίζεται με την έλλειψη κολπικών γαλακτοβάκιλλων (ευεργετικών δηλαδή βακτηρίων) και τη μη χρήση προφυλακτικού. Σκευάσματα για λήψη από το στόμα και τον κόλπο οδηγούν στη θεραπεία, ενώ πλύσεις με αντισηπτικά πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του κόλπου. Συνίσταται αντιθέτως πλύση με χαμομήλι.

 

Τριχομοναδική κολπίτιδα

Γνωστή απλά και ως τριχομονάδες, η κολπίτιδα αυτή είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, που προκαλείται από το μονοκύτταρο παράσιτο Trichomonas Vaginalis. Έως και 70% των γυναικών δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ ειδικά οι άνδρες με τριχομονάδες μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Η θεραπεία έγκειται σε εφάπαξ δόση με αντιβιοτικά, διαθέσιμα σε μορφή χαπιού, που σκοτώνουν τα παράσιτα.

 

Μυκητιασική κολπίτιδα

Είναι η κολπίτιδα που προκαλείται από μύκητες και κυρίως από την Candida Albicans (στα ελληνικά “κάντιντα η λευκάζουσα”) που υπολογίζεται ότι θα ταλαιπωρήσει τουλάχιστον το 75% των γυναικών με ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. O μύκητας Candida Albicans αποτελεί τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, όμως σε περιπτώσεις κολπίτιδας παρουσιάζει υπέρμετρο πολλαπλασιασμό. Η θεραπεία γίνεται με τη λήψη σκευασμάτων, κυρίως από την κολπική οδό.

 

 Πώς θα καταλάβω την Candida Albicans;

Περίεργο όνομα! Αλλά σίγουρα σας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να ξέρετε τα συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας. Είναι τα εξής:

 • Έντονη φαγούρα (στην αρχή)
 • Κοκκινίλα και οίδημα στα χείλη του αιδοίου
 • Αίσθημα καψίματος
 • Ερεθισμένα τοιχώματα κόλπου
 • Συχνά, έντονο αίσθημα ξηρότητας
 • Παχύρρευστο, λευκοκίτρινο υγρό με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή (το σήμα κατατεθέν της μυκητίασης)

 

Γενικοί τρόποι προστασίας από κολπίτιδες

 • Τηρήστε παραπάνω από σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής
 • Αποφεύγετε κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά
 • Περιορίστε τα σερβιετάκια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες
 • Περιορίστε τη χρήση του ταμπόν
 • Μετά την τουαλέτα, σκουπίζεστε πάντα με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω, για να αποφύγετε μόλυνση του κόλπου από μικρόβια που κατοικούν στο έντερο

 

Ειδικά για τη θάλασσα

 • Μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, αλλάζετε το μπικίνι. Η υγρασία και η ζέστη είναι ο καλύτερος φίλος των μυκήτων!
 • Ξαπλώνετε πάντα σε πετσέτα ή ψάθα και ποτέ στην άμμο
 • Προτιμήστε βαμβακερά ρούχα

 

Μην παίζετε τον γιατρό!

Τέλος, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο εξής: καθώς οι κολπίτιδες είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες ανάμεσα στις γυναίκες, πολλές από εμάς προχωρούμε σε αυτοδιάγνωση. Λάθος! Το ποσοστό αυτοδιάγνωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ακόμα και σε γυναίκες με ιστορικό κολπίτιδας που θεραπεύτηκε. Επίσης, αποφύγετε την τηλεφωνική διάγνωση και την έναρξη εμπειρικής θεραπείας χωρίς εξέταση. Πάντοτε λοιπόν επίσκεψη στον γυναικολόγο μας, όταν υπάρχει και η παραμικρή υποψία κολπίτιδας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!