Το παιδί σας είναι στην τουαλέτα για περισσότερα λεπτά από όσα θα έπρεπε. Και βγαίνοντας, τρέχει και πέφτει στην αγκαλιά σας όχι για να σας πει, όπως πάντα, ότι σας αγαπάει, αλλά ότι πονάει όταν πηγαίνει στην τουαλέτα. Η παιδική δυσκοιλιότητα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα!

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά θα παρουσιάσει σε κάποια στιγμή της ζωής του δυσκοιλιότητα. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου μία στις τρεις παραπομπές παιδιών στον παιδογαστρεντερολόγο αφορά τη δυσκοιλιότητα. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς προκαλείται η δυσκοιλιότητα αλλά και πώς αντιμετωπίζεται.

 

Ορισμός

Ως δυσκοιλιότητα θεωρείται η καθυστέρηση αλλά και η δυσκολία στη λειτουργία της αφόδευσης. Το παιδί πηγαίνει στην τουαλέτα, κρατώντας την κοιλιά του από τον πόνο και με πολύ κόπο αποβάλλει σκληρά και χοντρά κόπρανα, πράγμα που μπορεί να του προκαλέσει ραγάδες, αλλά και έντονο φόβο για την επόμενη φορά.

 

Η δυσκοιλιότητα εκ των έσω

Πώς πυροδοτείται όμως ο μηχανισμός της δυσκοιλιότητας; Το παχύ έντερο απορροφά το νερό από τα υπολείμματα των τροφών που έχουν φτάσει σε αυτό και το επιστρέφει πίσω στον οργανισμό. Όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα παραμείνουν τα υπολείμματα στο έντερο, τόσο περισσότερο νερό αφαιρείται και τόσο πιο σκληρά γίνονται τα κόπρανα. Το αποτέλεσμα; Δυσκοιλιότητα.

 

Οι αιτίες της δυσκοιλιότητας

Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα είναι λειτουργική και δεν οφείλεται σε οργανική βλάβη. Οι παράγοντες που την προκαλούν είναι συνήθως ψυχολογικοί και διαιτητικοί. Ας δούμε τους κυριότερους:

 

Ηθελημένη κατακράτηση

Συμβαίνει συνήθως στα μεγαλύτερα παιδιά και οφείλεται στον φόβο για την τουαλέτα. Εντοπίζεται συχνότερα στην έναρξη της σχολικής ηλικίας.

 

Αγνόηση της ανάγκης

Συμβαίνει ακόμη και σε εμάς, πόσο μάλλον στα παιδιά! Όταν το παιχνίδι ή οποιαδήποτε άλλη ασχολία είναι συναρπαστική και τα παιδιά δεν θέλουν να  διακόψουν, αγνοούν την ανάγκη για τουαλέτα.

 

Έλλειψη φυτικών ινών

Ένας ακόμη λόγος να προσέχουμε την παιδική διατροφή! Παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες έτοιμου φαγητού και άσπρου ψωμιού εις βάρος των φυτικών ινών των φρούτων και λαχανικών έχουν συχνά δυσκοιλιότητα.

 

Ανεπαρκής κατανάλωση νερού

Όπως είδαμε παραπάνω, το παχύ έντερο απορροφά νερό από τα υπολείμματα των τροφών. Εάν αυτά έχουν ούτως ή άλλως λιγοστό νερό, το πρόβλημα επιδεινώνεται.

 

Αλλαγή τροφής

Στα βρέφη, η αλλαγή από τον μητρικό θηλασμό σε γάλα σκόνη ή από την αραιή βρεφική τροφή σε τροφή στερεάς μορφής είναι ικανή να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά. Το άγχος, αλλά και η κατανάλωση τροφών που ευθύνονται για το Σύνδρομο, όπως λιπαρά ή καυτερά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στο παιδί εξαρτάται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, και, φυσικά, την ηλικία του παιδιού. Η εκπαίδευση και η αλλαγή διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Δείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές που μπορούν κάνουν τη διαφορά!

  • Εκπαιδεύστε το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόλις ξυπνάει.
  • Ωθήστε το παιδί στη γυμναστική που βοηθά ιδιαίτερα στη φυσιολογική κίνηση του εντέρου.
  • Βάλτε στοπ σε χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, γλυκά, τσουρέκια, σοκολάτες, πορτοκαλάδες με ανθρακικό, κλπ.
  • Περιορίστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τείνουν να καθυστερούν μέσα στο έντερο
  • Εκπαιδεύστε το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα μετά το μεσημεριανό γεύμα.
  • Ρυθμίστε τα ημερήσια γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες. Θα βοηθήσουν και στη ρύθμιση του εντέρου.
  • Μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού, εάν θεωρείτε ότι το παιδί ντρέπεται να ζητήσει άδεια στο σχολείο για να πάει στην τουαλέτα.
  • Αποφύγετε τα καθαρτικά. Μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
  • Τέλος, καθώς η δυσκοιλιότητα μπορεί (αν και πολύ σπάνια) να είναι σύμπτωμα μίας άλλης ασθένειας, πάντα ενημερώνετε τον παιδίατρό σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!