Νεανικός διαβήτης. Δεν αποτελεί πλέον στίγμα.
Από το 1991, παντού στον κόσμο, και φυσικά στη χώρα μας, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη. Ενέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις σε περισσότερες από 160 χώρες έχουν ως στόχο να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να σπάσουν τις προκαταλήψεις, για τον διαβήτη και τον νεανικό διαβήτη.
Νεανικός διαβήτης. Το μεγάλο ταμπού.
Πριν όχι πολλά χρόνια, η διάγνωση ενός παιδιού με διαβήτη αποτελούσε, για πάρα πολλές οικογένειες, στο εξωτερικό και την Ελλάδα, ένα μεγάλο ταμπού. Μάλιστα, η περίοδος θλίψης μετά τη διάγνωση του παιδιού οδηγούσε, αρκετές φορές, σε αναζητήσεις στη σφαίρα του υπερφυσικού. Ο διαβήτης του παιδιού ήταν μία τιμωρία για την οικογένεια, ίσως η “εξιλέωση” για κάποιες προηγούμενες “αμαρτίες”.
Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα μαζί με το παιδί να νοσεί και ολόκληρη η οικογένεια. Ένα μεγάλο μέρος της σωστής αντιμετώπισης του διαβήτη είναι η προετοιμασία, η συμμόρφωση και η πιστή τήρηση των ιατρικών οδηγιών τόσο από το παιδί όσο και από τους συγγενείς του. Ευτυχώς, μέσα από τις πρωτοβουλίες των τελευταίων δεκαετιών, όπως αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη, οι αντιλήψεις του παρελθόντος δείχνουν να αλλάζουν.
Παιδί και διαβήτης
Για πολλά χρόνια, η εμφάνιση του διαβήτη στα παιδιά αφορούσε τον Διαβήτη Τύπου 1. Σε αυτόν τον διαβήτη, τα κύτταρα που παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη έχουν καταστραφεί με αποτέλεσμα η χορήγηση ενέσιμης ινσουλίνης να είναι απαραίτητη για την επιβίωση.
Ωστόσο, η μάστιγα αυτή της εποχής μας εξαπλώνεται πλέον όλο και περισσότερο καθώς όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με Διαβήτη Τύπου 2 (που παλαιότερα ήταν η ασθένεια του “παππού και της γιαγιάς”). Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 οφείλεται στην προοδευτική μείωση έκκρισης ινσουλίνης.
Συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά
Τα συμπτώματα του διαβήτη στις μικρότερες ηλικίες δεν είναι ιδιαίτερα εμφανή. Συνυπολογίζοντας σε αυτό και τη δυσκολία της συνεννόησης με το παιδί, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και παρατηρητικότητα από τους γονείς. Έρευνες έχουν δείξει ότι ποσοστό μόλις 10 έως 15% των γονέων μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια τον παιδικό διαβήτη από τα συμπτώματά του.
Κύρια συμπτώματα:
- Απώλεια βάρους σώματος
- Πολυδιψία
- Πολυουρία
- Πολυφαγία
- Ταχύπνοια
- Άσχημη μυρωδιά αναπνοής.
Άλλα συμπτώματα
Υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα που είναι καλό να γνωρίζουν οι γονείς.
- Το παιδί βρέχει το κρεβάτι του, κάτι που δεν έκανε προηγουμένως
- Έχει πόνο στην κοιλιά
- Κουράζεται εύκολα
- Έχει θολή όραση
- Τα κορίτσια μπορεί να εκδηλώσουν μυκητιασικές κολπίτιδες.
Επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά.
Οι επιπλοκές μπορούν να συμβούν είτε απότομα είτε αφού περάσει αρκετός χρόνος από την έναρξη της ασθένειας και είναι οι εξής:
- Κετοξέωση. Είναι η κατάσταση εκείνη, όπου το παιδί, καθώς παράγει κετόνες (από την καύση λίπους αντί γλυκόζης) μπορεί να πέσει σε κώμα.
- Προβλήματα όρασης
- Νεφρικά προβλήματα. Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν μετά από πάροδο πολλών ετών να απολέσουν πρωτεΐνες από τα ούρα ή να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια.
Τι είναι η υπογλυκαιμία;
Στον σακχαρώδη διαβήτη, το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα αυξάνεται εξαιτίας της ελλιπούς παραγωγής ινσουλίνης. Οι φυσιολογικές τιμές γλυκόζης στο αίμα είναι 60 – 120 mg/dl (χιλιοστογραμμάρια ανά δεκάλιτρο). Στις περιπτώσεις που η τιμή της γλυκόζης πέσει κάτω από τα 60 mg/dl, τότε έχουμε τη λεγόμενη υπογλυκαιμία.
Τι προκαλεί την υπογλυκαιμία στο παιδί
- Υπερβολική δόση ινσουλίνης
- Απώλεια ή καθυστέρηση ενός γεύματος
- Το παιδί τρώει πολύ λίγο σε σχέση με την ινσουλίνη που παίρνει.
- Το παιδί ασκείται υπερβολικά.
Συμβουλές για τους γονείς με διαβητικά παιδιά
Πρώτα από όλα, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η ινσουλίνη είναι φίλος και σύμμαχος. Πρέπει να τη χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο για να επιτρέψουν στο παιδί να φάει από όλα (κάτι που 100% μπορεί να κάνει). Συμβουλές:
- Στις μικρές ηλικίες, ινσουλίνη υπερταχείας δράσης μετά το τέλος του γεύματος.
- Άσκηση. Όταν το παιδί έχει υψηλή τιμή σακχάρου διορθώνουμε πρώτα με ινσουλίνη και μετά ακολουθεί άσκηση.
- Γλυκό καλύτερα κοντά στα γεύματα. Μπορεί να είναι με κοινή ζάχαρη.
- Οι ανάγκες σε ινσουλίνη αυξάνουν με την ηλικία. Καλή τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, σωστό σωματικό βάρος και άσκηση βοηθούν.
- Στα πάρτι, προσοχή. Λόγω έντονης δραστηριότητας ελλοχεύει ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.
- Σωστό ταίριασμα υδατανθράκων – ινσουλίνης απαραίτητο.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!