Όταν ο έφηβος δεν κοιμάται τις ώρες που πρέπει (8 με 10 καθημερινά, σύμφωνα με τους ειδικούς), αυτό μπορεί να φανεί στη συμπεριφορά του, καθώς γίνεται πιο ευερέθιστος και αγχώδης. Μπορεί ακόμη, να φανεί στις δραστηριότητές του, καθώς για παράδειγμα δεν κάνει ποδήλατο ή οποιαδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα με σιγουριά, και κάποιες φορές δείχνει επιρρεπής στα ατυχήματα.

Εάν όμως δεν φανεί σε κάποια από τις παραπάνω περιστάσεις, θα φανεί σίγουρα στο δέρμα του, που δεν λέει ποτέ ψέματα. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου στο εφηβικό δέρμα, καθώς και κάποιες συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον έφηβο ή την έφηβη.

 

Είσοδος στην εφηβεία και ύπνος

Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που συμβαίνουν όταν αγόρια και κορίτσια φθάνουν στην εφηβεία. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μια μετατόπιση στους φυσικούς, κιρκάδιους* ρυθμούς τους. Έτσι, η φυσική ώρα ύπνου και αφύπνισης μετατοπίζεται αργότερα, έως και μερικές ώρες.

Το δεύτερο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι η νυκτερινή απελευθέρωση μελατονίνης (της ορμόνης που, μεταξύ άλλων, προκαλεί υπνηλία) αρχίζει να γίνεται αργότερα από ό,τι πριν. Αυτό σημαίνει ότι έφηβοι, που μέχρι πριν λίγους μήνες, στην προεφηβεία, κοιμόντουσαν από τις 9 το βράδυ, είναι αδύνατο πλέον να κοιμηθούν πριν τις 11. Όμως, το σχολείο τους περιμένει την επόμενη μέρα την ίδια ώρα!

*Ο όρος “κιρκάδιος” δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 από τη λατινική φράση “circa diem”, που σημαίνει “περίπου μία μέρα” και αφορά τις βιολογικές διαδικασίες που παρουσιάζουν περιοδική μεταβολή στη διάρκεια του 24ώρου.

 

Επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στο εφηβικό δέρμα

Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου, στο, ούτως ή άλλως, ευαίσθητο δέρμα των εφήβων, είναι αρκετές. Ας τις δούμε.

 

Περισσότερα ξεσπάσματα ακμής

Η ακμή είναι το νούμερο 1 πρόβλημα παγκοσμίως για εκατοντάδες εκατομμύρια εφήβους. Η απουσία ύπνου οδηγεί σε άγχος, που με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερα σπυράκια και μαύρα στίγματα. Μαθητές (αλλά και φοιτητές στα τελευταία εφηβικά χρόνια) που περνούν την περίοδο των εξετάσεων διαβάζοντας τη νύχτα, έχουν συχνά ξεσπάσματα ακμής.

 

Χλωμό πρόσωπο

Ο ύπνος βοηθά στη ροή του αίματος στο δέρμα του εφήβου, με αποτέλεσμα πιο όμορφο τόνο δέρματος. Όταν το αγόρι ή το κορίτσι κοιμάται ελάχιστες ώρες, το δέρμα φαίνεται “μπαλωμένο” ή χλωμό. Η φράση “beauty sleep” δεν είναι καθόλου τυχαία.

 

Μαύροι κύκλοι

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μαύροι κύκλοι είναι αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης του εφήβου ή πολύ λεπτού, σχεδόν διάφανου δέρματος, κάτω από τα μάτια, που κάνει τις φλέβες πιο εμφανείς. Οι έφηβοι που ξενυχτούν, επιδεινώνουν το προϋπάρχον πρόβλημα των μαύρων κύκλων ή δημιουργούν νέο.

 

Αδύναμα, άτονα και λιπαρά μαλλιά

Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμφάνιση και τη δύναμη των μαλλιών. Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, το σώμα παράγει περισσότερο σμηγματογόνα έλαια στη ρίζα της τρίχας. Η συνέπεια είναι τα αδύναμα, άτονα, θαμπά και ιδιαίτερα λιπαρά μαλλιά.

 

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα

Δεν είναι εύκολο να δώσουμε στον έφηβο τον ύπνο που του “χρωστάμε”. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν στην αύξηση των ωρών του ύπνου του και στη βελτίωση του εφηβικού δέρματος.

  • Σύμφωνα με μελέτη, οι έφηβοι που αφήνουν κάτω τα smartphone τους μία ώρα πριν τον ύπνο, κοιμούνται επιπλέον 21 λεπτά τη νύχτα (δηλαδή 1 ώρα και 45 λεπτά τη σχολική εβδομάδα). Ας γίνει νόμος του σπιτιού.
  • Εφαρμόστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, με σταθερές ώρες κάθε ημέρα. Τα Σαββατοκύριακα, και ειδικά τις Κυριακές, μην αλλάζετε το πρόγραμμα περισσότερο από μία με δύο ώρες. Το ξεκίνημα της εβδομάδας χωρίς ύπνο, θα φανεί αμέσως στο εφηβικό δέρμα.
  • Διατηρήστε το εφηβικό δωμάτιο ήσυχο, σκοτεινό και σε δροσερή θερμοκρασία. Όχι υπερβολική ζέστη που προκαλεί αφύπνιση.
  • Αξεσουάρ όπως οι ωτοασπίδες, εάν ο έφηβος τις δέχεται, μπορούν να βοηθήσουν.
  • Όχι άσκηση, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον ύπνο. Το βραδινό “μπασκετάκι” δεν κάνει καλό.
  • Μπορεί κάποια δημοφιλή ανάμεσα στους εφήβους ποτά να “δίνουν φτερά”, αλλά είναι καλό για τον έφηβο να αποφεύγει ενεργειακά ποτά ή καφεϊνούχα το απόγευμα και το βράδυ.
  • Μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως για παράδειγμα, ένα μπάνιο θα βοηθήσει τον έφηβο, και θα δημιουργήσει επίσης μία καλή συνήθεια για την ενήλικη ζωή του.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!