Παιδί, αλλά όχι πια με παιδικές αντιλήψεις. Ενεργεί με βάση τη λογική και όχι με το καθαρό συναίσθημα. Θέλει πλέον να γίνει “δασκάλα” όταν μεγαλώσει και όχι “νεράιδα”. Έχει αφήσει τα κινούμενα σχέδια πίσω της και στις γιορτές, χαμογελάει με το μικρό της πεντάχρονο αδερφάκι που περιμένει δώρο από τον Αι Βασίλη.

Αυτή είναι η προεφηβεία, η περίοδος μεταξύ περίπου 10 και 12 ετών, ένα βήμα πριν τον θαυμαστό κόσμο της εφηβείας. Τι πρέπει όμως να προσέχουν οι προέφηβοι, προέφηβες, αλλά και οι γονείς τους, όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος; Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Κατανοώντας το προεφηβικό δέρμα

Η περίοδος πριν από την εφηβεία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή σμήγματος, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιπαρό και επιρρεπές σε ακμή δέρμα. Οι ορμονικές αλλαγές σε αυτό το στάδιο συχνά οδηγούν σε δερματικά προβλήματα, τα οποία για τον κάθε έφηβο είναι μοναδικά. Κανείς δεν είναι ίδιος!

 

Συνηθισμένα προβλήματα του προεφηβικού δέρματος

Δείτε στη συνέχεια κάποια από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που απασχολούν προέφηβους και γονείς.

 

Ακμή

Στις μέρες μας, η έλευση της εφηβείας νωρίτερα από ό,τι στις προηγούμενες γενιές, έχει φέρει και την παρουσία ακμής σε πιο νεαρά άτομα. Πλέον, δεν είναι σπάνιο για τον δερματολόγο να υποδέχεται στο ιατρείο του παιδιά 9 ετών ή και ακόμη μικρότερα με πρώιμα σημάδια ακμής. Μάλιστα, όσον αφορά ειδικά τα χρόνια της προεφηβείας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υπολογίζει ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παιδιών 10 έως 12 ετών έχουν ήδη παρουσιάσει ακμή.

 

Ξηρό δέρμα

Σε αυτή την ηλικία, ο προέφηβος ή η προέφηβή σας μπορεί να έχουν ξηρό δέρμα ή μερικά ξηρά σημεία, “μπαλώματα”, που πρέπει να ενυδατωθούν. Το δέρμα μπορεί να δείχνει τραχύ, ξεφλουδισμένο ή ερεθισμένο και το παιδί να αισθάνεται φαγούρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το δέρμα του παιδιού δεν παράγει αρκετά φυσικά έλαια ή δεν παίρνει αρκετή υγρασία.

 

Δερματικές ευαισθησίες και αλλεργίες

Ορισμένες δερματικές ευαισθησίες του προέφηβου ενδέχεται να οφείλονται σε τυχόν αλλεργίες. Επιπλέον, καταστάσεις όπως έκζεμα ή ροδόχρους ακμή μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ακόμη και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις του δέρματος που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Εάν ο προέφηβος έχει συχνές και ασυνήθιστες δερματικές ευαισθησίες, χρειάζεται η συμβουλή του δερματολόγου.

 

Προεφηβική περιποίηση δέρματος

Η προεφηβική περιποίηση δέρματος έχει τρεις σημαντικούς άξονες:

  • Δημιουργία ρουτίνας καθαρισμού, ενυδάτωσης και απολέπισης
  • Επιλογή των σωστών προϊόντων
  • Εκπαίδευση του προέφηβου.

 

Ρουτίνα καθαρισμού

Ενθαρρύνετε τους προέφηβους να καθαρίζουν απαλά το πρόσωπό τους, δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς σαπούνι. Αποφύγετε τα σκληρά scrub ή τα καθαριστικά που περιέχουν οινόπνευμα, καθώς μπορούν να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια από το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα και ερεθισμό.

 

Ενυδάτωση

Όσον αφορά την ενυδάτωση, επιλέξτε μια μη φαγεσωρογόνο ενυδατική κρέμα κατάλληλη για τον τύπο του δέρματος του παιδιού. Οι ενυδατικές κρέμες θα κρατήσουν το δέρμα ενυδατωμένο και ισορροπημένο, αποτρέποντας την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας.

 

Απολέπιση

Οι προέφηβες μπορούν να ενσωματώσουν ένα απαλό απολεπιστικό στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός τους μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να αποφράξουν τους πόρους. Αναζητήστε προϊόντα απολέπισης ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο νεανικό δέρμα.

 

Επιλογή των σωστών προϊόντων

Όταν πρόκειται για την προεφηβική φροντίδα του δέρματος, “less is more”! Αναζητήστε απαλά και υποαλλεργικά προϊόντα ενυδάτωσης και αντηλιακά χωρίς άρωμα. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες, τεχνητά αρώματα ή υπερβολικούς παράγοντες απολέπισης.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι ακόμη και τα ασφαλή και ήπια προϊόντα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν αντιδράσεις σε ορισμένους προέφηβους. Εάν παρουσιαστεί ερεθισμός ή ενόχληση, διακόψτε τη χρήση και συμβουλευθείτε, εάν είναι απαραίτητο, δερματολόγο.

 

Εκπαίδευση του προέφηβου

Δείτε τις παρακάτω συμβουλές μας στο θέμα της εκπαίδευσης.

  • Διδάξτε στους προέφηβους και προέφηβες να διαβάζουν τις ετικέτες και να κατανοούν τα συστατικά των προϊόντων.
  • Ενθαρρύνετέ τους να πίνουν άφθονο νερό.
  • Υπενθυμίστε τους τη σημασία της καθαριότητας: να πλένουν τακτικά τις μαξιλαροθήκες τους, να χρησιμοποιούν καθαρές πετσέτες για να στεγνώσουν το πρόσωπό τους και να διατηρούν τα κινητά τους τηλέφωνα καθαρά.
  • Εάν δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό να κάνουν ντους μετά την προπόνηση.
  • Να καθαρίζουν εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με το δέρμα τους (όπως πχ οι ιμάντες του κράνους ποδηλάτου) για να αποφευχθεί η μηχανική ακμή.
  • Χέρια μακριά! Υπενθυμίστε στους προέφηβους να αποφεύγουν να αγγίζουν συχνά το πρόσωπό τους, μεταφέροντας σε αυτό βακτήρια.
  • Τέλος, διδάξτε τους από τώρα τη σημασία της καθημερινής αντηλιακής προστασίας, και ενθαρρύνετε τη χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 30. Η ζημιά που προκαλείται από τον ήλιο είναι αθροιστική, επομένως είναι σημαντικό η προστασία να ξεκινήσει από νωρίς.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!