Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε εκείνο τον έφηβο ή την έφηβη που λατρεύει τη σοκολάτα και τα γλυκά και έχει δέρμα λείο και λαμπερό, χωρίς το παραμικρό σπυράκι. Μήπως τελικά δεν είναι η ζάχαρη ή τα γαλακτοκομικά το πρόβλημα για το δικό μας παιδί; Στη συνέχεια, μία γρήγορη ματιά στο Internet θα μπερδέψει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Ψάχνοντας, θα δούμε ότι υπάρχουν ειδικοί που θεωρούν ότι δεν έχει σημασία το τι τρώει ο έφηβος όσον αφορά την ακμή, ενώ υπάρχουν μέχρι και μαρτυρίες εφήβων που αναφέρουν ότι είδαν βελτίωση της ακμής μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Άλλοι ειδικοί πάλι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες τροφές. Υπάρχουν δεκάδες άρθρα, sites και blogs που μιλάνε μόνο για αυτό: την ακμή και τη σχέση της με τη διατροφή.

Ας μιλήσει λοιπόν και η επιστήμη.

Δείτε τη συνέχεια στο άρθρο μας που ακολουθεί και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!

 

Η έρευνα

Επτά ερευνητές από καταξιωμένα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσαν πρόσφατα έρευνα στο αξιόπιστο Journal of the American Academy of Dermatology, σχετικά με τη σύνδεση της διατροφής με την ακμή, συμπεριλαμβανομένης της εφηβικής ακμής. Η έρευνα είχε ως στόχο να εξετάσει προϋπάρχουσες έρευνες και τα αποτελέσματά τους όσον αφορά τη σύνδεση της κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών και γαλακτοκομικών με την ακμή.

 

Μέθοδος

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία ολοκληρωμένη βιβλιογραφική αναζήτηση, χωρίς περιορισμούς χρονοδιαγραμμάτων, χρησιμοποιώντας καθιερωμένες κλίμακες αξιολόγησης ποιότητας. Με άλλα λόγια, έψαξαν τα πάντα και τα ανέλυσαν επιστημονικά! Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας απέδωσε 410 έρευνες, εκ των οποίων  34 πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης. Σημειώνεται ότι οι έφηβοι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ερευνώμενων.

 

Το συμπέρασμα

Δεν θα σας κρατήσουμε σε αγωνία. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν το εξής: Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης, το αυξημένο γλυκαιμικό φορτίο και η πρόσληψη υδατανθράκων έχουν μέτρια αλλά σημαντική ακνεογόνο δράση. Μάλιστα, η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών ενδέχεται να σχετίζεται ιδιαίτερα με την ακμή σε πληθυσμούς, στους οποίους επικρατεί η δυτική διατροφή (όπως, δυστυχώς πλέον, και στη χώρα μας).

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίδραση της δίαιτας στην ακμή πιθανότατα εξαρτάται από το φύλο και την εθνικότητα και ότι απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποιημένες δοκιμές για τον πλήρη χαρακτηρισμό των πιθανών συσχετίσεων.

 

Πληθυσμοί εκτός Δύσης

Μία από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις των ερευνητών ήταν η εξής: Πολυάριθμες μελέτες εθνογραφικής παρατήρησης κατέγραψαν πολύ χαμηλότερο επιπολασμό ακμής μεταξύ πληθυσμών εκτός Δύσης. Σε μία αξιοσημείωτη μελέτη, καταγράφηκαν οι συνήθειες των μελών δύο αυτόχθονων πληθυσμών, των Κιταβάν της Παπούα Νέας Γουινέας και των Ατσέ της Παραγουάης.

Σε αντίθεση με τις δυτικές δίαιτες, και οι δύο ομάδες ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που αποτελούνταν από ψάρια, άγρια θηράματα, βολβούς και φρούτα και δεν κατανάλωναν σχεδόν καθόλου γαλακτοκομικά, αλκοόλ, καφέ, τσάι, έλαια, ζάχαρη και αλάτι.

Μετά από πολλούς μήνες παρατήρησης, οι ερευνητές δεν βρήκαν περιπτώσεις ακμής σε εφήβους ή ενήλικες των φυλών. Είναι ενδιαφέρον ότι γενετικά παρόμοιοι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού αλλά και Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής που έχουν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, κλπ, και έχουν υιοθετήσει έναν πιο δυτικό τρόπο ζωής, παρουσιάζουν πολύ συχνότερες περιπτώσεις ακμής.

 

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ακμή

Ειδικά για τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα αποτελέσματα των σχετικών έρευνών ήταν “αμείλικτα”. H πλειοψηφία (77%) των μελετών, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες γαστρονομικές παραδόσεις στη χώρα προέλευσης, κατέδειξαν συσχέτιση μεταξύ διατροφικού γλυκαιμικού περιεχομένου και ακμής. Επιπλέον, από τις ίδιες έρευνες φάνηκε ότι υιοθέτηση δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, είχε ως συνέπεια σημαντική βελτίωση στην ακμή.

 

Γαλακτοκομικά με ακμή

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής, η πλειονότητα των μελετών που περιλαμβάνονται (70%) συσχέτισε θετικά τουλάχιστον ένα γαλακτοκομικό τρόφιμο με ακμή ή σοβαρότητα ακμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες που δεν συσχέτισαν τα γαλακτοκομικά με την ακμή, ήταν στην πλειοψηφία τους εκτός Δυτικής Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Συμπέρασμα

Όπως γίνεται φανερό από την ανάλυση των 34 μελετών, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και τα γαλακτοκομικά συσχετίζονται με την εφηβική ακμή, και είναι καλό να περιοριστούν. Για την ενημέρωσή σας, παραθέτουμε μία λίστα με τις πιο συνηθισμένες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, σύμφωνα με το βρετανικό NHS:

  • Ζαχαρούχα τρόφιμα
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Άσπρο ψωμί
  • Πατάτες
  • Άσπρο ρύζι.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!