Όταν είσαι γονιός, τα χρόνια περνούν απίστευτα γρήγορα. Δεν ήταν σαν χθες που κρατούσες στην αγκαλιά σου το πρώτο σου παιδί; Που έσκυβες από πάνω του και απολάμβανες την υπέροχη, μωρουδιακή μυρωδιά του; Και να τώρα, δεκατρία και δεκατέσσερα χρόνια μετά, το μωράκι εκείνο έχει πλέον μεταμορφωθεί σε έφηβο ή έφηβη, και η μωρουδιακή του μυρωδιά σε…

Απίστευτη κακοσμία.

Τι πήγε λάθος; Η απάντηση είναι “τίποτα”. Η κακοσμία στην εφηβεία είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, για το οποίο δεν ευθύνεται ούτε ο γονέας, ούτε, στις περισσότερες περιπτώσεις, το παιδί. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί οι έφηβοι μυρίζουν, τι μπορείτε να κάνετε για αυτό, και από ποια ηλικία μπορεί να χρησιμοποιείται αποσμητικό.

 

Γιατί μυρίζουν οι έφηβοι;

Ας ξεκινήσουμε με το γιατί συμβαίνει. Με την επέλαση της εφηβείας, τίποτα δεν είναι ίδιο. Οι ορμόνες του παιδιού σας αλλάζουν, γεγονός που διεγείρει τους αδένες του και αυξάνει την εφίδρωση, ειδικά στην περιοχή της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας. Αυτή η αύξηση της εφίδρωσης συνδυάζεται με τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα, δημιουργώντας την κακοσμία.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο έφηβος και η έφηβη δεν μπορούν να μυρίσουν οι ίδιοι τη μυρωδιά τους, κάτι που μπορεί να τους φέρει σε εξαιρετική αμηχανία, εάν κάποιος τους το πει. Καθώς η αυτοπεποίθηση του εφήβου είναι εύθραυστη, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν προβλήματα ακμής (που είναι το πιθανότερο), η χειρότερη αντίδραση που θα μπορούσατε να έχετε είναι να “αποπάρετε” το παιδί. Τι μπορείτε να κάνετε; Δείτε στη συνέχεια.

 

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της κακοσμίας

Δείτε τις συμβουλές μας για την αντιμετώπιση της εφηβικής κακοσμίας και μειώστε ή εξαφανίστε το πρόβλημα.

 

Συχνότερα ντους

Τα μικρότερα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο τόσο συχνά. Ωστόσο, με την έναρξη και καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας, το καθημερινό ντους με σαπούνι είναι σημαντικό. Ο έφηβος πρέπει να το βάλει στη ρουτίνα του “βρέξει – χιονίσει”, χωρίς δικαιολογίες. Επιπλέον, για εφήβους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ένα δεύτερο ντους μετά την προπόνηση είναι επίσης απαραίτητο.

Επιστήστε τους την προσοχή στον σωστό καθαρισμό με σαπούνι, που πρέπει να περιλαμβάνει τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια τους. Όχι πασαλείμματα. Εάν αντιμετωπίζετε αντίσταση σχετικά με το τακτικό μπάνιο, προσπαθήστε να κάνετε τους εφήβους συμμάχους, αφήνοντάς τους να διαλέξουν σαπούνι ή σαμπουάν, με αρώματα που τους αρέσουν.

 

Πλύσιμο ρούχων

Τα ρούχα των εφήβων μπορεί να φαίνονται καθαρά, αλλά η εμφάνιση πολλές φορές παραπλανά. Η εφίδρωση από το παιχνίδι, ή η ζέστη, σε συνδυασμό με τα φυσικά βακτήρια στο δέρμα, μπορούν να ποτίσουν τα υφάσματα με οσμές. Φροντίστε λοιπόν να πλένονται τα ρούχα μετά από κάθε χρήση. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι έφηβοι φορούν καθαρά εσώρουχα και καθαρές κάλτσες κάθε μέρα.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται, σαν γονείς, να υπηρετείτε το στερεότυπο του να τρέχετε πίσω από το παιδί, μαζεύοντας τα άπλυτά του! Οι έφηβοι, μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν στο πλύσιμο των ρούχων. Η χρήση του πλυντηρίου είναι μία δεξιότητα άλλωστε που θα τους χρειαστεί για όλη τους τη ζωή.

 

Δυσοσμία ποδιών

Όποιος δεν έχει μπει σε εφηβικό δωμάτιο μετά από άθληση του εφήβου, δεν μπορεί να καταλάβει πραγματικά τι σημαίνει κακοσμία ποδιών! Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λύσεις. Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί φοράει κάλτσες. Πολλοί έφηβοι και έφηβες βγαίνουν βιαστικά έξω και ξεχνούν (ή “ξεχνούν”) να φορέσουν κάλτσες. Μην το επιτρέπετε.

Επιπλέον, τα αθλητικά παπούτσια των εφήβων είναι καλό να πλένονται τακτικά. Ο σωστός τρόπος πλυσίματος έχει τα εξής στάδια:

  • Αφαίρεση κορδονιών και πάτων (καλό είναι να πλένονται στο χέρι)
  • Καθαρισμός τοπικής βρομιάς με σφουγγάρι ή παλιά οδοντόβουρτσα
  • Τοποθέτηση των αθλητικών παπουτσιών σε παλιά μαξιλαροθήκη για να αποφευχθεί η φθορά
  • Σύντομο πρόγραμμα πλύσης, χωρίς στύψιμο
  • Πλύσιμο σε μέτρια θερμοκρασία
  • Μικρή ποσότητα απορρυπαντικού, όχι σε σκόνη
  • Μαλακτικό δεν χρειάζεται.
  • Στέγνωμα στη βεράντα για αρκετές ώρες.

 

Πότε να μιλήσετε με το γιατρό

Μερικές φορές μπορείτε να κάνετε τα πάντα σωστά και οι οσμές εξακολουθούν να επιμένουν. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Αν και είναι ιδιαίτερα σπάνιο, ορισμένες ασθένειες, όπως διαβήτης, νεφρική ή ηπατική νόσος, αλλά ακόμη και υπεριδρωσία, μπορεί να προκαλέσουν οσμές.

 

Από ποια ηλικία επιτρέπεται το αποσμητικό;

Όπως γνωρίζουν όλοι οι γονείς, οι έφηβοι αναπτύσσονται με εντελώς διαφορετικές ταχύτητες. Για αυτό, στη συγκεκριμένη ερώτηση, δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για παράδειγμα, δεν συνιστά στους εφήβους μια συγκεκριμένη ηλικία για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αποσμητικό. Είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση, με βάση τις προτιμήσεις, τα επίπεδα δραστηριότητας και τον τρόπο ζωής.

Για κάποια παιδιά με πρώιμη ανάπτυξη, αυτό μπορεί να σημαίνει την ηλικία των 11 ή 12 ετών, ενώ για άλλα, μερικά χρόνια αργότερα. Για αυτό, εάν εσείς ή ο έφηβός σας αναρωτιέστε πότε πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αποσμητικό, η απάντηση είναι απλή – όποτε σας φαίνεται σωστό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!