Αυτός στην παιχνιδοκονσόλα, αυτή στο TikTok. Αυτός στο ποδόσφαιρο, αυτή στην ενόργανη. Αυτός στα κόμικς, αυτή στο χορό. Στη διάρκεια της εφηβείας, αγόρια και κορίτσια έχουν συνήθως (αλλά όχι πάντα φυσικά) διαφορετικά ενδιαφέροντα. Τι άλλο διαφορετικό έχουν; Τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα τους αντιδρά στην ακμή. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γενικά

Ο λατινικός όρος για την ακμή, σε ισχύ από το 1840 μέχρι σήμερα, είναι “acne vulgaris”. Στα λατινικά, η λέξη “vulgaris” σημαίνει “κοινή”, “συνηθισμένη”, και πραγματικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ταιριαστή ονομασία για την πάθηση αυτή, που πλήττει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, περίπου 85 τοις εκατό των ατόμων μεταξύ 12 και 24 ετών.

 

Ορμονικές διαφορές

Η ακμή είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί κατά την εφηβεία λόγω των αυξημένων επιπέδων ορμονών και στα δύο φύλα. Κατά την έναρξη της εφηβείας, απελευθερώνεται η ορμόνη γοναδοτροπίνη (GnRH), αναγκάζοντας την υπόφυση τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών να απελευθερώσει δύο επιπλέον ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος, την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH).

Στα αγόρια, αυτές οι ορμόνες πυροδοτούν την παραγωγή τεστοστερόνης ενώ στα κορίτσια, διεγείρεται η παραγωγή οιστρογόνων. Αυτή η έκρηξη των ορμονών δημιουργεί επίσης αύξηση της παραγωγής σμήγματος (ελαιώδους έκκρισης των σμηγματογόνων αδένων), η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη της ακμής.

 

Έμμηνος ρύση

Μία επιπλέον διαφορά για τα κορίτσια είναι ότι καθώς μπαίνουν στην εφηβεία και αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση, βιώνουν πρόσθετες κυκλικές ορμονικές διακυμάνσεις που μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της ακμής. Κατά το πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου ενός κοριτσιού, η κύρια ορμόνη είναι τα οιστρογόνα, ενώ στο δεύτερο μισό του κύκλου είναι η προγεστερόνη.

Η αύξηση της προγεστερόνης αυξάνει την παραγωγή σμήγματος. Ταυτόχρονα με την αύξηση της προγεστερόνης παρουσιάζεται πρήξιμο του δέρματος και των τριχοθυλακίων, που παγιδεύει το υπερβολικό σμήγμα και αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης ακμής στις 10 ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση.

 

Κατανομή της ακμής

Τα αγόρια, εκτός από την ακμή που παρουσιάζουν στο πρόσωπο και στον λαιμό, είναι πιο επιρρεπή και στην ακμή στο στήθος, την πλάτη, τα μπράτσα και τους ώμους.

Τα κορίτσια μπορεί να παρουσιάσουν έναν πιο έντονο τύπο ακμής στο πρόσωπο και στο λαιμό, που όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν περιλαμβάνει τη μύτη. Επίσης έχουν λιγότερες εστίες ακμής στο στήθος και την πλάτη.

 

Σοβαρότητα και επιμονή της ακμής

Σε γενικές γραμμές, τα αγόρια είναι πιο “άτυχα”. Η παραγωγή σμήγματος είναι υψηλότερη σε αυτά, καθώς οι σμηγματογόνοι αδένες τους είναι πιο ενεργοί από την τεστοστερόνη. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερες εξάρσεις ακμής. Επιπλέον, για εφήβους που έχουν ήδη έντονη τριχοφυΐα, οι τρίχες του προσώπου παγιδεύουν τη λιπαρότητα και λειτουργούν ως “θερμοκήπιο” για τα βακτήρια, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Τέλος, η κυστική ακμή, που χαρακτηρίζεται από βαθιά, επώδυνα οζίδια, είναι πιο συχνή στα αγόρια.

Στα κορίτσια, οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κυκλικά μοτίβα ακμής, με τα ξεσπάσματα να εμφανίζονται συχνά πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Ενώ ορισμένα κορίτσια μπορεί να εμφανίσουν επίμονη ακμή, άλλα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η ακμή τους βελτιώνεται με την ηλικία.

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Όσον αφορά τα αγόρια, ο δερματολόγος μπορεί να εξετάσει θεραπείες που αντιμετωπίζουν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, όπως τοπικά ρετινοειδή και από του στόματος φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη.

Για την ακμή των κοριτσιών που σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις, μπορεί να χρειαστεί ορμονική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών χαπιών και σπιρονολακτόνης (η οποία λόγω ορμονικών παρενεργειών δεν συνταγογραφείται στα αγόρια). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ορμονικές θεραπείες στα κορίτσια είναι αρκετά αργές, και οι ασθενείς πρέπει να δείξουν αρκετή υπομονή.

 

Επίλογος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ακμή είναι μία ιδιαίτερα “ατομική” ασθένεια και οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι πολύπλευροι. Η γενετική, ο τρόπος ζωής, η διατροφή και οι πρακτικές περιποίησης του δέρματος παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαχείριση της ακμής. Για αυτό, είτε πρόκειται για κορίτσι, είτε για αγόρι, ο μόνος ειδικά καταρτισμένος για να προσφέρει εξατομικευμένες συστάσεις για τη θεραπεία της ακμής με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε εφήβου είναι ο δερματολόγος.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!