Τα παιχνίδια του μωρού σας! Τα διαλέξατε με τα πιο αυστηρά κριτήρια:

  • Διαβάσατε τις ετικέτες και βεβαιωθήκατε ότι τα υλικά είναι μη τοξικά.
  • Βεβαιωθήκατε ότι τα παιχνίδια είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μη μπορεί το μωρό να τα χωρέσει στο στοματάκι του.
  • Αποφύγατε παιχνίδια που κάνουν δυνατό θόρυβο.
  • Αποφύγατε παιχνίδια που ενδέχεται να σπάσουν.
  • Απομακρύνατε τυχόν κορδέλες ή σκοινιά από όλα τα παιχνίδια.

Μπράβο σας! Τι απομένει τώρα να κάνετε; Μα να καθαρίσετε τα παιχνίδια του μωρού σας με την ίδια επιμέλεια και φροντίδα που δείξατε κατά την αγορά τους. Δείτε τις συμβουλές μας στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Αρχίστε από το μωρό

Κάθε γονιός ξέρει ότι αφού μασηθούν, πεταχτούν στο πάτωμα ή ξεχαστούν στη μπανιέρα, τα παιχνίδια φιλοξενούν άφθονη βρωμιά, μικρόβια και βακτήρια. Ωστόσο, πριν καθαρίσετε τα παιχνίδια του, έχετε κατά νου ότι ο ευκολότερος τρόπος για να περιορίσετε την εξάπλωση των μικροβίων είναι να κρατάτε τα χέρια του μωρού σας καθαρά.

Πλένετε λοιπόν τα χέρια του μωρού σας με μια καθαρή πετσέτα και απαλό σαπούνι χεριών πριν και μετά το φαγητό, όταν μπουσουλάει έξω ή όταν εκτίθεται σε άρρωστο παιδί. Όχι μόνο θα προστατεύσετε το μωράκι σας, αλλά μπορείτε επίσης, με αυτό τον τρόπο, να περιορίσετε και το πλύσιμο των παιχνιδιών!

 

Συμβουλές καθαρισμού παιχνιδιών

Από μία γρήγορη και πρακτική λύση μέχρι ένα βαθύ καθαρισμό παιχνιδιών, δείτε τις παρακάτω συμβουλές μας.

 

Μωρομάντηλα

Το παιχνίδι έπεσε στο χώμα της παιδικής χαράς. Ή ίσως, ένα άλλο παιδάκι αποφάσισε να το βάλει στο στόμα του. Αν και θα χρειαστεί να απολυμάνετε πλήρως το παιχνίδι μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι ένα ή δύο  μωρομάντηλα. Διατηρείτε τα εύκαιρα στην τσάντα σας και χρησιμοποιήστε τα για να σκουπίσετε γρήγορα ένα παιχνίδι μετά από ένα “ατύχημα”.

 

Ξύδι

Αντί να χρησιμοποιείτε μια σκληρή χημική ουσία όπως η χλωρίνη, καθαρίστε τα παιχνίδια με ένα φιλικό προς το περιβάλλον διάλυμα καθαρισμού από ξύδι και νερό.

Εάν καθαρίζετε μικρά, 100% πλαστικά παιχνίδια, βουτήξτε τα κατευθείαν στο μείγμα και αφήστε τα να μουλιάσουν. Εάν έχετε μεγαλύτερα πλαστικά παιχνίδια, ξύλινα παιχνίδια ή παιχνίδια με μπαταρίες, βρέξτε ένα πανί με το διάλυμα καθαρισμού και σκουπίστε το παιχνίδι.

 

Βράσιμο

Το βράσιμο είναι ένας εύκολος τρόπος για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τα σκληρά, πλαστικά παιχνίδια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κατσαρόλα, μια εστία και νερό. Πριν βράσετε ένα παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα του δεν το απαγορεύει, και ότι το παιχνίδι δεν έχει μπαταρίες ή ηλεκτρικά καλώδια.

 

Ζεστό σαπουνόνερο

Ακριβώς όπως με το πλύσιμο των χεριών, το τρίψιμο των παιχνιδιών με το χέρι σε ένα νεροχύτη με ζεστό σαπουνόνερο μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσετε παιχνίδια από μαλακό πλαστικό ή καουτσούκ που δεν αντέχουν τη θερμότητα. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε ξύλινα παιχνίδια.

 

Ηλεκτρική

Εάν το πολύτιμο λούτρινο ζώο του παιδιού σας είναι πολύ ευαίσθητο για να περάσει από το πλυντήριο ή χρειάζεται απλώς ένα γρήγορο φρεσκάρισμα, είναι ώρα για ηλεκτρική. Χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα ηλεκτρικής σκούπας ή ένα εξάρτημα βούρτσας για να αφαιρέσετε τη σκόνη απευθείας από το λούτρινο.

 

Ατμοκαθαριστής

Με έναν ατμοκαθαριστή, μπορείτε να καθαρίσετε σχεδόν οποιοδήποτε βρεφικό αντικείμενο, από βελούδινα παιχνίδια μέχρι καροτσάκια, καθώς και τα περισσότερα από τα μικρά παιχνίδια του μωρού σας.

 

Καθαρισμός ανάλογα με το υλικό του παιχνιδιού

Δείτε παρακάτω τις συμβουλές μας για καθαρισμό των παιχνιδιών, ανάλογα με το υλικό τους.

 

Τα πλαστικά στο πλυντήριο πιάτων

Τα σκληρά πλαστικά παιχνίδια (χωρίς μπαταρίες ή ηλεκτρικά καλώδια) μπορούν συνήθως να μπουν στο πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, ελέγχετε πάντα πρώτα την ετικέτα ή τη συσκευασία του παιχνιδιού – ορισμένες αναφέρουν εάν μπορούν ή όχι να καθαριστούν με ασφάλεια στο πλυντήριο πιάτων.

 

Τα λούτρινα στο πλυντήριο

Τα περισσότερα λούτρινα πλένονται εύκολα στο πλυντήριο. Απλώς ρυθμίστε την πλύση σε έναν ήπιο κύκλο με δροσερό ή ζεστό νερό, χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές και φιλικό προς το μωρό απορρυπαντικό ρούχων. Επιπλέον, για να διατηρήσετε χαμογελαστό το αγαπημένο αρκουδάκι του μωρού σας, μπορείτε να το δέσετε μέσα σε μια μαξιλαροθήκη. Όταν πλυθούν τα λούτρινα, βάλτε τα στον ήλιο για να στεγνώσουν στον καθαρό αέρα.

 

Τα παιχνίδια μπάνιου στη μπανιέρα

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα παιχνίδια μπάνιου του μικρού σας. Το ελαστικό υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε αυτά είναι επιρρεπές σε μούχλα και άλλες ακαθαρσίες. Στην μπανιέρα, μουλιάστε τα παιχνίδια μπάνιου σε μερικά εκατοστά με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων για τουλάχιστον μία ώρα. Τρίψτε με μια βούρτσα πιάτων, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε στον αέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων, αν το επιτρέπει η ετικέτα τους.

 

Τα ηλεκτρονικά στο χέρι

Όταν καθαρίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, φροντίστε πρώτα να αποσυνδέσετε τις μπαταρίες και να επανατοποθετήσετε το κάλυμμα. Τοποθετήστε 10-15 σταγόνες υγρού πιάτων σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Πάρτε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες, στύψτε το πολύ καλά για να αποτρέψετε την είσοδο νερού στα ηλεκτρονικά μέρη του παιχνιδιού και καθαρίστε με προσοχή. Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα για να καθαρίσετε δυσπρόσιτες περιοχές και ρωγμές.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!