Κάποιες μαμάδες είναι νέες.

Κάποιες είναι “βετεράνοι”!

Κάποιες είναι super μαμάδες.

Όμως, όλες οι μαμάδες, ανεξαρτήτως “τύπου”, αλλά και εμπειρίας, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το σύγκαμα του μωρού είναι ένας απρόσκλητος, κακός επισκέπτης που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς προειδοποίηση, σε ένα κατά τα άλλα πεντακάθαρο πωπουδάκι.

Με δεδομένο ότι αλλάζετε συνεχώς πάνες και καθαρίζετε το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας, το σύγκαμα από την πάνα αποτελεί μια οδυνηρή δοκιμασία όχι μόνο για το μωράκι σας, αλλά και για εσάς. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες συμβουλές, τόσο για να το προλάβετε, όσο και για να το αντιμετωπίσετε.

 

Τι είναι και πώς παρουσιάζεται

Το σύγκαμα, γνωστό και ως παράτριμμα, είναι το Νο 1 πρόβλημα στα παιδιά της βρεφικής ηλικίας. Το σύγκαμα προκύπτει όταν το δέρμα του μωρού ερεθίζεται από την επαφή με τα ίδια του τα ούρα. Τα ούρα περιέχουν τη γνωστή αζωτούχο ουσία ουρία, η οποία όταν διασπάται παράγει αμμωνία. Η αμμωνία προκαλεί τον ερεθισμό στο δέρμα του βρέφους.

Όταν εμφανιστεί σύγκαμα, η επιδερμίδα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων εμφανίζει κόκκινη απόχρωση. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η περιοχή μπορεί να μολυνθεί από μύκητες, λόγω των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν (υγρασία και θερμότητα). Μόλις ο μύκητας επηρεάσει το σύγκαμα, θα παρατηρήσετε ότι η βλάβη επεκτείνεται, και πιθανόν να εμφανιστούν φυσαλίδες στην περιοχή, οι οποίες σε ορισμένα σημεία θα ξεφλουδίζουν.

 

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες συγκάματος, ανάλογα με την ηλικία

Χωρίζοντας τη βρεφική ηλικία σε 4 περιόδους, παρατηρούμε τα εξής:

 • 0 – 3 μήνες. Ένας λόγος που τα νεογέννητα εμφανίζουν συχνά εξάνθημα από την πάνα είναι επειδή ζουν σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο με αυτήν. Επιπλέον, οι νέοι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουν οι πάνες (συμβουλή: είναι πολύ περισσότερες από όσες νομίζετε) ή να μην καθαρίζουν σωστά την περιοχή, επειδή φοβούνται ότι είναι σκληροί με το μωρό.
 • 3 – 6 μήνες. Το μωρό μεγαλώνει τρομερά γρήγορα! Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την περίοδο, το σύγκαμα είναι πιθανόν να οφείλεται στο ότι οι πάνες του είναι απλά πολύ σφιχτές. Η τριβή, σε συνδυασμό με την υγρασία, προκαλεί ερεθισμό. Ίσως να είναι καιρός για μια πάνα μεγαλύτερου μεγέθους.
 • 6 – 9 μήνες. Οι αλλαγές στη διατροφή του μωρού μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση εξανθήματος από την πάνα σε αυτή την περίοδο. Εάν το μωρό μεταβαίνει από το γάλα σε στερεά τροφή, μπορεί να ακολουθήσει σύγκαμα. Κάποια τρόφιμα, όπως τα πορτοκάλια και οι ντομάτες είναι οι συνήθεις ύποπτοι.
 • 9 – 12 μήνες. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και συνεχίζει να επεκτείνει τη διατροφή του με νέες τροφές, μπορεί να παρατηρηθεί σύγκαμα. Επιπλέον, η λήψη αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση ασθενειών της ηλικίας, μπορεί να είναι ένοχη, λόγω ελαφρών παρενεργειών που κάνουν το δέρμα του μωρού πιο ευαίσθητο στον ερεθισμό.

 

Πρόληψη του συγκάματος

Για να προλάβετε το σύγκαμα, κάνετε τα εξής:

 • Αλλάζετε τακτικά το μωράκι σας
 • Προτιμάτε να το πλένετε με τρεχούμενο νερό
 • Μη βασίζεστε αποκλειστικά στα υγρά μωρομάντηλα
 • Καθαρίζετε απαλά το μωρό χωρίς τρίψιμο – η επιδερμίδα του είναι πολύ ευαίσθητη και δεν χρειάζεται scrub
 • Μη βάζετε ελαστικό βρακάκι πάνω από την πάνα
 • Τοποθετείτε σε κάθε αλλαγή πάνας προστατευτική κρέμα με μαλακτική και ανακουφιστική δράση
 • Δώστε στο μωρό σας χρόνο χωρίς πάνα, πχ όταν κοιμάται. Όσο περισσότερο χρόνο περνά χωρίς πάνα, τόσο λιγότερα θα είναι τα συγκάματα.

 

Θεραπεία του συγκάματος

Η καλύτερη θεραπεία για το εξάνθημα από την πάνα είναι να διατηρείτε το δέρμα του μωρού σας όσο το δυνατόν καθαρότερο και στεγνό. Το σύγκαμα μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να βελτιωθεί, ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι, ενώ ενδέχεται να εμφανιστεί ξανά και ξανά.

Θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν σύμφωνα με το έγκυρο Mayo Clinic:

 • Μια ήπια (0,5% έως 1%) κρέμα υδροκορτιζόνης (στεροειδής) δύο φορές την ημέρα, για 3 έως 5 ημέρες
 • Μια αντιμυκητιακή κρέμα, εάν το μωρό σας έχει μυκητιασική λοίμωξη
 • Αντιβιοτικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα, εάν το μωρό σας έχει βακτηριακή λοίμωξη.

 

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Το σύγκαμα, τις περισσότερες φορές, βελτιώνεται μετά από λίγες μόνο ημέρες. Εάν το εξάνθημα του μωρού σας είναι σοβαρό, δεν βελτιώνεται μετά από αρκετές ημέρες ή επιδεινώνεται, επισκεφθείτε τον παιδίατρο, ιδιαίτερα εάν συντρέχουν τα εξής:

 • Δυνατός πυρετός, παράλληλα με το σύγκαμα
 • Αιμορραγία ή ανοιχτές πληγές στην περιοχή
 • Το μωρό έχει πολύ πόνο ή δυσφορία
 • Χάνει βάρος ή φαίνεται άρρωστο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!