Πρώτα έσκασε χαμογελάκι. Μετά κούνησε πέρα-δώθε τα ματάκια και γουργούρισε με ευχαρίστηση. Μετά κάθισε χωρίς να πέφτει. Στη συνέχεια άρχισε να πιάνει στα χεράκια του διάφορα αντικείμενα. Και κάπου εκεί, περίπου στην ηλικία των 4 με 7 μηνών (λίγο αργότερα, λίγο νωρίτερα) έφτασε σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό ορόσημο: το πρώτο του δοντάκι!

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για τα δοντάκια του μωρού σας, καθώς και κάποιους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από τη βρεφική οδοντοστοιχία, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Πότε, ποια και πόσα

Τα πρώτα δόντια στο βρέφος εμφανίζονται μεταξύ 4 και 7 μηνών. Όμως ο κανόνας δεν είναι απόλυτος, καθώς υπάρχουν παιδιά που αποκτούν δόντι ή δόντια νωρίτερα (ακόμα και από την ημέρα της γέννησής τους) ενώ άλλα θα σβήσουν το πρώτο τους κεράκι χωρίς να έχουν βγάλει το πρώτο τους δοντάκι.

Τα δόντια που θα εμφανιστούν πρώτα είναι οι 2 κάτω μέσοι τομείς, ακριβώς στη μέση δηλαδή της κάτω σιαγόνας. Στη συνέχεια η σειρά έχει ως εξής:

  • Ένα με δύο μήνες μετά τους 2 τομείς της κάτω σιαγόνας, θα εμφανιστούν οι 4 τομείς της πάνω σιαγόνας.
  • Ένα μήνα αργότερα θα ανατείλουν οι 2 κάτω πλάγιοι τομείς.
  • Στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνισή τους οι 8 γομφίοι (4 στην πάνω και 4 στην κάτω σιαγόνα), τα δόντια με τα οποία το μωρό αλέθει την τροφή.
  • 2 κυνόδοντες (τα γνωστά μυτερά δόντια) στην κάτω σιαγόνα θα εμφανιστούν περίπου στην ηλικία των 16 μηνών.
  • Στο τέλος, θα φανούν οι 2 κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας.

Εάν κάνατε την πρόσθεση και βγάλατε το σύνολο των δοντιών 20, συγχαρητήρια! Αυτά τα 20 είναι τα νεογιλά δόντια του παιδιού, τα οποία πρέπει να έχουν εμφανιστεί όλα μέχρι την ηλικία των 2 ½ με 3 ετών. Εάν το παιδί έχει αργοπορήσει σημαντικά στην εμφάνιση των δοντιών, συμβουλευθείτε τον παιδοντοδίατρο.

 

Καθαρισμός δοντιών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φροντίδα των δοντιών πρέπει να ξεκινά μετά την ανάπτυξη του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από την πρώτη επέτειο γενεθλίων. Αρχικά, η καθαριότητα μπορεί να διατηρείται με μία υγρή γάζα, και μετά το πρώτο έτος, μπορούμε να προχωρήσουμε σε χρήση μιας απαλής παιδικής οδοντόβουρτσας, δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Οι δαχτυλικές οδοντόβουρτσες μπορούν επίσης να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο.

Γιατί όμως από τόσο νωρίς; Επειδή, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τον καθαρισμό των δοντιών του παιδιού, τόσο πιο πιθανό είναι να καθιερωθεί ως μια καθημερινή συνήθεια για το υπόλοιπο της ζωής του. Επιπλέον, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί από πολύ μικρή ηλικία, ακόμη και στην βρεφική ή νηπιακή περίοδο. Τα τερηδονισμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μόνιμων δοντιών, καθώς και την γενική υγεία του παιδιού.

Να θυμάστε ότι τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα, και το να τα παραμελείτε λόγω της αναμενόμενης αλλαγής τους είναι λάθος.

 

Ανησυχία των δοντιών

Όταν το μωράκι σας αρχίζει να βγάζει δόντια, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει ανησυχία και να επιδιώκει συνεχώς να μασήσει κάτι. Παρακάτω παρατίθενται μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα:

  • Δώστε στο παιδί κάτι σκληρό για να βάλει στο στόμα του. Υπάρχουν αρκετά αντικείμενα στην αγορά, αποφύγετε όμως αυτά που έχουν υγρό στο εσωτερικό τους.
  • Εάν το μωράκι είναι πολύ ανήσυχο μπορείτε να του δώσετε παυσίπονο με παρακεταμόλη.
  • Αλοιφές που τοποθετούνται στα ούλα για να ανακουφίζεται το παιδί, ενδέχεται να βοηθήσουν.

 

Μύθοι για τα πρώτα δόντια του παιδιού

Όπως και σε πολλά άλλα στάδια της ανάπτυξης του ανθρώπου (πχ εφηβεία), έτσι και στην οδοντοφυΐα του παιδιού, υπάρχουν κάποιοι αβάσιμοι μύθοι που όμως επιμένουν. Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

  • Εάν εμφανιστούν τα πρώτα δόντια στην πάνω σιαγόνα θα συμβεί κάτι κακό. Εντελώς αστήριχτο! Αν και είναι σχετικά σπάνια, η εμφάνιση των πρώτων δοντιών στην πάνω σιαγόνα δεν σημαίνει τίποτα απολύτως.
  • Όσο πιο γρήγορα βγάλει δόντια, τόσο πιο έξυπνο θα γίνει. Λυπόμαστε που το λέμε, αλλά… όχι. Δεν ισχύει, όπως δεν ισχύει και το αντίστροφο, σε περίπτωση που καθυστερήσει να βγάλει δόντια. Μην ανησυχείτε.
  • Βγάζει σάλια γιατί βγάζει δόντια. Δεν ισχύει. Η υπερβολική έκκριση σάλιου συμβαίνει ανεξαρτήτως από την εμφάνιση των δοντιών.
  • Τα πρώτα δόντια προκαλούν πυρετό. Αν και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρξει ελαφρύς πυρετός, δεν υπάρχει ουσιαστική συσχέτιση. Μην εφησυχάζετε αποδίδοντας την αδιαθεσία του μωρού στα δόντια και αναζητήστε την πραγματική της αιτία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!