Όλες οι αισθήσεις του μωρού σας άρχισαν να αναπτύσσονται από την περίοδο της κύησης. Ακοή, όσφρηση, γεύση, όραση (αυτή τελευταία) και φυσικά, αφή. Η αίσθηση της αφής, ξεκινώντας από την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, συνεχίζει να αναπτύσσεται όσο το μωράκι σας μεγαλώνει.

Η δερματική επαφή έχει μόνο οφέλη για το μωρό (ειδικά εάν αυτό έχει γεννηθεί πρόωρα). Ένας από τους τρόπους να χρησιμοποιήσετε την αφή για να δείξετε στο μωράκι σας την αγάπη σας και να το κάνετε ακόμη πιο ήρεμο και ευτυχισμένο; Το μασάζ. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι το βρεφικό μασάζ;

Το βρεφικό μασάζ είναι το απαλό, ρυθμικό χάιδεμα του σώματος του μωρού σας, περιλαμβανομένων των αστραγάλων, καρπών και δαχτύλων του, με τη χρήση των χεριών σας. Ως μέρος της ρουτίνας μασάζ, μπορείτε επίσης να του μιλάτε απαλά, να του μουρμουρίζετε ένα σκοπό ή να του τραγουδάτε, δημιουργώντας του μια αίσθηση ηρεμίας και σιγουριάς.

 

Ποια είναι τα οφέλη

Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρει το NCT (το κορυφαίο βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα για τη γέννηση, την εγκυμοσύνη και τη γονεϊκότητα σε νεαρή ηλικία), μωρά σε μονάδες εντατικής θεραπείας που υποβλήθηκαν σε μασάζ περνούσαν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο, είχαν καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ ανάπτυξης και λιγότερες επιπλοκές μετά τη γέννηση.

Σήμερα, υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι το βρεφικό μασάζ μπορεί να αυξήσει την κατανόηση της μαμάς για τις ανάγκες του μωρού της, να δυναμώσει τον δεσμό τους, καθώς και να βελτιώσει την αίσθηση ευεξίας της μητέρας εάν υποφέρει από επιλόχεια κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα πιο συνηθισμένα οφέλη που αναφέρονται από τους ίδιους τους γονείς:

 • Απόκτηση μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης στο χειρισμό του μωρού και καλύτερης αντίληψης των αναγκών του.
 • Βελτιωμένη θετική αλληλεπίδραση με το μωρό.
 • Ψυχολογικό δέσιμο.
 • Βελτιωμένος ύπνος για το μωρό.

 

Πότε ξεκινά το βρεφικό μασάζ;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την ελάχιστη ηλικία. Κάποιοι γονείς ξεκινούν το μασάζ ακόμη και από την πρώτη εβδομάδα. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί συστήνουν στους γονείς να περιμένουν μέχρι το μωρό τους να γίνει περίπου έξι εβδομάδων, όταν η ρουτίνα του είναι πιο σταθερή και η συμπεριφορά του πιο προβλέψιμη.

 

Συμβουλές για το βρεφικό μασάζ

Το πήρατε απόφαση; Συγχαρητήρια! Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς θα κάνετε το μασάζ για το μωράκι σας μία ξεχωριστή εμπειρία.

 • Επιλέξτε μια στιγμή που το μωρό σας είναι ικανοποιημένο και σε εγρήγορση. Αυτό καθιστά πιο πιθανή την αλληλεπίδραση μαζί του.
 • Μην κάνετε μασάζ όταν το παιδί είναι κουρασμένο ή πεινασμένο.
 • Βρείτε μια θέση που να είναι άνετη και να σας δίνει καλή οπτική επαφή με το μωρό σας.
 • Αποφύγετε σημείο όπου το φως έρχεται από πάνω και χτυπάει το μωρό.
 • Με πάνα ή χωρίς; Εξαρτάται από εσάς. Ωστόσο, αν του κάνετε μασάζ με πάνα, προσπαθήστε να τη χαλαρώσετε όταν του κάνετε μασάζ στην κοιλίτσα.
 • Το μασάζ μετά το μπάνιο και πριν τον ύπνο μπορεί να δημιουργήσει μία όμορφη συνήθεια.

 

Πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό σας

Πριν ξεκινήσετε, “ζητήστε την άδεια” του μωρού σας, τρίβοντάς το κοντά στα αυτάκια του και ρωτώντας το αν θέλει μασάζ. Ίσως σας ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί το μωρό με το μασάζ που πρόκειται να ακολουθήσει.

Κάνετε μασάζ σε ολόκληρο το σώμα του παιδιού χρησιμοποιώντας κάποιες από τις παρακάτω τεχνικές για πόδια, κορμό και πρόσωπο.

 

Μασάζ στα πόδια

 • Αφού έχετε “ζητήσει άδεια”, κρατήστε απαλά ένα από τα πόδια του μωρού σας ανάμεσα στις παλάμες σας.
 • Στη συνέχεια, με το ένα χέρι, κρατήστε τον αστράγαλο του μωρού σας. Περάστε το άλλο σας χέρι στο πάνω μέρος του μηρού του και στη συνέχεια σύρετέ το απαλά, από το πόδι προς τον αστράγαλο.
 • Αλλάξτε τα χέρια και επαναλάβετε. Να κρατάτε πάντα τον αστράγαλο του μωρού και να χρησιμοποιείτε αργές κινήσεις.
 • Στη συνέχεια, βάλτε την πατουσίτσα του μωρού σας στα χέρια σας και χρησιμοποιήστε τους αντίχειρές σας για να κάνετε μασάζ σε όλο το πέλμα, από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα. Κάνετε απαλό μασάζ σε κάθε δαχτυλάκι με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας.
 • Κάνετε μασάζ και στα δύο ποδαράκια του μωρού ταυτόχρονα.

 

Μασάζ στον κορμό

 • Ξεκινήστε το μασάζ στο πάνω μέρος του σώματος με τα χέρια σας στους ώμους του μωρού σας. Κάντε απαλές κινήσεις προς το στήθος.
 • Κάνετε μασάζ στα χέρια του μωρού σας χαϊδεύοντας από τους ώμους προς τους καρπούς. Εάν χρησιμοποιείτε λαδάκι, προσέξτε ώστε να μην πάει στα δαχτυλάκια του. Εάν πάει, σκουπίστε τα.
 • Κάνετε μασάζ στην κοιλίτσα του, με δεξιόστροφες, κυκλικές κινήσεις, ακολουθώντας τη φυσική διαδρομή της πέψης. Αποφύγετε την περιοχή του αφαλού εάν ο λώρος του μωρού σας δεν έχει επουλωθεί. Μην ασκείτε πίεση.
 • Γυρίστε το (ελέγξτε αν νιώθει άνετα) και κάνετε μασάζ από πάνω μέχρι κάτω στην πλατούλα του.

 

Μασάζ στο κεφάλι

 • Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε μασάζ στο πρόσωπο του μωρού σας.
 • Χαϊδέψτε απαλά από τη μέση του μετώπου προς το εξωτερικό του προσώπου και τα μάγουλά του.
 • Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, με μικρές, κυκλικές κινήσεις.

 

Λαδάκι. Με ή χωρίς;

Γενικά, συνιστάται να μην χρησιμοποιείται λάδι ή λοσιόν μέχρι το μωρό να γίνει ενός μηνός. Αυτό γιατί κατά τη γέννηση, η ανώτερη στιβάδα του δέρματος του μωρού είναι πολύ λεπτή και καταστρέφεται εύκολα. Μετά τον πρώτο μήνα (ή περισσότερο στα πρόωρα μωρά), το δέρμα του μωρού ωριμάζει και αναπτύσσει το δικό του φυσικό προστατευτικό φράγμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!