Η αλλαγή πάνας ήταν μία δύσκολη “πίστα” αλλά την καταφέρατε σχεδόν από την πρώτη ημέρα! Όμως, η καθαριότητα του μωρού σας επεκτείνεται και πέρα από την ευαίσθητη περιοχή. Τι πρέπει να κάνετε με τη βουλωμένη μυτούλα του; Πώς θα καθαρίσετε τα αυτάκια του; Τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνετε;

Δείτε τις συμβουλές μας στο άρθρο μας που ακολουθεί και κρατήστε σημειώσεις.

 

Η σημασία της καθαριότητας

Τα νεογέννητα και τα βρέφη δεν έχουν την ίδια ανάγκη για μπάνιο με τους ενήλικες. Ένα έως τρία μπάνια την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετά τον πρώτο χρόνο. Αλλά τόσο κατά τη διάρκεια του μπάνιου του μωρού σας, όσο και τις ενδιάμεσες ημέρες, θα χρειαστεί να καθαρίζετε απαλά τη μυτούλα και τα αυτάκια του, αφαιρώντας ουσίες όπως αποξηραμένο γάλα ή βλέννα. Έτσι, θα διατηρήσετε το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας υγιές και θα αποτρέψετε πιθανές μολύνσεις.

 

Πώς να καθαρίσετε τα αυτάκια του μωρού

Ο καθαρισμός των αυτιών του μωρού σας έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση ασφαλείας. Ποτέ μην εισάγετε οτιδήποτε στον ακουστικό πόρο του, και ιδίως μπατονέτες. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό, υγρό πανάκι για να καθαρίσετε προσεκτικά το εξωτερικό του αυτιού και πίσω από τα αυτιά.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κηρώδη συσσώρευση ή έκκριση στο εξωτερικό του αυτιού, το πανάκι παραπάνω θα κάνει τη δουλειά του. Αφήστε όμως οτιδήποτε μέσα στο αυτί (το μέρος που δεν μπορείτε να δείτε) μόνο του, χωρίς να το πειράξετε. Ο τραυματισμός του τυμπάνου, του οστού της ακοής ή του εσωτερικού αυτιού μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία του παιδιού σας.

Είναι όμως πράγματι επικίνδυνες οι μπατονέτες; Οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Στατιστικές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι ο καθαρισμός των αυτιών είναι η πιο κοινή αιτία για να πάει ένα βρέφος στα επείγοντα. Συγκεκριμένα, σε μία πρόσφατη περίοδο 30 ετών, τραυματίστηκαν συνολικά πάνω από 260.000 παιδιά, με τις βλάβες να περιλαμβάνουν διάτρητα τύμπανα και τραυματισμούς μαλακών ιστών.

 

Αποφύγετε νερό και σαπούνι

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σαπούνι και νερό στα αυτιά του μωρού σας, καθώς είναι ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή μολύνσεις στο αυτί εάν αφεθούν μέσα σε αυτό. Στύψτε εντελώς το πανί σας όταν σκουπίζετε το εξωτερικό μέρος των αυτιών του μωρού και μην προσθέτετε σαπούνι στο πανί. Εάν έχει στάξει λίγο νερό μέσα στο αυτί του μωρού, μετακινήστε προσεκτικά το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη για να απομακρυνθεί.

 

Πώς να καθαρίσετε τη μυτούλα του μωρού

Ο καθαρισμός της μύτης του μωρού σας είναι παρόμοιος με τη διαδικασία καθαρισμού των αυτιών του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εδώ ένα πανί για να σκουπίσετε απαλά τα ρουθούνια του μωρού σας και να αφαιρέσετε τυχόν αποξηραμένη βλέννα. Όμως, μην εισάγετε τίποτα μέσα στα ρουθούνια του μωρού, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Εάν το μωρό σας έχει συμφόρηση που του προκαλεί δυσφορία κατά την αναπνοή, μία πολύ συχνή αιτία είναι το κρυολόγημα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το πρόβλημα να έχει προέλθει και από άλλες πιθανές αιτίες, όπως:

  • Αλλεργία
  • Ιγμορίτιδα
  • Σφηνωμένο κομμάτι φαγητού
  • Σφηνωμένο κομμάτι παιχνιδιού.

 

Φυσιολογικός ορός

Ο φυσιολογικός ορός για τον καθαρισμό της μυτούλας είναι ένα προϊόν που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, ωστόσο καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για τη χρήση του. Οι σταγόνες φυσιολογικού ορού, που είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους για να απομακρύνετε την περιττή μύξα, πρέπει να εφαρμόζονται περίπου 25 λεπτά πριν το τάισμα του μωρού (διευκόλυνση θηλασμού) και περίπου 15 λεπτά πριν το βάλετε για ύπνο (διευκόλυνση ύπνου).

 

Υγραντήρας

Ένας ακόμη τρόπος για να ανακουφίσετε το μωράκι σας, υγραίνοντας τις ρινικές οδούς του, είναι ένας υγραντήρας χώρου. Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το νερό κάθε ημέρα, καθώς και ότι στεγνώνετε και καθαρίζετε τον υγραντήρα, σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

 

Πότε να πάτε στον γιατρό

Εάν είστε βέβαιοι ότι ένα αντικείμενο έχει σφηνώσει στη μυτούλα του μωρού σας, μην προσπαθήσετε ποτέ να το βγάλετε από μόνοι σας, καθώς μπορεί να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Επίσης, εάν εκτός από τη συμφόρηση παρατηρείτε και άλλα συμπτώματα στο μωρό, ειδικά πυρετό ή κίτρινη και παχύρρευστη βλέννα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, το συντομότερο δυνατό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!