Το μωράκι σας είναι το κέντρο του κόσμου σας! Το φροντίζετε 24 ώρες το 24ωρο και εξασφαλίζετε ότι δεν του λείπει τίποτα. Είστε η προστάτιδά του και τρέμετε στην ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσε να του συμβεί κάτι, ακόμη και μία απλή γρατζουνιά. Επειδή όμως, πολλές φορές τα μωράκια μπορούν να γρατζουνίσουν τον εαυτό τους, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει αμέλεια ή ολιγωρία στο κόψιμο των νυχιών τους.

Για αυτό, δείτε τις συμβουλές μας για το πώς πρέπει να κόβετε τα νυχάκια του μωρού σας, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γενικά

Στα νεογέννητα, τα νύχια είναι μαλακά και φθείρονται από μόνα τους όταν έρχονται σε επαφή με τα ρούχα. Τα μεγαλύτερα μωρά φθείρουν τα νύχια τους ενώ παίζουν και αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νύχια των μωρών μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα, κάτι που σημαίνει ότι είναι καλό να έχετε προμηθευθεί τα “εργαλεία” σας ήδη από την πρώτη εβδομάδα της ζωής του μωρού: ειδικό βρεφικό ψαλίδι νυχιών και λίμα.

 

Προβλήματα με τα νύχια του μωρού

Πέρα από το ότι, όπως αναφέραμε και στον πρόλογό μας, το μωράκι μπορεί να γρατζουνίσει τον εαυτό του, ας μην ξεχνάμε ότι τα μικρόβια συνηθίζουν να φωλιάζουν ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα του παιδιού. Εάν το μωρό βάλει τα δάχτυλά του στη μύτη ή στο στόμα του (κάτι που είναι 100% σίγουρο), ενδέχεται να πάθει ρινίτιδα ή στοματίτιδα.

Από εκεί και πέρα, δεν είναι ασυνήθιστο για τα μωρά να παθαίνουν μια μικρή λοίμωξη (που ονομάζεται παρωνυχία) γύρω από κάποιο νύχι του χεριού ή του ποδιού. Αυτή συχνά υποχωρεί χωρίς να χρειάζεται θεραπεία. Αλλά ίσως χρειαστεί να βάλετε μια μικρή ποσότητα αντισηπτικής κρέμας ή υγρού στο νύχι.

 

Πού και πότε να κόψετε τα νύχια του μωρού

Προσπαθήστε να κόψετε τα νύχια του μωρού σας όταν κοιμάται, είναι νυσταγμένο ή είναι πολύ ήρεμο. Εξαιρετικές ευκαιρίες είναι μετά το τάισμα ή το μπάνιο. Σε καμία περίπτωση μην το επιχειρήσετε κατά τη διάρκεια ενός “tantrum” (έντονη έκρηξη θυμού του παιδιού). Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παιδικό καρεκλάκι ή ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου (όχι όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού).

 

Συμβουλές για το κόψιμο των νυχιών

Οι παρακάτω συμβουλές για το κόψιμο των νυχιών μπορούν να κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα, τόσο για εσάς, όσο και για το μωράκι σας:

  • Φροντίστε να έχετε άφθονο φως, για να βλέπετε καλά.
  • Βρείτε τη θέση που σας βολεύει. Βάλτε το μωρό στην αγκαλιά σας και χαλαρώστε μαζί του πριν του κόψετε τα νυχάκια.
  • Εάν λειτουργείτε σαν ομάδα με τον μπαμπά, συνεργαστείτε μαζί του. Ο ένας θα κρατήσει το μωρό καθώς ο άλλος θα κόψει τα νύχια.
  • Τραβήξτε απαλά το δάχτυλο του μωρού σας μακριά από το νύχι για να αποφύγετε το κόψιμο του δέρματος.
  • Κόψτε τα νύχια των ποδιών ίσια για να αποτρέψετε τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα.

 

Πώς θα ηρεμήσετε το μωρό

Δείτε τις συμβουλές μας για να κρατήσετε το μωρό σας χαρούμενο και άνετο καθώς κόβετε τα νύχια του:

  • Μιλήστε ήρεμα, τραγουδήστε του ή κάντε αστείες γκριμάτσες.
  • Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του με ένα παιχνίδι ή δραστηριότητα. Αυτό συχνά λειτουργεί καλά με μεγαλύτερα μωρά.
  • Κάντε το μωρό σας συμμέτοχο στη δραστηριότητα, παρουσιάζοντας το κόψιμο των νυχιών σαν παιχνίδι.
  • Επαινέστε το μωρό σας που σας βοήθησε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Θα αισθανθείτε καλά και οι δύο!

 

Και αν κοπεί;

Εάν κόψετε κατά λάθος το δέρμα του μωρού σας και αιμορραγήσει, πιέστε απαλά ένα μαλακό πανί πάνω στην πληγή μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Μην βάζετε επίδεσμο γιατί το μωρό σας μπορεί να τον πιπιλίσει. Εάν παρ’ όλα αυτά, ανησυχείτε για το κόψιμο, επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.

 

Τι να ΜΗΝ κάνετε

Μερικοί γονείς δαγκώνουν τα νύχια του μωρού τους για να τα κόψουν, αλλά αυτό δεν συνιστάται, σε καμία περίπτωση. Αφενός μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια και αφετέρου το δάγκωμα μπορεί να αφήσει τα νύχια του μωρού σε κακή κατάσταση. Επιπλέον είναι εύκολο να δαγκωθεί η μαλακή σάρκα του μωρού. “Φάτε από αγάπη” το μωράκι σας μόνο μεταφορικά, ποτέ κυριολεκτικά!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!