Βιταμίνες. Ο όρος μπήκε παγκοσμίως στα ιατρικά και όχι μόνο λεξικά το 1912, από τη λατινική λέξη “vita” (ζωή) και τις αμίνες, αζωτούχες, οργανικές ενώσεις (αν και αργότερα ανακαλύφθηκε ότι πολλές βιταμίνες δεν περιέχουν άζωτο). Συμβολίστηκαν με γράμματα, σύμφωνα με τη λειτουργία της καθεμίας από αυτές. Υπάρχουν συνολικά 13 βιταμίνες, 4 λιποδιαλυτές και 9 υδατοδιαλυτές.

Απαραίτητες για το ζην αλλά και το “ευ ζην” οι βιταμίνες έχουν ευεργετική δράση σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό για τη βιταμίνη Ε! Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς η εν λόγω βιταμίνη περιλαμβάνεται στους “φίλους” του αναπνευστικού, καθώς και σε ποιες τροφές μπορείτε να τη βρείτε.

 

Γενικά για τη βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελείται από μία ομάδα 8 ουσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν 4 τοκοφερόλες και 4 τοκοτριενόλες (λιποδιαλυτές χημικές ενώσεις με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες). Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, ενώ ή έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.

Οι οργανισμοί υγείας συστήνουν κατανάλωση 7 έως 15 mg βιταμίνης Ε την ημέρα, ωστόσο η κατανάλωσή της, με βάση μεγάλο αριθμό μελετών βρίσκεται ελαφρά κάτω από τα συστηνόμενα επίπεδα. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής παγκοσμίως, είτε μόνη της είτε σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Επιπλέον, σε μορφή ελαίου ή κρέμας, χρησιμοποιείται στο δέρμα.

 

Έρευνα

Η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναδημοσίευσε το 2021 μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health. Η έρευνα προσφέρει κάποια πολύ ενδιαφέροντα νέα για τη σχέση της βιταμίνης Ε (σε συνδυασμό με 2 ακόμη βιταμίνες, Α και D) με την καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις πληροφορίες διατροφής που πήραν από μία ομάδα 6.000 Βρετανών ενηλίκων, και των δύο φύλων, σε διάστημα οκτώ ετών. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Τα άτομα που ανέφεραν υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών Ε (αλλά και Α) από τη διατροφή τους, είχαν και τα λιγότερα παράπονα για αναπνευστικές ασθένειες, όπως κρυολόγημα, άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι βιταμίνες μπορούν να αποτρέψουν αναπνευστικά προβλήματα, έρχεται να προστεθεί σε μία λίστα προηγουμένων μελετών που συνδέουν τη βιταμίνη Ε με χαμηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων.

 

Α-τοκοφερόλη: η “καλή” βιταμίνη Ε 

Όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου μας, η βιταμίνη Ε περιλαμβάνει τις λεγόμενες τοκοφερόλες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Respiratory Research το 2014, ενώ η α-τοκοφερόλη (το είδος της βιταμίνης Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο) βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων, η γ-τοκοφερόλη (που βρίσκεται στο λάδι κανόλα και το σογιέλαιο) συνδέεται με μείωση της πνευμονικής λειτουργίας.

 

Πηγές βιταμίνης Ε

Δείτε στη λίστα μας που ακολουθεί τις πιο σημαντικές πηγές βιταμίνης Ε:

 • Ηλιόσποροι. Μία μερίδα 30 γραμμαρίων ισοδυναμεί με 66% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
 • Αμύγδαλα. Μία μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων ισοδυναμεί με 48% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
 • Φουντούκια. Μία μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων, ισοδυναμεί με 28% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία πληθώρα τροφών, εξίσου καλών πηγών βιταμίνης Ε. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές:

 • Αβοκάντο
 • Ακτινίδιο
 • Κουκουναρόσπορος
 • Μάνγκο
 • Πέστροφα
 • Πιπεριά κόκκινη, ωμή
 • Σολομός
 • Χήνα
 • Φιστίκια
 • Γογγύλια (ή ρέβες).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!