Στο θέμα των εμβολίων, ας σκεφτούμε ως ενήλικες.
Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό, η πρώτη μας σκέψη είναι τα παιδικά εμβόλια: πολιομυελίτιδας, διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πνευμονιόκοκκου και πολλά ακόμη που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως, ο εμβολιασμός για τους ενήλικες είναι το ίδιο σημαντικός, και όπως απέδειξε η πρόσφατη πανδημία Covid, πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί ο εμβολιασμός δεν πρέπει να σταματά στην παιδική και εφηβική ζωή, αλλά να συνεχίζεται και στην ενήλικη, και μάλιστα εφ’ όρου ζωής.
Ας θυμηθούμε τι είναι το εμβόλιο
Η επανάληψη δεν είναι μόνο μήτηρ μαθήσεως, αλλά και υγείας. Ας θυμηθούμε λοιπόν ξανά τι είναι το εμβόλιο: πρόκειται για ένα βιολογικό παρασκεύασμα που έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών ώστε να επέλθει ανοσία.
Το εμβόλιο περιέχει συνήθως αδρανοποιημένο ή νεκρό νοσογόνο παράγοντα που διεγείρει το ανοσοποιητικό ώστε να το αναγνωρίσει ως ξένο, να το καταστρέψει και να αποκτήσει μνήμη για αυτό. Αργότερα, εάν ο οργανισμός επαναμολύνει τον άνθρωπο, το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει πιο εύκολα τον εισβολέα και τον καταστρέφει.
Χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού εξαλείφθηκε παγκοσμίως η ευλογία και σε συντριπτικό ποσοστό η πολιομυελίτιδα.
Γιατί ο εμβολιασμός είναι σημαντικός και για τους ενήλικες
Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να σταματά στην παιδική και εφηβική ζωή. Ας δούμε κάποιους από τους πιο σημαντικούς λόγους για αυτό.
Το ανοσοποιητικό εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου
Καθώς τα χρόνια περνούν, το ανοσοποιητικό μας σύστημα χάνει την ικανότητα που είχε να μάχεται κάθε εχθρό, επιτρέποντάς μας να περνάμε κάποιες ασθένειες “στο πόδι” ή χωρίς καν συμπτώματα. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων, ιδίως για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο έχει θετικές επιπτώσεις στη μείωση τόσο της νοσηρότητας όσο και της θνησιμότητας, βελτιώνοντας το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής.
Για τον ενήλικα, δεν υπάρχει περιθώριο ασθένειας
Στις σημερινές, πολύ δύσκολες, κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τόσο εσείς, όπως και μεγάλος αριθμών συνανθρώπων σας ίσως δυσκολεύεται να τα “βγάλει πέρα” και να ανταπεξέλθει σε όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις. Μία ασθένεια που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με τον εμβολιασμό, μπορεί να σας καθηλώσει για ημέρες ή, δυστυχώς, και για εβδομάδες, μέχρι να αναρρώσετε.
Προστασία των αγαπημένων προσώπων
Στα αγαπημένα σας πρόσωπα, είτε αυτά ανήκουν στην τρίτη ηλικία, είτε έχουν μόλις έρθει στη ζωή, θέλετε να προσφέρετε πάντα το καλύτερο. Καθώς τα βρέφη, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (πχ συγγενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες) αποτελούν ευάλωτες ομάδες, ο εμβολιασμός από την πλευρά σας είναι ένα δώρο προστασίας και ζωής.
Κάποια εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται
Δεν είναι αρκετό το ότι κάνατε το εμβόλιο έναντι του τέτανου και της διφθερίτιδας στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια, καθώς μόνο έτσι μπορεί να παρέχει προστασία. Σημειώνεται ότι στην ενήλικη ζωή πρέπει να γίνει μία φορά και το εμβόλιο του κοκκύτη, ιδίως σε άτομα που συναναστρέφονται βρέφη.
Πώς η Covid-19 άλλαξε τις αντιλήψεις για τα εμβόλια ενηλίκων στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, δυστυχώς, η εμβολιαστική συνείδηση των ενηλίκων ήταν για πάρα πολλά χρόνια σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με στοιχεία του 2016:
- Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα για τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη έφτανε μόλις στο 15 με 20% (στην Ευρώπη πάνω από 50%).
- Παρομοίως, η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν ξεπερνούσε το 30% (σκανδιναβικές χώρες 90%).
Ωστόσο, η έλευση του κορωνοϊού φαίνεται ότι άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Το 2021, πέραν από τον ευρύτατο εμβολιασμό της ελληνικής κοινωνίας για Covid-19, ο ενήλικος πληθυσμός έκανε επίσης τα εξής εμβόλια:
- Εμβόλιο γρίπης 43%
- Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου 25%
- Εμβόλιο ηπατίτιδας Β 14%
- Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα 11%
- Εμβόλιο διφθερίτιδας – τέτανου – κοκκύτη 10%.
Μάλιστα, ένας στους έξι Έλληνες δηλώνει πώς η πανδημία επηρέασε την απόφασή του για εμβολιαστεί και με άλλα εμβόλια θετικά.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!