Κομμένη ανάσα για το μωράκι; Μπορεί να είναι βρογχιολίτιδα.
Ας φανταστούμε τους πνεύμονές μας, σαν ένα δένδρο. Τα “μεγάλα κλαδιά” αυτού του δένδρου είναι οι δύο βρόγχοι που αρχίζουν από την τραχεία. Στη συνέχεια, οι βρόγχοι υποδιαιρούνται σε συνεχώς στενότερους και μικρότερους σωλήνες: 40 υποτμηματικούς, 5000 μικρούς βρόγχους και 15.000 βρογχιόλια.
Όταν υπάρχει λοίμωξη στα βρογχιόλια, αυτές τις τελευταίες στη σειρά, μικροσκοπικές διόδους που διακλαδίζονται βαθύτερα μέσα στον πνεύμονα, έχουμε τη λεγόμενη βρογχιολίτιδα. Δείτε περισσότερα για αυτή την πάθηση που ταλαιπωρεί τέσσερα στα πέντε μωρά έως την ηλικία των δύο ετών, στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Γενικά
Η βρογχιολίτιδα αποτελεί οξεία φλεγμονώδη νόσο του αναπνευστικού που πλήττει κυρίως βρέφη ηλικίας δύο έως έξι μηνών, αποτελώντας την πιο συνηθισμένη αιτία νοσηλείας στο νοσοκομείο σε αυτές τις ηλικίες. Οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ιογενή λοίμωξη στα βρογχιόλια, προκαλώντας απόφραξη των μικρών αεραγωγών. Παθογόνα που προκαλούν βρογχιολίτιδα:
- Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) σε 50%+ των περιπτώσεων
- Μεταπνευμονοϊός (hMPV)
- Αδενοϊός
- Ιός παραγρίπης
- Εντεροϊοί
- Μυκόπλασμα
- Ρινοϊοί
- Χλαμύδια.
Παράγοντες κινδύνου
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες και παράγοντες κινδύνου για τη βρογχιολίτιδα είναι:
- Συγχρωτισμός
- Μεγαλύτερα αδέλφια που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό
- Παθητικό κάπνισμα, ιδίως μητέρας
- Προωρότητα
- Χαμηλό βάρος γέννησης
- Ηλικία μικρότερη των 12 εβδομάδων
- Συγγενείς καρδιοπάθειες
- Νευρολογικά νοσήματα
- Ανατομικές ανωμαλίες του αναπνευστικού
- Κυστική ίνωση.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους μία με τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος. Είναι τα εξής:
- Ρινική συμφόρηση
- Πυρετός
- Ήπιος βήχας
- Μειωμένη όρεξη
- Αναπνοή με δυσκολία
- Γρήγορη αναπνοή (60 έως 80 ανάσες το λεπτό)
- Συρίττουσα αναπνοή
- Εισολκές (το δέρμα στη βάση του λαιμού του μωρού, αλλά και στα πλευρά του “μπαίνει προς τα μέσα” κατά τη διάρκεια της εισπνοής)
- Άνοιγμα των ρουθουνιών σε κάθε αναπνοή
- Γογγυσμός
- Κυάνωση (μπλε χρώμα δέρματος σε νύχια, λοβούς αυτιών, κορυφή μύτης, χείλη και γλώσσα, υποδεικνύει πολύ χαμηλή οξυγόνωση)
- Άπνοια (διακοπή της αναπνοής για περισσότερα από 15 με 20 δευτερόλεπτα) μπορεί να εμφανιστεί σε πρόωρα βρέφη και βρέφη μικρότερα των δύο μηνών.
Αντιμετώπιση
Στο 97% των περιπτώσεων, η βρογχιολίτιδα θα ακολουθήσει μία ήπια πορεία στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν το μωράκι και να φροντίζουν για την καλή του ενυδάτωση και τον συχνό καθαρισμό της μυτούλας. Θεραπευτικά μέτρα:
- Αυξημένη λήψη υγρών για πρόληψη αφυδάτωσης
- Αύξηση συχνότητας θηλασμού (μικρά και συχνά γεύματα)
- Φυσιολογικός ορός στη μυτούλα πριν το γεύμα και τον ύπνο
- Ξαπλωμένο με την πλάτη στις 45 μοίρες
- Αν παρουσιαστεί πυρετός, να βγουν τα ρούχα για να δροσιστεί
- Να αποφεύγονται αντιβηχικά, αντιβιοτικά και αποσυμφορητικά.
Στα ελάχιστα παιδιά που θα χρειαστούν εισαγωγή και αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, γίνεται παρακολούθηση των ζωτικών σημείων και χορήγηση υποστηρικτικής θεραπείας όπως ενδοφλέβια ενυδάτωση ή σίτιση με ρινογαστρικό καθετήρα, εάν κριθεί απαραίτητο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά για να ανοίξουν οι αεραγωγοί του βρέφους.
Η θνησιμότητα από τη νόσο είναι πολύ μικρή και εντοπίζεται κυρίως σε βρέφη με υποκείμενα καρδιολογικά ή αναπνευστικά νοσήματα.
Βρογχιολίτιδα στους ενήλικες
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μία μορφή βρογχιολίτιδας που εμφανίζεται σε ενήλικες. Πρόκειται για την αποφρακτική βρογχιολίτιδα, μία σπάνια και αρκετά επικίνδυνη πάθηση που προκαλεί σχηματισμό ουλώδους ιστού στα βρογχιόλια.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!