Κάτι συμβαίνει στον εργασιακό μας χώρο. Τη Δευτέρα μαθαίνουμε ότι η συνάδελφος Αλεξάνδρα από το HR είναι απούσα. “Γρίπη!” μας ενημερώνει ο Θανάσης από τις προμήθειες. Την Τρίτη, ο Θανάσης είναι και ο ίδιος απών. “Κρυολόγημα” μαθαίνουμε από την Άντζελα στη ρεσεψιόν.

Η Τετάρτη είναι εδώ, αλλά η Άντζελα απούσα. “Ίωση!” είναι η αιτία. Την υπόλοιπη εβδομάδα, το γραφείο φαίνεται, και είναι, όλο και περισσότερο άδειο. Και τη στιγμή που φτάνει η Παρασκευή και ξυπνάμε για να πάμε με όρεξη για δουλειά, την τεελυταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, ανακαλύπτουμε ότι ψηνόμαστε στον πυρετό και τα κόκαλά μας πονάνε αφόρητα. Είναι, δυστυχώς, η σειρά μας να ενημερώσουμε τους προϊσταμένους και συναδέλφους, για τη δική μας κατάσταση.

Όμως, θα μπορούσε να είναι αλλιώς! Ένα κρούσμα γρίπης ή οποιασδήποτε άλλης ίωσης, δεν θα έπρεπε να οδηγεί στην “ερήμωση” του εργασιακού χώρου και στο κρεβάτωμα όλου του ανθρώπινου δυναμικού. Ας μάθουμε πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε στο γραφείο από τη γρίπη, τα κρυολογήματα και τις ιώσεις που καραδοκούν.

 

Πλένουμε τα χέρια μας

Εάν γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, θα θυμηθούμε την εποχή που η μητέρα μας, μετά από κάθε αθλητική δραστηριότητα, μας “διέταζε” να πλύνουμε τα χέρια μας. Κάτι ήξερε η μαμά! Όμως, όσο καλό ήταν τότε, άλλο τόσο καλό είναι και τώρα. Το γραφείο είναι ένας χώρος όπου η επαφή με τα χέρια είτε μέσα από χειραψίες, είτε ακόμη και δίνοντας ένα συρραπτικό στον συνάδελφο είναι καθημερινή και συνηθισμένη.

“Πλένουμε όμως τα χέρια μας” δεν σημαίνει ότι τα ραντίζουμε βιαστικά με λίγο νερό και τα σκουπίζουμε στο παντελόνι μας. Ας θυμηθούμε το σωστό πλύσιμο των χεριών! Η όλη διαδικασία πρέπει να διαρκέσει περίπου 20 δευτερόλεπτα και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής 11 βήματα:

 1. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό (ζεστό ή κρύο).
 2. Απλώνουμε αρκετό σαπούνι για να καλύψουμε τα χέρια μας.
 3. Τρίβουμε τα χέρια παλάμη με παλάμη.
 4. Τρίβουμε το πίσω μέρος του αριστερού μας χεριού με τη δεξιά μας παλάμη με τα δάχτυλα πλεγμένα. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο χέρι.
 5. Τρίβουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους με τα δάχτυλα πλεγμένα.
 6. Τρίβουμε τις αρθρώσεις των δακτύλων του ενός χεριού στην παλάμη του άλλου. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο χέρι.
 7. Σφίγγουμε τον αριστερό μας αντίχειρα με το δεξί μας χέρι και τρίβουμε κυκλικά. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο χέρι.
 8. Τρίβουμε τα άκρα των δακτύλων του ενός χεριού στην παλάμη του άλλου, με κυκλικές κινήσεις. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο χέρι.
 9. Ξεπλένουμε τα χέρια με νερό (ζεστό ή κρύο).
 10. Στεγνώνουμε καλά, ιδανικά με μια πετσέτα μίας χρήσης.
 11. Χρησιμοποιούμε την πετσέτα για να κλείσουμε τη βρύση.

 

Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας

Αυτό ίσως είναι δύσκολο καθώς το άγγιγμα του προσώπου είναι μία από τις μια συνηθισμένες αντιδράσεις στο γραφείο. Όλοι μας αγγίζουμε το πηγούνι μας όταν είμαστε σκεπτικοί! Όμως, ας θυμηθούμε ότι ο τρόπος εξάπλωσης των ασθενειών είναι μέσω των σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα των ήδη πασχόντων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ιός της γρίπης για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει σε κάποια επιφάνεια όπου θα φτάσει με ένα φτάρνισμα έως και 8 ώρες. Εάν λοιπόν αγγίξετε αυτή τη μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια, ασυναίσθητα, αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορείτε να αρρωστήσετε.

 

Αποφεύγουμε τις χειραψίες

Οι ιατροί είναι πάντοτε επιφυλακτικοί στο θέμα των χειραψιών  και έχουν απόλυτο δίκιο. Ίσως το πρωτόκολλο του εργασιακού σας τομέα ή της επιχείρησης όπου εργάζεστε να είναι γεμάτο με χειραψίες. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ της υγείας και του πρωτόκολλου. Εμείς θα επιλέγαμε το πρώτο.

 

Κρατάμε αποστάσεις

Δεν χρειάζεται να αγγίξουμε τον γριπωμένο συνάδελφο για να αρρωστήσουμε. Κάποιος που βήχει ή φτερνίζεται χωρίς προφυλάξεις, μπορεί άνετα να εκτοξεύσει σταγονίδια δύο μέτρα μακριά. Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι κάποιος από τους συναδέλφους βήχει ή φτερνίζεται, ακολουθήστε το ρητό “από μακριά και αγαπημένοι”!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!