Μία από τις μεγάλες διαφορές του ανθρώπου από τα υπόλοιπα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι η παρατεταμένη παιδική ηλικία. Σε σχέση με τους… μακρινούς του ξαδέρφους γίββωνες, χιμπατζήδες και μακάκους, ο άνθρωπος έχει διπλάσια διάρκεια παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι μέχρι να εξελιχθεί σωματικά και ψυχικά ο μοναδικός, αλλά και ιδιαίτερα ευάλωτος homo sapiens χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και προσοχή. Και ενώ υπάρχει πλήθος παιδικών ασθενειών, λίγες είναι περισσότερο επώδυνες, τόσο για τους γονείς, όσο και για το παιδί από τη γρίπη. Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί τι σημαίνει γρίπη στην παιδική ηλικία και πώς την αντιμετωπίζουμε.

 

Τα συμπτώματα

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσουμε τη γρίπη του παιδιού μας από ένα απλό κρυολόγημα και, βεβαίως, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να κάνουμε μόνοι μας. Ας θυμόμαστε ότι είμαστε γονείς και όχι ιατροί! Ωστόσο, σε γενικές γραμμές η γρίπη έρχεται πολύ πιο γρήγορα – αν το κρυολόγημα είναι ένα απλό “τρένο της γραμμής”, η γρίπη είναι η υπερταχεία. Επίσης η γρίπη είναι πολύ πιο έντονη με έξαρση των συμπτωμάτων στις πρώτες 2 -3 ημέρες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υψηλό πυρετό έως 40 βαθμούς
  • Παράλληλα με τον πυρετό, το παιδί έχει τρεμούλες ή τινάζεται
  • Τρομερή κόπωση, το παιδί δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι
  • Πονοκέφαλος και πόνοι στο σώμα
  • Ξηρός βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Εμετός και πόνος στην κοιλιά

 

Τι ΔΕΝ κάνουμε

Το πρώτο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ΔΕΝ παίζουμε τον ειδικό και τον γιατρό, ανεξάρτητα από το πόσες φορές μας έχει συμβεί στο παρελθόν να “σηκώσει” κάποιο παιδί υψηλό πυρετό. Κάποιοι γονείς για παράδειγμα μπορεί να μπερδέψουν τη γρίπη με τη στομαχική ίωση, καθώς σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά με τη γρίπη μπορεί να έχουν ναυτία, πόνο στο στομάχι και έμετο.

 

Τα 2 πράγματα που πρέπει να κάνουμε

Η γρίπη στην παιδική ηλικία δεν είναι παίξε – γέλασε. Για αυτό, εάν υποπτευόμαστε ότι το παιδί μας έχει γρίπη, πρέπει να κάνουμε, με τη σειρά που ακολουθούν, τις εξής 2 κινήσεις.

  1. Φωνάζουμε τον γιατρό: Η πρώτη μας κίνηση πάντοτε λοιπόν είναι να καλέσουμε τον γιατρό μας. Αυτός θα εκτιμήσει την ασθένεια και θα μας δώσει διάγνωση και πιθανή αντιιική θεραπεία και ποτέ εμείς. Ας μη ξεχνάμε ότι η γρίπη, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να έχει επιπλοκές (ιγμορίτιδα, μολύνσεις αυτιού, πνευμονία), άρα δεν είναι η ενόχληση ενός απλού κρυολογήματος που μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας.
  1. Διαχειριζόμαστε την ασθένεια: οι μικροί μας ασθενείς χρειάζονται απαραίτητα δύο πράγματα. Ξεκούραση και πολλά υγρά. Φροντίζουμε να τους τα παρέχουμε και τα δύο και βέβαια, είμαστε σε συνεχή επιφυλακή, πάνω από το κεφαλάκι τους.

 

Γρίπη στα παιδιά και φάρμακα

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χορηγήσουμε στα παιδιά ασπιρίνη και αν και υπάρχουν παιδικές εκδόσεις μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον πυρετό, σημειώνουμε ότι τόσο οι Οργανισμοί Υγείας όσο και οι φαρμακοβιομηχανίες συνιστούν να μη χορηγούνται σε ηλικίες κάτω των 4 ετών.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και συνιστά να μη χρησιμοποιούνται φάρμακα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Και βέβαια, θα αναφέρουμε, για μία ακόμη φορά, κάτι που δεν θα κουραστούμε ποτέ να γράφουμε. ΔΕΝ χορηγούμε στο παιδί αντιβιοτικά, καθώς δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στον ιό της γρίπης.

 

Πότε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο;

Η γρίπη στο παιδί χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά μας. Υπάρχουν λοιπόν κάποια σημάδια που όταν τα δούμε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να πάμε με τον μικρό μας άγγελο στο νοσοκομείο. Αυτά είναι τα εξής:

  • Το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ακόμη και αν του καθαρίσουμε τη μυτούλα του.
  • Το χρώμα του δέρματός του γίνεται γκρι ή ελαφρώς μπλε.
  • Το παιδί δείχνει πιο άρρωστο από παλαιότερες περιπτώσεις.
  • Το παιδί δεν αντιδρά κανονικά. Για παράδειγμα δεν κλαίει, όταν θα περιμένατε να κλαίει ή δεν σας κοιτάζει στα μάτια.
  • Δείχνει σε λήθαργο.
  • Έχει σημάδια έντονης αφυδάτωσης: λιγότερα δάκρυα, στεγνές πάνες.
  • Έχει σπασμούς.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!