Οι γνώμες για τον χειμώνα διίστανται! Κάποιοι τον θεωρούν την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου, μια εποχή συνυφασμένη με λαμπρές γιορτές, δώρα κάτω από το δένδρο, καθαρό αέρα που ξυπνάει τον εγκέφαλο, χειμερινά σπορ το πρωί και ένα ποτήρι κρασί δίπλα στο αναμμένο τζάκι το βράδυ.

Κάποιοι άλλοι διαφωνούν κάθετα και χρησιμοποιούν μία πληθώρα μάλλον… αρνητικών επιθετικών προσδιορισμών για τον χειμώνα. Είναι σκοτεινός. Βαρύς. Μουντός. Κρύος. Βροχερός. Παγωμένος. Καταθλιπτικός. Η μεγαλύτερη δε υποχώρηση που κάνουν για τον χειμώνα είναι ότι μπορεί να είναι (οριακά) ανεκτός στις Μπαχάμες ή στις Σεϋχέλλες.

Υπάρχει όμως κάτι που οι εκπρόσωποι και των δύο “φυλών” συμφωνούν: στο να μισούν τα σκασμένα και ταλαιπωρημένα χείλη από τον χειμώνα. Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί κάποιες βασικές συμβουλές για να προστατεύσετε αυτό το ευαίσθητο για όλους σημείο από το κρύο και αντιμετωπίστε αυτόν τον χειμώνα με το… χαμόγελο στα χείλη!

 

Τα χείλη μας δεν είναι γλειφιτζούρι!

Κατ’ επέκταση, αποφεύγουμε να τα γλείψουμε, όταν είναι ξερά. Ναι, ξέρουμε ότι αυτή είναι η φυσική σας αντίδραση όταν το θερμόμετρο δείχνει λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν, φυσάει άνεμος και τα χείλη σας είναι ολόξερα. Και η δικιά μας! Μόνο που η ενυδάτωση που παίρνετε είναι στιγμιαία και οι συνέπειες χειρότερες, και μάλιστα για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι καθώς βάζουμε σάλιο στο στόμα μας, αυτό στεγνώνει σχεδόν αμέσως και κάνει τα χείλη μας ακόμη πιο ξερά. Επιπλέον, το σάλιο περιέχει ένζυμα που προορίζονται στο να βοηθούν την πέψη της τροφής και μπορούν να δημιουργήσουν ερεθισμούς στην περιοχή των χειλιών.

 

Το lip balm είναι βάλσαμο

Όχι όμως οποιοδήποτε lip balm. Θεωρούμε ότι αν ψάξετε στο δωμάτιό σας, θα βρείτε περισσότερα από 100 balms χειλιών, με κάποια να έχουν ξεμείνει ίσως από τότε που πηγαίνατε σχολείο. Όμως το lip balm που βάζατε στην τρυφερή ηλικία των 5 ετών δίπλα στη μαμά σας, προσποιούμενη τη “μεγάλη”, δεν είναι πιθανόν και αυτό που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή.

Για τον χειμώνα επιλέξτε lip balm που περιέχει βαζελίνη, αιθέρια έλαια ή γλυκερίνη. Αφενός, θα κλειδώσει την υγρασία που είναι απαραίτητη για τα χείλη σας και αφετέρου θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του σκασμένου δέρματος. Τι να αποφύγετε: Balms χειλιών που περιέχουν καμφορά, ευκάλυπτο και μενθόλη. Αυτές οι ουσίες στεγνώνουν τα χείλη και επιδεινώνουν το πρόβλημά σας.

 

Δαγκώστε ένα μήλο – όχι τα χείλη σας

Ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε, αφού έχει γίνει το “κακό” και τα χείλη μας έχουν σκάσει, είναι να προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις λεπτές φλούδες ξεραμένου δέρματος είτε δαγκώνοντάς τες είτε απομακρύνοντάς τες με τα δάχτυλα. Έτσι όμως, απλά προξενούμε ακόμη μεγαλύτερη πληγή και επιδεινώνουμε την κατάσταση. Δαγκώστε ένα μήλο ή (για να μιλήσουμε κατευθείαν στην καρδιά σας!) ένα κομμάτι σοκολάτα, αλλά ποτέ τα χείλη σας.

 

Αναπνέετε από τη μύτη

Εάν ασχολείστε με σωματική δραστηριότητα στο ύπαιθρο, είναι εύκολο κάποια στιγμή κούρασης, να αρχίσετε να αναπνέετε από το στόμα, κάτι που θα στεγνώσει τα χείλη σας πολύ γρήγορα. Προσπαθήστε, όσο λαχανιασμένη και να είστε, να αναπνέετε, όσο το δυνατόν περισσότερο από τη μύτη.

 

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, στεγνώνεις και τα χείλια!

Τη νύχτα, εφαρμόστε lip balm πριν πάτε για ύπνο. Ίσως να είστε και εσείς ένας από τους πολλούς ανθρώπους που κοιμούνται με το στόμα ανοικτό. Οκτώ ώρες αναπνοής μέσα και έξω από το στόμα είναι αρκετές για να στεγνώσουν τα χείλη σας. Επίσης, εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός λόγω πιθανής χρήσης air condition, μπορείτε τη νύχτα να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα.

 

Έσκασαν τα χείλη; Φροντίστε τα αμέσως!

Τα χείλη σας δεν είναι σαν τον πονοκέφαλο, ο οποίος μπορεί να περάσει κάλλιστα από μόνος του σε μισή ώρα. Εάν σκάσουν, θα δημιουργήσουν ρωγμές και σχισμές που θα σας ταλαιπωρήσουν για μέρες. Θα θέλατε να πάτε σε ένα ρεβεγιόν με σκασμένα χείλη; Ούτε εμείς! Για αυτό, φροντίστε τα αμέσως, είτε με lip balm, είτε με κάποιες από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες:

  • Αμυγδαλέλαιο
  • Λάδι καρύδας
  • Φέτες αγγουριού
  • Ελαιόλαδο
  • Χρησιμοποιημένα φακελάκια από πράσινο τσάι

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!