Χειμώνας! Οι νύχτες είναι μεγάλες και οι θερμοκρασίες μικρές. Οι γιορτές είναι προ των θυρών και όλοι μας περιμένουμε πώς και πώς τις επισκέψεις σε αγαπημένους συγγενείς και φίλους, αλλά και κάποια προγραμματισμένα εδώ και καιρό ταξίδια μας, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Φέτος μάλιστα, το έχουμε πάρει απόφαση. Τίποτα δεν θα μας χαλάσει την καλή διάθεση και δεν θα “σκάσουμε” για κανένα λόγο!

Εκτός ίσως… από το σκασμένο μας δέρμα. Ναι, μιλάμε για τη γνωστή σε όλους μας ξηροδερμία. Εάν λοιπόν τα ξερά φύλλα του φθινοπώρου έχουν δώσει τη θέση τους στη δική σας ξηρή επιδερμίδα του χειμώνα, διαβάστε το άρθρο μας στη συνέχεια και δείτε πώς θα πάρετε το… δέρμα σας πίσω!

 

Τι προκαλεί την ξηροδερμία;

Το υγιές και φυσιολογικό δέρμα καλύπτεται από λεπτή στιβάδα σμήγματος (ελαιώδες υγρό, το οποίο εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες) που παγιδεύει την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος, διατηρώντας το μαλακό και απαλό. Όταν κάποια αντίδραση του οργανισμού μας ή κάποια εξωτερική αιτία προκαλέσει αφαίρεση λιπιδίων, το δέρμα μας μένει απροστάτευτο και είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί ξηροδερμία.

 

Συνηθέστερες αιτίες ξηροδερμίας

  • Χαμηλή θερμοκρασία
  • Χαμηλή υγρασία
  • Υπερβολική χρήση σαπουνιού
  • Παραμονή στο ντους με καυτό νερό
  • Σκληρά καθαριστικά προϊόντα
  • Κακή διατροφή
  • Χαμηλή πρόσληψη υγρών
  • Κάποιες παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός

 

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η ξηροδερμία είναι μεν ενοχλητική, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα και με επιτυχία. Δείτε στη συνέχεια τις συμβουλές μας για να κρατήσετε το δέρμα σας λείο και απαλό, ολόκληρο τον χειμώνα.

 

Scrub; Take it easy!

Η απολέπιση προσώπου είναι καλό να γίνεται και τον χειμώνα. Ωστόσο, μην το επιχειρείτε πάνω από μία φορά την εβδομάδα, καθώς θα δείτε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε, με το δέρμα σας να γίνεται πιο ξηρό.

 

Αναζητήστε “all weather” ενυδάτωση

Τον χειμώνα πρέπει να ενυδατώσετε βαθύτερα. Τα αγαπημένα σας προϊόντα για την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν είναι πια αποτελεσματικά. Αναζητήστε μία πιο πλούσια ενυδατική με βάση έλαια και όχι νερό.

 

Ξεσκονίστε το αντηλιακό

Θυμάστε το αντηλιακό σας που είναι θαμμένο σε κάποιο συρτάρι από το καλοκαίρι; Ανασύρετέ το και χρησιμοποιήστε το. Ο χειμωνιάτικος ήλιος, σε συνδυασμό με την αντηλιά από το χιόνι (ναι, κάποιες μέρες χιονίζει και στην Ελλάδα) καταστρέφει το δέρμα σας. Μην το επιτρέψετε!

 

Μην πετάτε το γάντι στην ξηροδερμία – φορέστε το

Το δέρμα των χεριών σας έχει λιγότερα λιπίδια από τα περισσότερα μέρη του σώματός σας και είναι πιο λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη δυσκολότερο να το κρατήσετε ενυδατωμένο τον χειμώνα. Τα γάντια είναι απαραίτητο αξεσουάρ πια όταν βγαίνετε έξω.

 

Ο βρεγμένος τη βροχή τη φοβάται

Βρεγμένες κάλτσες; Βρεγμένα γάντια; Μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας και να προκαλέσουν φαγούρα, σκασμένο δέρμα ακόμα και έκζεμα. Αποφύγετέ τα.

 

Ο υγραντήρας γίνεται σωτήρας!

Η ιδανική υγρασία στο περιβάλλον που ζούμε και εργαζόμαστε είναι γύρω στο 50%. Όταν όμως η ατμόσφαιρα του χώρου λόγω πχ της παρατεταμένης χρήσης κλιματιστικών για θέρμανση γίνει ιδιαίτερα ξηρή (κάτω του 40%), αυτό που υποφέρει περισσότερο από όλα είναι το δέρμα σας. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε έναν ή και περισσότερους υγραντήρες.

 

Βάλτε πάγο στο καυτό μπάνιο

Ξέρουμε ότι το καυτό μπάνιο είναι απολαυστικό, ιδιαίτερα μετά από ώρες στο ύπαιθρο και στο κρύο. Όμως αφυδατώνει το δέρμα σας όσο σχεδόν τίποτα άλλο. Χλιαρό νερό και μικρότερη διάρκεια παραμονής στο ντους συνιστώνται.

 

Ζητήστε τη βοήθεια του ειδικού

Τέλος, αν το πρόβλημά σας επιμένει ή είναι ιδιαίτερα οξύ, μην το καθυστερείτε. Ζητήστε τη βοήθεια αισθητικού ή δερματολόγου που θα αναλύσει τον τύπο του δέρματός σας και θα σας δώσει τις κατάλληλες φόρμουλες για να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία.

 

Διαφορά ξηροδερμίας – ψωρίασης

Για το τέλος, αφήσαμε τη διαφορά της ξηροδερμίας από την ψωρίαση. Η ξηροδερμία, γενικά, έχει ως αιτία εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η ψωρίαση είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος που συχνά συνυπάρχει με παθήσεις όπως αρθρίτιδα και διαβήτης. Πολλοί ασθενείς έχουν γενετική προδιάθεση για ψωρίαση με το ένα τρίτο των πασχόντων να έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με τη νόσο.

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στα συμπτώματα. Η ξηροδερμία εμφανίζεται με σκασμένο, φολιδωτό δέρμα, ενώ η ψωρίαση έχει χαρακτηριστικές “πλάκες” με παχιά λέπια που προσβάλλουν κυρίως τους αγκώνες, τα γόνατα και το κρανίο, αν και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!