Ο χειμώνας είναι σκληρός με πολλά και διαφορετικά πράγματα! Είναι σκληρός για την μπαταρία του αυτοκινήτου σας καθώς μάταια προσπαθείτε να βάλετε μπρος το πρωί. Είναι σκληρός για τις φωνητικές σας χορδές καθώς (επίσης μάταια) προσπαθείτε να τραγουδήσετε το “Happy New Year” των ABBA στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, μπουκωμένη από το κρύωμα.

Όμως, ο χειμώνας είναι σκληρός και για κάτι ακόμα: το δέρμα του προσώπου σας. Και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να κρυφτεί. Το ερεθισμένο, σκασμένο και πληγωμένο από τον χειμώνα δέρμα είναι μία πραγματικότητα που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί πώς θα κοιτάξετε τον χειμώνα “πρόσωπο με πρόσωπο” μέσα από έναν επιτυχημένο καθαρισμό και απολέπιση προσώπου!

 

Απολέπιση προσώπου. Πόσο συχνά;

Το χειμώνα (αλλά και το φθινόπωρο) η απολέπιση προσώπου πρέπει να γίνει μία πιο τακτική συνήθεια. Αν τους θερμούς μήνες καθαρίζετε το πρόσωπό σας κάθε δύο εβδομάδες, τους ψυχρούς είναι καλό να το κάνετε κάθε βδομάδα. Προσοχή όμως! Οι δερματολόγοι συνιστούν να μην το παρακάνετε.

Τι εννοούμε; Αν μπείτε σε μία διαδικασία να κάνετε απολέπιση στο πρόσωπό σας, 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, το δέρμα σας θα γίνει, παραδόξως, πιο ξηρό και ερεθισμένο. Αυτό θα σας κάνει να θέλετε να κάνετε και άλλη απολέπιση και θα σας οδηγήσει σε έναν κύκλο που δύσκολα θα σπάσετε.

 

Χημική απολέπιση

Η πρώτη κατηγορία προϊόντων απολέπισης αφορά τη χημική απολέπιση. Η λέξη “χημεία” είναι κάποιες φορές θετικά φορτισμένη (όταν για παράδειγμα, υπάρχει “χημεία” ανάμεσα σε εμάς και κάποιον άλλον!) έχει όμως και αρνητικούς συνειρμούς, κυρίως όταν αφορά το τι τρώμε ή βάζουμε στο δέρμα μας.

Ωστόσο, η χημική απολέπιση, γνωστή και ως πίλινγκ, αφορά προϊόντα που ναι μεν έχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ που μιμούνται το χημικό πίλινγκ του δερματολόγου, είναι ωστόσο απολύτως ελεγμένα ώστε να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια. Τα προϊόντα δεν ενδείκνυνται για ιδιαίτερα ευαίσθητα δέρματα και πριν απλωθούν στο πρόσωπο καλό είναι να γίνεται μία μικρή δοκιμή στο χέρι, για τυχόν αλλεργίες.

 

Μηχανική απολέπιση

Τα προϊόντα μηχανικής απολέπισης περιέχουν μικρούς κόκκους που με τη συνοδεία ελαφριού μασάζ, απομακρύνουν από την επιδερμίδα μας τα νεκρά κύτταρα. Οι κόκκοι μπορεί να είναι συνθετικοί ή και φυσικοί, πχ από κουκούτσι ελιάς, βερίκοκου, καρυδιών κλπ.

Όμως, οι δερματολόγοι συνιστούν προσοχή στην απολέπιση ακόμη και με φυσικά προϊόντα, καθώς οι πολύ μικρές, οδοντωτές επιφάνειες των κόκκων είναι πιθανό να τραυματίσουν την επιδερμίδα. Ακόμη, τα προϊόντα απολέπισης με αλάτι είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς είναι ιδιαίτερα σκληρά για το δέρμα, ακόμα και αυτό των αγκώνων και των γονάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποτε το αλάτι χρησιμοποιείτο στην προσπάθεια αφαίρεσης τατουάζ – τόσο σκληρό είναι!

 

Πριν την απολέπιση

  • Πλένετε τα χέρια σας πριν εφαρμόσετε καθαριστικό προσώπου.
  • Αλλάζετε τα προϊόντα καθαρισμού ανάλογα με την εποχή.
  • Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία του νερού. Το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους και το κρύο τους κλείνει. Ξεκινήστε με ζεστό νερό και ολοκληρώστε με κρύο.

 

4 κανόνες απολέπισης

Διαβάστε στη συνέχεια τους 4 κανόνες απολέπισης που πρέπει να τηρούνται “σχολαστικά”, ιδιαίτερα τον χειμώνα!

  1. Μετά τον καθαρισμό και πριν την απολέπιση το πρόσωπο πρέπει να είναι εντελώς στεγνό. Έτσι, τα συστατικά του προϊόντος θα εισχωρήσουν καλύτερα στην επιδερμίδα.
  2. Απλώστε με κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από την περιοχή Τ (το κεφαλαίο γράμμα “T” που σχηματίζεται μεταξύ των φρυδιών έως το κάτω χείλος) προς τα έξω. Όχι όμως, σε μάτια, χείλη, λαιμό. Αν χρησιμοποιείτε προϊόν μηχανικής απολέπισης δεν χρειάζεται να βάζετε δύναμη – οι κόκκοι κάνουν όλη τη δουλειά.
  3. Αφού ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό, και σκουπίσετε με πετσέτα, απλώστε ενυδατική κρέμα σε όλη την επιφάνεια του προσώπου.
  4. Περιμένετε 30 λεπτά μετά την απολέπιση πριν κοιμηθείτε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!