Πριν 37 χρόνια, οι λέξεις “AIDS” και “HIV” δεν είχαν καν εφευρεθεί. Όμως, ο ιός ο οποίος αργότερα ονομάστηκε HIV ήταν ήδη σε δράση, στα σώματα ανθρώπων στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, φέρνοντας σε απόγνωση τους ιατρούς που δεν είχαν ιδέα γιατί οι ασθενείς τους πέθαιναν.

Στις 3 Ιουλίου του 1981, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν για πρώτη φορά αυτή τη μυστηριώδη, έως τότε, ασθένεια μέσα από τις σελίδες ενός μεγάλου μέσου μαζικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 20 των New York Times, δημοσιεύθηκε το άρθρο του δημοσιογράφου Lawrence Altman με τίτλο “Σπάνια μορφή καρκίνου εμφανίζεται σε 41 ομοφυλόφιλους άνδρες”.

Ειρωνικά, η υπόλοιπη σελίδα της εφημερίδας καταλαμβανόταν από μία σχεδόν ολοσέλιδη διαφήμιση τραπεζικού οργανισμού με θέμα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Όμως η ανεξαρτησία, από την ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας)  άργησε πολύ να έρθει.

Ακόμη και σήμερα, 37 χρόνια μετά το άρθρο των New York Times, και παρά τα άλματα της επιστήμης που έχει καταστήσει την ασθένεια χρόνια και όχι θανατηφόρα, λέξεις όπως “οροθετικός”, “HIV” και “AIDS” μεταφέρουν ακόμη κοινωνικό στίγμα, προκαλώντας προκατάληψη και αδικαιολόγητο φόβο.

 

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα

Με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, η Παγκόσμια Ημέρα παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρη  και σημαντική.

Το φετινό θέμα της Ημέρας είναι “Γνώριζε την κατάστασή σου” (Know your status). Αν και έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του AIDS από το 1988 μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα 3 στα 4 άτομα που ζουν με HIV να γνωρίζουν ακριβώς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ασθένειά τους, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί.

Σύμφωνα με το UNAIDS (Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV-AIDS), αν δοθεί καθολική πρόσβαση σε τεστ HIV και καταρριφθούν τα εμπόδια που ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην εξέταση για τον ιό, ο στόχος “90 – 90 – 90” που έχει τεθεί για το 2020 μπορεί να επιτευχτεί:

 • 90% όλων των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζουν το στάδιο της ασθένειάς τους.
 • 90% όλων των ατόμων με διαγνωσθείσα λοίμωξη από HIV να λαμβάνουν σταθερή αντιρετροϊκή θεραπεία.
 • 90% όλων των ατόμων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία να παρουσιάζουν θετική αντίδραση με καταστολή του ιού.

 

Τι είναι ο HIV και το AIDS

Σήμερα, με την παγκόσμια πρόσβαση που υπάρχει σε ένα ευρύτατο δίκτυο πληροφοριών, ο καθένας από εμάς μπορεί να μάθει πολλά περισσότερα για τον ιό HIV και το AIDS από όσα γνώριζε και ο καλύτερος λοιμωξιολόγος μία γενιά πριν. Ας δούμε επιγραμματικά τι ακριβώς σημαίνει ο ιός και ποια είναι τα στάδια μόλυνσης από αυτόν.

 

Ο ιός HIV

Ο ιός HIV εξαπλώνεται μέσω συγκεκριμένων σωματικών υγρών και προσβάλλει τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την πάροδο του χρόνου, ο ιός HIV καταστρέφει τόσα πολλά από αυτά τα κύτταρα που ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Τότε, ευκαιριακές λοιμώξεις ή  καρκίνοι επωφελούνται από το πολύ ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και σηματοδοτούν ότι το άτομο έχει AIDS, που είναι το τελευταίο στάδιο της μόλυνσης με HIV.

 

Τα τρία στάδια μόλυνσης

Τα στάδια της HIV λοίμωξης είναι τα εξής:

 • Στάδιο Α: Πρωτοπαθής λοίμωξη. Αφορά τη χρονική περίοδο που μεσολαβεί από την είσοδο του ιού στον οργανισμό μέχρι την παραγωγή αντισωμάτων. Περίπου το 50% με 70% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Τα συμπτώματα συνήθως περιορίζονται μετά από ένα διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων.
 • Στάδιο Β: Κλινικά λανθάνουσα περίοδος. Σε αυτή τη φάση ο ιός αναπαράγεται με χαμηλούς ρυθμούς. Χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το ανοσοποιητικό σύστημα προοδευτικά καταστρέφεται και γίνεται ευάλωτο σε μια σειρά λοιμώξεων όπως στοματοφαρυγγική καντιντίαση, δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, περιφερική νευροπάθεια, λιστερίωση, έρπητας ζωστήρας κλπ.
 • Στάδιο C: Κλινικό σύνδρομο AIDS. Σε αυτό το στάδιο, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει πλέον καταστραφεί. Εμφανίζονται καιροσκοπικές λοιμώξεις και άλλα νοσήματα όπως καντιντίαση τραχείας, βρόγχων ή πνευμόνων, υποτροπιάζουσα πνευμονία, σάρκωμα Kaposi, εγκεφαλική τοξοπλάσμωση, βρογχίτιδα, πνευμονίτιδα, οισοφαγίτιδα, αμφιβληστροειδίτιδα από μεγαλοκυτταροϊό κλπ.

 

Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται το AIDS

Είναι γνωστοί, στους περισσότερους από εμάς, οι τρόποι με τους οποίους μεταδίδεται το AIDS: Σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, από κοινού χρήση μη αποστειρωμένων βελονών, μετάγγιση μολυσμένου αίματος (εξαιρετικά σπάνιο πλέον στις μέρες μας) και τέλος από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Όμως, σημασία έχει, ειδικά για τον άδικο κοινωνικό αποκλεισμό των ασθενών, να γνωρίζουμε όλοι μας τη λίστα με τους τρόπους με τους οποίους ΔΕΝ μεταδίδεται το AIDS. Καθώς ο ιός HIV βρίσκεται σε βιολογικά υγρά, όπως το αίμα, δεν μεταδίδεται από τον αέρα, το νερό ή με απλή δερματική επαφή χωρίς τραυματισμό. Συνεπώς ο HIV δεν μεταδίδεται:

 • με τη χειραψία
 • με το φιλί
 • με την αγκαλιά
 • με την συγκατοίκηση με οροθετικό άτομο
 • με την κοινή χρήση της τουαλέτας, του ντους, ή άλλων κοινόχρηστων χώρων
 • με τη θάλασσα και την πισίνα
 • με το βήχα ή το φτέρνισμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!