Πολύ συχνά ερχόμαστε να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν κάνουμε πολλά πράγματα ή έστω λίγα, για τον εαυτό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στο τρέξιμο της εποχής, φροντίζουμε για την δουλειά μας, την οικογένειά μας, τους άλλους, αλλά δεν κάνουμε πράγματα για εμάς. Πολλά πράγματα μπορούν να μας εμποδίσουν να φροντίσουμε τον εαυτό μας, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής φροντίδας, της εργασίας, των κοινωνικών δεσμεύσεων και πολλά άλλα. Αλλά, τελικά, όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας εμπορούμε να φροντίσουμε καλύτερα και όλους τους άλλους ανθρώπους και τις ευθύνες στη ζωή μας.

Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, έχει γίνει πλήρως προφανές ότι η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε για πάντα, από τις ρυθμίσεις της εργασίας μας στις ψυχαγωγικές μας δραστηριότητες και στην κοινωνική μας ζωή. Αυτή η νέα πραγματικότητα θέτει μοναδικές προκλήσεις για όλους μας, γιαυτό και η αυτοφροντίδα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με συμβουλές αυτοφροντίδας που έχουν σκοπό να εμπνεύσουν την υγεία και την ευεξία σας ανά πάσα στιγμή — ενώ σας βοηθούν να αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένοι και πιο ανθεκτικοί.

  1. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο – Η διάθεσή σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα βασίζονται σε αυτόν

Όταν πρόκειται να φροντίσετε την υγεία και την ευεξία σας, ο ύπνος είναι σχεδόν πάντα μέρος της απάντησης. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος είναι ένας από τους κορυφαίους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε το άγχος υπό έλεγχο

  1. Αναγνωρίστε τα προσωπικά σας σημάδια του στρες

Μερικές φορές η αυτοφροντίδα είναι να γνωρίζεις πότε είσαι υπερφορτωμένος ή καταπονημένος.  Όταν παρατηρείτε στον εαυτο σας σημάδια στρες, πάρτε το ως σύνθημα για να αναρωτηθείτε τι χρειάζεστε. Ίσως χρειαστεί να χαλαρώσετε με λίγη μουσική, να κάνετε ένα διαλειμα ή να κάνετε μια μικρή βόλτα.

  1. Γυμναστείτε

Το να παραμένετε δραστήριοι διατηρεί το σώμα σας υγιές σωματικά, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας και ενισχύει τν αίσθηση της ευεξίας σας.

  1. Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό.

Ένας συχνός τρόπος εκτόνωσης είναι το «σαβουροφαγητό». Αντί να επιβάλλετε μόνοι σας αυστηρούς κανόνες σχετικά με το ποια τρόφιμα είναι εκτός ορίων, δοκιμάστε να τρώτε διαισθητικά, δηλαδή να δίνετε στο σώμα σου αυτό που χρειάζεται όταν το χρειάζεται. Η διαισθητική κατανάλωση δεν περιορίζει συγκεκριμένα τρόφιμα ή δεν σας υποχρεώνει να μετράτε θερμίδες και να ζυγίζεστε συνεχώς! Επιλέξτε σωστά γεύματα από τη στιγμή της επίσκεψης στο supermarket.

  1. Αποφύγετε τους πολλούς καφέδες.

Είναι γνωστό ότι  η υπερβολική ποσότητα καφεϊνης μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες για την υγεία. Σημειώνουν ότι η λήψη περισσότερων από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης καθημερινά μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα και την ποιότητα του ύπνου. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί ακόμη και να αυξήσει το άγχος και το στρες.

  1. Αναπτύξτε μια λίστα «Μην κάνετε».

Η αυτοφροντίδα δεν χρειάζεται να είναι ένα στοιχείο δράσης. Μπορεί να αφορά την απελευθέρωση χώρου για τα πράγματα που έχουν σημασία στη ζωή σας και την αφαίρεση εκείνων που σας κλέβουν την ενέργειά σας. Μετά από μια ιδιαίτερα κουραστική μέρα, αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε: Τι σας τράβηξε κάτω; Πώς μπορείτε να κάνετε λιγότερο από αυτό; Προχωρήστε και γράψτε φυσικά μια λίστα “μην κάνετε”, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση που σας καθιστά υπεύθυνους.

  1. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να εξασκήσετε την αναπνοή σας

Η ήρεμη και μετρημένη αναπνοή μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική σας κατάσταση, είτε η ένταση προέρχεται από τον αδυσώπητο κύκλο ειδήσεων είτε από τους πάντα παρόντες συγκατοίκους σας. Κάντε τακτικά την αναπνοή σας για να ξεκινήσετε ή να ολοκληρώσετε τη μέρα σας με θετικό τρόπο ή δοκιμάστε το σε μια στιγμή που χρειάζεστε να ηρεμήσετε. Χρειάζεστε καθοδήγηση; Ορισμένες εφαρμογές ή κάποιος ειδικός  μπορούν να σας βοηθήσουν.

  1. Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Με τόσα πολλά που συμβαίνουν στον κόσμο, είναι απολύτως κατανοητό ότι το κεφάλι σας μπορεί να είναι γεμάτο δυσάρεστα συναισθήματα. Αντί να προσπαθείτε να διώξετε αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σας, πείτε αυτό που νιώθετε δυνατά, μοιραστείτε το. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε θυμό ή αναστάτωση, δοκιμάστε να εκφράσετε αυτά τα συναισθήματα σε έναν έμπιστο φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τα επεξεργαστείτε πιο αποτελεσματικά και να νιώσετε καλύτερα συναισθηματικά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!