Ίσως έχει συμβεί και σε εσάς. Είναι καλοκαίρι και είστε στο γραφείο δουλεύοντας εντατικά. Παρά το air condition, ανακαλύπτετε ότι οι μασχάλες σας, ίσως από το υπερβολικό άγχος, έχουν ιδρώσει, δημιουργώντας δύο αντιαισθητικούς τεράστιους λεκέδες στο πουκάμισό σας.

Όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό! Σε κάποιο σημείο, ανακαλύπτετε ότι η κακοσμία που μυρίσατε στον αέρα, και μάλιστα όχι οποιαδήποτε, αλλά η χαρακτηριστική κακοσμία μασχάλης, δεν οφείλεται στον κακότροπο συνάδελφο από το διπλανό τμήμα. Εσείς είστε ο (ιδιαίτερα αμήχανος) ένοχος.

Δυστυχώς, για πολλούς από εμάς, η κακοσμία της μασχάλης το καλοκαίρι είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και πολύ ενοχλητικό. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες συμβουλές για να την αποφύγετε.

 

Τι προκαλεί την κακοσμία;

Οι ιδρωτοποιοί αδένες του σώματός μας παίζουν σημαντικό θερμορυθμιστικό ρόλο, ενώ αντιδρούν και σε γευστικά (ιδρώνουμε τρώγοντας καυτά φαγητά) ή αισθηματικά ερεθίσματα (ιδρώνουμε όταν αγχωνόμαστε). Οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι μπορούν να παράγουν έως και 10 λίτρα ιδρώτα την ημέρα, χωρίζονται σε εκκρινείς και αποκρινείς.

Οι εκκρινείς βρίσκονται στα περισσότερα σημεία του σώματος, ενώ οι αποκρινείς κυρίως στη μασχαλιαία περιοχή, αλλά και στις θηλές, την περιομφαλική περιοχή και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το έκκριμα των αδένων αυτών είναι στην πραγματικότητα άοσμο. Όταν όμως μεταβολίζεται από τα βακτήρια της περιοχής, αποκτά δυσάρεστη οσμή. Δεν φταίει λοιπόν ο ιδρώτας, αλλά τα βακτήρια!

 

Ξαφνική κακοσμία της μασχάλης

Πού μπορεί όμως να οφείλεται  μία ξαφνική κακοσμία της μασχάλης σε ένα άτομο που γενικά δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα; Οι ειδικοί την αποδίδουν σε 3 λόγους:

  • Αλλαγή διατροφής. Με την κατανάλωση υψηλών επιπέδων ορισμένων τροφών, όπως τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κλπ) ή το σκόρδο, η οσμή του ιδρώτα μπορεί να αλλοιωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα είδη θειούχων τροφών περιέχουν ενώσεις που το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει εντελώς.
  • Άγχος πέρα από το συνηθισμένο. Μια άλλη κοινή αιτία της ξαφνικής κακοσμίας της μασχάλης είναι το στρες. Εάν αγχωθείτε πολύ πάνω από το συνηθισμένο, οι αποκρινείς αδένες σας θα ενεργοποιηθούν υπερβολικά και τα βακτήρια της περιοχής θα ολοκληρώσουν τη ζημιά.
  • Κάποια ιατρική πάθηση. Αν και είναι σπανιότερο, ιατρικές παθήσεις μπορεί επίσης να είναι ένοχες. Για παράδειγμα, μια σπάνια γενετική πάθηση που ονομάζεται τριμεθυλαμινουρία προκαλεί μία έντονη μυρωδιά ψαριού που απελευθερώνεται στον ιδρώτα, τα ούρα και την αναπνοή. Άλλες καταστάσεις όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η ηπατική νόσος και ο διαβήτης μπορούν επίσης να προκαλέσουν οσμές.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την κακοσμία της μασχάλης

Δείτε τις παρακάτω συμβουλές μας.

 

Καλό σκούπισμα μετά το λουτρό

Με την καλοκαιρινή ζέστη, πολλές φορές το σκούπισμά μας με την πετσέτα μετά το μπάνιο είναι σχετικά υποτυπώδες. Θα στεγνώσουμε έτσι κι αλλιώς! Όμως, αυτές οι ασκούπιστες σταγονίτσες νερού στις μασχάλες, είναι πραγματικό πάρτι για τα βακτήρια. Πάντα καλό και προσεκτικό σκούπισμα.

 

Καλό πλύσιμο της μασχάλης στο ντους

Ένα ή δύο γρήγορα περάσματα με το σαπούνι δεν είναι αρκετά. Προσπαθήστε να πλένετε τις μασχάλες σας σχολαστικά, περνώντας το σαπούνι πάνω από την καθεμία τουλάχιστον δέκα φορές.

 

Δύο ντους την ημέρα

Μία απλή και πολύ πρακτική λύση για όσους ιδρώνουν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο είναι τα δύο ντους την ημέρα. Θα περιοριστεί η κακοσμία, ενώ ταυτόχρονα θα δροσιστεί και το σώμα.

 

Εφαρμόστε ξίδι

Για όσους το διπλό, καθημερινό ντους είναι αγγαρεία, υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος για να περιοριστούν οι οσμές: το ξύδι. Πρόκειται για ένα φυσικό αντισηπτικό που μπορεί να μειώσει δραστικά την κακοσμία. Πασπαλίστε λίγο ξύδι στις μασχάλες και ταμπονάρετε. Η προσθήκη ξιδιού στο νερό του μπάνιου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 

Ξύρισμα

Το υπερβολικό τρίχωμα στη μασχάλη μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη εμφάνιση οσμών. Το ξύρισμα θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

 

Όχι συνθετικά ρούχα

Το καλοκαίρι, τα συνθετικά υφάσματα, όπως πχ το ρεγιόν, είναι ο φίλος της κακοσμίας. Οι μασχάλες σας δεν αναπνέουν και το αποτέλεσμα είναι η ταχύτερη εκδήλωση κακοσμίας. Προτιμήστε φυσικά υλικά.

 

Αποφύγετε κάποιες τροφές και προτιμήστε άλλες

Όπως είδαμε και παραπάνω, τροφές όπως το μπρόκολο, το λάχανο ή το κουνουπίδι που περιέχουν θείο, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που μυρίζει κάποιος. Αποφύγετέ τες, καθώς και γενικά τα πικάντικα. Νερό και σαλάτες από την άλλη μεριά, είναι στα must.

 

Αντισηπτικό χεριών

Σε περιπτώσεις που είναι επείγον να βρείτε μία λύση εκτός σπιτιού, λίγες σταγόνες αντισηπτικού χεριών στις μασχάλες, μπορούν να σας δώσουν μία προσωρινή λύση.

 

Botox

Ίσως φαίνεται περίεργο, αλλά οι ενέσεις botox (εγκεκριμένες μάλιστα από τον FDA) είναι ένας από τους τρόπους περιορισμού της εφίδρωσης στις μασχάλες. Το botox εμποδίζει το νευρικό σήμα να φτάσει και να διεγείρει τον ιδρωτοποιό αδένα. Η κάθε ένεση διαρκεί για λίγους μόνο μήνες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!