Η ώρα για το μακρινό ταξίδι που σχεδιάζατε έφτασε! Αυτό το καλοκαίρι, και μετά από δύο και πλέον χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων, εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα είστε πλέον έτοιμοι να απολαύσετε τον μαγευτικό, εξωτικό προορισμό που με κόπο επιλέξατε και το ταξίδι που σχεδιάσατε με κάθε λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τα φυλλάδια που μελετήσατε, ο προορισμός σας ενδέχεται να έχει ήλιο, θάλασσα, αξιοθέατα, ιδιαίτερη κουζίνα και πολλά ακόμη που βιάζεστε να ανακαλύψετε. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που δεν θα βρείτε στα φυλλάδια και το οποίο είναι καλό να μην ανακαλύψετε επιτόπου: ένα σοβαρό, ηλιακό έγκαυμα. Και αυτό, γιατί κάποιοι ταξιδιωτικοί προορισμοί έχουν υψηλότερα ποσοστά ηλιακών εγκαυμάτων από άλλους. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Αυστραλία

Η χώρα των καγκουρό…και των εγκαυμάτων. Σε περιοχές της γης όπου η στιβάδα του όζοντος έχει υποχωρήσει περισσότερο, περνούν περισσότερες επιβλαβείς ακτίνες UV, οδηγώντας σε ένα πιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Η Αυστραλία βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο και στη λεγόμενη εποχική “τρύπα του όζοντος”. Δεν είναι τυχαίο ότι παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μελανωμάτων.

 

Χαβάη

Ένας εξωτικός προορισμός όπου ο ήλιος και η άμμος “πάνε πακέτο”. Όμως, ας θυμηθούμε ότι η άμμος αντανακλά το 25% των ακτινών του ήλιου, δίνοντας στους ανυποψίαστους λουόμενους επιπλέον δόση έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η Χαβάη είναι παγκοσμίως γνωστή για τις παραλίες της, αλλά και διαβόητη για τα ηλιακά εγκαύματά της. Κάτι που, φυσικά, δεν είναι σύμπτωση.

 

Καραϊβική

Υπάρχει κάτι πιο εξωτικό και ακαταμάχητο από μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά των νησιών της Καραϊβικής; Πιθανόν όχι – αλλά υπάρχει σίγουρα κάτι πιο ακίνδυνο. Και αυτό γιατί η ανακλαστικότητα του καθαρού νερού μπορεί να αυξήσει την ένταση των ακτινών UV έως και 50%. Επιπλέον, στα ρηχά, μπορεί να υπάρξει αυξημένη αντανάκλαση από τις ακτίνες του ήλιου που χτυπούν τον αμμώδη βυθό.

Εάν αποφασίσετε και εσείς να είστε μεταξύ των 25 εκατομμυρίων ετήσιων επισκεπτών της περιοχής, να θυμάστε ότι στην Καραϊβική μπορείτε να καείτε πιο γρήγορα μέσα στο νερό παρά έξω από αυτό.

 

Μαλδίβες

Έχουν χαρακτηριστεί επίγειος παράδεισος από εκατομμύρια ταξιδιώτες. Όσον αφορά όμως το ηλιακό έγκαυμα, μπορούν να μετατραπούν από παράδεισο σε κόλαση. Τοποθετημένες μεταξύ του πρώτου νοτίου παράλληλου και του όγδοου βορείου, οι Μαλδίβες είναι όσο κοντά στον ισημερινό μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Το πρόβλημα; Κοντά στον ισημερινό, οι ακτίνες του ήλιου δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν τόσο μακριά, όσο σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, όπως πχ στη Μεσόγειο, για να φτάσουν στο έδαφος. Επομένως, υπάρχουν περισσότερες ηλιακές ακτίνες UV ανά λεπτό έκθεσης. Το αποτέλεσμα; Πιο σοβαρό έγκαυμα.

 

Παταγονία

Εξωτική και μυστηριώδης! Όμως, πολλές φορές και επικίνδυνη. Στην άγρια αυτή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς αυτή περιοχή που μοιράζονται η Αργεντινή και η Χιλή, οι άνεμοι πολλές φορές ξεπερνούν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Σε συνδυασμό με τον ήλιο, το πρόσωπό χάνει γοργά τα φυσικά του έλαια με αποτέλεσμα, ένα άκρως επώδυνο έγκαυμα.

 

Ινδία

Ένα ταξίδι στην Ινδία είναι πιθανό να σημαίνει λήψη φαρμάκων όπως ιβουπροφαίνη, αντιισταμινικά αλλά και αντιελονοσιακά. Πολλές φορές όμως, τα φάρμακα αυτά αυξάνουν την ευαισθησία σας στον ήλιο. Η Ινδία είναι αχανής, πανέμορφη, αλλά και πολύ επικίνδυνη για ηλιακό έγκαυμα.

 

Ρώμη

Δεν την περιμένατε; Και όμως είναι στη λίστα των επικίνδυνων περιοχών για έναν πολύ απλό λόγο. Δεν υπάρχει ταξίδι στη Ρώμη χωρίς περιήγηση στα αξιοθέατα. Το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλά από αυτά, από το Κολοσσαίο μέχρι τον Αβεντινό Λόφο “ψήνονται” στον ήλιο.

Αυτό που σας φαίνεται αρχικά μία αθώα περιήγηση στα θαύματα της αρχαίας Ρώμης μπορεί να καταλήξει σε ένα επικίνδυνο και απροσδόκητο ηλιακό έγκαυμα εάν δεν έχετε ήδη πάρει τα μέτρα σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!