Εάν είστε γονείς, η υγεία και ευτυχία του παιδιού ή των παιδιών σας απασχολεί κάθε εποχή του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι είναι διαφορετικό – και πιο αγχωτικό. Σκεφθείτε το λίγο. Η συνήθως μονότονη παρατήρηση του χειμώνα “φόρα το μπουφάν σου” δίνει τη θέση της σε πολλές και διαφορετικές έγνοιες, από το “πρόσεχε τις σφήκες” μέχρι το “μην τρως παγωτό, θα κρυώσει ο λαιμός σου” και πολλά ακόμη.

Τι λοιπόν ανησυχεί τους γονείς το καλοκαίρι; Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τους 10 μεγαλύτερους καλοκαιρινούς λόγους ανησυχίας για τα παιδιά, όπως τους ψήφισαν οι γονείς σε αμερικανική έρευνα. Εάν έχετε παιδιά, είναι σίγουρο ότι σε κάποια από τα θέματα αυτής της λίστας, θα δείτε τους εαυτούς σας.

 

#01 Αντίδραση σε μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία (77%)

Το απρόοπτο υγείας είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων. Και είναι λογικό. Κάποιες φορές το καλοκαίρι, ιατροί, αλλά και νοσοκομεία μπορεί να βρίσκονται πολύ μακριά από το σημείο ενός ατυχήματος και αυτό είναι κάτι που φοβίζει κάθε γονέα.

 

Τι να κάνετε

Εάν είστε στο αυτοκίνητο, έχετε πάντοτε μαζί σας το κουτί πρώτων βοηθειών. Εάν έχετε μικρά παιδιά ή μωρά, έχετε μαζί σας το κουτί πρώτων βοηθειών για μωρά και μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εάν είστε εκτός Ελλάδας, έχετε πάντοτε εύκαιρη τη λίστα με τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

 

#02. Ασφάλεια online (75%)

Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά. Είναι ασφαλές όμως να σημαίνει και περισσότερο TikTok ή άλλες δραστηριότητες στο Internet; Η ασφάλεια online είναι λογικό να αποτελεί μία μεγάλη ανησυχία των γονιών.

 

Τι να κάνετε

Μην αφήνετε τα παιδιά να μπαίνουν ανεξέλεγκτα σε ιστοσελίδες. Το Internet είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο εκμάθησης, αλλά μπορεί, δυστυχώς, να γίνει και πηγή δεινών για το παιδί και τον γονιό. Ενημερωθείτε για την ασφαλή χρήση του Internet μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου). Ζητήστε βοήθεια αν το διαδίκτυο δυσκολεύει τη ζωή του παιδιού σας.

 

 #03. Υγιεινές διατροφικές επιλογές (71%)

Δεν είναι τυχαίο. Με τόσους διατροφικούς πειρασμούς να καραδοκούν, είναι λογικό η ανησυχία για το τι τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι να είναι τόσο ψηλά στη λίστα. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, τουλάχιστον έξι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά παίρνουν βάρος με ταχύτερο ρυθμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από ό,τι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 

Τι να κάνετε

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το πρόγραμμα διατροφής του χειμώνα και το καλοκαίρι. Απαγορεύστε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και δώστε έμφαση στην άθληση και στο παιχνίδι του παιδιού.

 

#04. Ηλιακό έγκαυμα (61%)

Πόσο εύκολο είναι να είστε συνεχώς σε εγρήγορση όσον αφορά τον ήλιο και το παιδί; Όπως γνωρίζετε από προσωπική πείρα, δεν είναι καθόλου εύκολο. Το ηλιακό έγκαυμα είναι τέταρτο στη λίστα με τις καλοκαιρινές ανησυχίες των γονέων.

 

Τι να κάνετε

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν στη σκιά. Ποτέ χωρίς αντηλιακό ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες στην παραλία. Εφαρμόστε αντηλιακό συχνά, και σε ύποπτα για έγκαυμα σημεία όπως ο αυχένας και οι ώμοι του παιδιού. Περισσότερες συμβουλές εδώ.

 

#05. Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών (56%)

Είναι παιδιά. Είναι αδιανόητο να μην παίξουν μπάλα, βόλεϊ, να μην κάνουν τις ασκήσεις της ενόργανης στην παραλία και τόσα ακόμη. Οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών είναι η πέμπτη σε σειρά καλοκαιρινή ανησυχία των γονιών.

 

Τι να κάνετε

Ενεργήστε προληπτικά. Ποδήλατο πάντα με κράνος. Ποτέ αναρρίχηση ή ανάβαση σε οποιοδήποτε ύψωμα χωρίς επιτήρηση ενήλικα. Παρομοίως, κρατήστε μακριά πηγές φωτιάς όπως σπίρτα και γκαζάκια από τα παιδιά. Δείτε περισσότερες συμβουλές στο ειδικό μας άρθρο.

 

#06. Δάγκωμα από τσιμπούρι (46%)

Τα τσιμπούρια είναι ένας συνηθισμένος και ανεπιθύμητος καλοκαιρινός επισκέπτης. Είναι επίσης αρκετά συχνά για όποιον έχει σκύλο, γάτα ή αδέσποτα στη γειτονιά του. Είναι η έκτη κατά σειρά ανησυχία των γονιών.

 

Τι να κάνετε

Αφαιρέστε σωστά το τσιμπούρι. Μην το αγγίζετε με γυμνά χέρια και μην το πιέζετε.

Εάν χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκι, φροντίστε να είναι μυτερό, γιατί τα φαρδιά τσιμπιδάκια θα συμπιέσουν το τσιμπούρι. Αφαιρέστε το τσιμπούρι όσο πιο κοντά στο δέρμα γίνεται, αποφασιστικά και γρήγορα.

 

#07. Κολύμπι χωρίς επιτήρηση (46%)

Μία ανησυχία που έχει σχεδόν ένας στους δύο γονείς. Και δεν είναι τυχαίο. Όσο καλό κολύμπι και να γνωρίζει το παιδί, η επιτήρησή του είναι πάντα αναγκαία.

 

Τι να κάνετε

Προτιμήστε παραλίες με ναυαγοσώστη. Μάθετε τις σημάνσεις των σημαιών στις παραλίες. Πράσινη: κολυμπάμε ελεύθερα. Κίτρινη: κολυμπάμε με προσοχή. Κόκκινη: δεν κολυμπάμε ποτέ. Τέλος, προσπαθήστε να μάθετε στα παιδιά κολύμπι όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά έχουν μάθει κολύμπι έως 4 ετών, ο κίνδυνος πνιγμού μειώνεται κατά 88%.

 

#08. Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας (44%)

Δεν είναι μόνο τρομερά επώδυνο για το παιδί. Κάποιες φορές, μπορεί να είναι και επικίνδυνο για τη ζωή (περιπτώσεις αναφυλαξίας).

 

Τι να κάνετε

Προσπαθήστε να αφαιρέσετε το κεντρί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εάν το αφαιρέσετε τα πρώτα 10 με 15 δευτερόλεπτα, οι συνέπειες για το παιδί θα είναι πολύ λιγότερες. Αν το τσίμπημα είναι σε κάποιο άκρο του παιδιού, διατηρήστε το ανυψωμένο. Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα αναφυλαξίας (κοκκινίλα σε όλο το σώμα, καταρροή και μπούκωμα της μύτης, θαμπή όραση ή ζάλη) πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο.

 

#09 Ηλίαση ή αφυδάτωση (44%)

Η ηλίαση ή η αφυδάτωση του παιδιού βρίσκουν δικαιολογημένα μία θέση στις δέκα μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων για το καλοκαίρι.

 

Τι να κάνετε

Δράστε αμέσως. Μεταφέρετε το παιδί σε σκιερό και δροσερό μέρος και αφαιρέστε τα ρούχα του. Ελαττώστε τη θερμοκρασία του με οποιοδήποτε τρόπο: μπανιέρα με κρύο νερό, βρέξιμο στο πρόσωπο, ψυχρές κομπρέσες κλπ.

 

#10 Μεταδοτική ασθένεια (42%)

Ο κίνδυνος να κολλήσει το παιδί μία μεταδοτική ασθένεια είναι μία από τις μόνιμες ανησυχίες των γονέων που δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Ας μην ξεχνάμε επιπλέον ότι ο Covid μας έκανε όλους πιο ευαίσθητους στο θέμα των μεταδοτικών ασθενειών.

 

Τι να κάνετε

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Πέρα από τα παιδικά εμβόλια, που πρέπει να έχουν γίνει όλα και στην ώρα τους, είναι πολύ σημαντικό να έχετε διασφαλίσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό για το παιδί. Καλή διατροφή, ξεκούραση, ύπνος, καλή ατμόσφαιρα στο σπίτι ή στο χωριό είναι σημαντικά προαπαιτούμενα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!