Υπάρχουν κάποια σίριαλ που έχουν μεγαλώσει εμάς, τους γονείς μας, και, σχεδόν αγγίζουν και τους παππούδες μας! Ποιος δεν ξέρει για παράδειγμα τα… “Ατίθασα Νιάτα” που εδώ και 46 χρόνια, προβάλλονται ανελλιπώς σε πολλές χώρες του πλανήτη και αριθμούν 11.000 και πλέον επεισόδια;

Κι όμως, υπάρχει ένα σίριαλ που ξεκινά κάθε Σεπτέμβριο, τη στιγμή που τα παιδιά πηγαίνουν ξανά στο σχολείο, και έχει ξεπεράσει σε διάρκεια όχι μόνο τα Ατίθασα Νιάτα αλλά όλες τις σειρές της τηλεόρασης μαζί, περιλαμβανομένων και αυτών του Netflix. Απασχολεί δε παιδιά, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες – με μία λέξη, τους πάντες. Ο τίτλος του; “Ψείρες”.

Και φέτος, λοιπόν τον Σεπτέμβριο, οι ψείρες αναμένεται να… “καθηλώσουν” τις μαμάδες, όχι μπροστά στις οθόνες, αλλά μπροστά στις κοτσίδες, τις πλεξούδες και τις μπούκλες αγοριών και κοριτσιών. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι μπορείτε να κάνετε για τις ψείρες και πώς φέτος θα νικήσετε οριστικά τον αιώνιο εχθρό!

 

Γνωρίστε τον εχθρό

Η ψείρα είναι έντομο χωρίς φτερά, με άσπρο-γκρι χρώμα και 6 πόδια. Οι δαγκάνες σε αυτά τα 6 πόδια είναι προσαρμοσμένες ώστε να προσκολλώνται στις ανθρώπινες τρίχες.

Η ψείρα δεν ζει πολύ – μόλις 40 ημέρες. Όμως, σε αυτές τις 40 ημέρες, η θηλυκή ψείρα μπορεί να γεννήσει περίπου 300 αυγά που προσκολλώνται στις τρίχες με συγκολλητικό υλικό που παράγεται από το έντομο. Τα αυγά χρειάζονται ζέστη για να εκκολαφθούν και για αυτό προσκολλώνται κοντά στο δέρμα (για αυτό και το κούρεμα με την “ψιλή” δεν θα τα απομακρύνει).

Όταν η ψείρα βγει από το αυγό, το άδειο πλέον κέλυφος διακρίνεται πιο εύκολα, λόγω του άσπρου του χρώματος. Είναι αυτό που ονομάζουμε κόνιδα και το οποίο αναγνωρίζουμε εύκολα. Κόνιδες βρίσκονται με μεγαλύτερη συχνότητα στη βρεγματική χώρα (στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και στα πλάγια).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποιες φορές μπορεί να μπερδέψουμε τις κόνιδες με πιτυρίδα ή προϊόντα styling.

 

Πώς θα τις απομακρύνετε

Το παιδί γύρισε από το σχολείο και για μία ακόμη φορά, έφερε μια ανεπιθύμητη παρέα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να απομακρύνετε τις ψείρες από το κεφαλάκι του, καθώς και κάποιες άλλες απαραίτητες ενέργειες.

 • Προμηθευθείτε ένα αντιφθειρικό προϊόν από το φαρμακείο και εφαρμόστε το στο κεφάλι του παιδιού.
 • Λούστε, είτε με το οικογενειακό σας σαμπουάν είτε με ειδικό σαμπουάν αιθέριων ελαίων.
 • Καθαρίστε το κεφάλι από νεκρές ψείρες, κόνιδες και αυγά με το ειδικό χτενάκι.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία μία φορά την εβδομάδα, για 2 έως 3 συνεχόμενες εβδομάδες. Οι κόνιδες ανοίγουν κάθε 7 ημέρες, και με αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθείτε ότι εξοντώσατε τυχόν παράσιτα που ζουν ακόμη.
 • Καθαρίστε χαλιά και στρώματα με ατμό.
 • Απολυμάνετε σεντόνια, καπέλα κλπ με υψηλή θερμοκρασία.

 

Πρόληψη

Ο Σουν Τσου, διάσημος Κινέζος στρατηγός της αρχαιότητας και συγγραφέας της πραγματείας “Η Τέχνη του Πολέμου” μας λέει ότι η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη. Αυτό ακριβώς θα κάνετε και εσείς με τις ψείρες, χάρη στα παρακάτω προληπτικά μέτρα που σας προτείνουμε!

 • Απαγορέψετε στο παιδί να φορά καπέλα, ποδηλατικά κράνη, κασκόλ και ακουστικά άλλων παιδιών.
 • Βούρτσες, χτένες και κοκαλάκια είναι απολύτως προσωπικά. Τα παιδιά δεν πρέπει να τα μοιράζονται ποτέ.
 • Εάν το σχολείο του παιδιού έχει ντουλάπι, τα προσωπικά του αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται σε αυτό και όχι σε κοινόχρηστους χώρους.
 • Όχι στο “κεφαλοκλείδωμα”. Εξηγήστε στο παιδί γιατί δεν πρέπει να παίζει “κεφάλι με κεφάλι” με κάποιον συμμαθητή.
 • Τα μακριά μαλλιά πρέπει να πιάνονται πάντα σε κοτσίδα.
 • Ψεκασμός με εντομοαπωθητικό διάλυμα πριν το σχολείο, βοηθά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!