Θυμάστε την περίοδο της προεφηβείας και εφηβείας; Περιελάμβανε κάποιες από τις πιο όμορφες μέρες της ζωής μας, αλλά συνάμα και μερικές από τις πιο δύσκολες. Ήταν οι ημέρες όπου η επιστροφή στα θρανία σήμαινε ανυπομονησία για να σμίξουμε ξανά με αγαπημένους συμμαθητές και φίλους, αλλά και για πολλούς από εμάς φόβο για το ξαφνικό “φούντωμα” της ακμής μας, μετά τις διακοπές.

Καθώς έχει υπολογιστεί ότι το 85% των εφήβων παρουσιάζουν πρόβλημα ακμής (με ένα τουλάχιστον 10% των γυναικών να παρουσιάζει κλινική ακμή για πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωση), οι πιθανότητες να ήσασταν ένας από τους τυχερούς που επέστρεφαν στο σχολείο με τέλειο δέρμα είναι μόλις 1 στις 6.

Εάν έχετε λοιπόν στο σπίτι ένα παιδί σε εφηβική ή προεφηβική ηλικία με πρόβλημα ακμής, είναι πολύ πιθανό  να παρουσιάσει τεράστιες μεταπτώσεις στη διάθεσή του λόγω της ακμής που έκανε ξανά την εμφάνισή της. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς πρέπει να το χειριστείτε και τι μπορείτε να κάνετε.

 

Ακμή. Μία πάθηση που υποτροπιάζει

Η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και μία πάθηση που έχει την τάση να υποτροπιάζει. Κάποιοι μήνες και κάποιες περίοδοι , δυστυχώς, “της πάνε” περισσότερο. Το καλοκαίρι δεν είναι φάση υποτροπιασμού (το αντίθετο μάλιστα) και αυτό έχει ως συνέπεια η ψυχολογική επιβάρυνση που δέχεται ο έφηβος το φθινόπωρο, και που για κάποιο χρονικό διάστημα είχε ξεχάσει την ακμή του, να είναι έντονη και πολλές φορές ισχυρά φορτισμένη.

 

Καλοκαίρι. Ο εχθρός της ακμής

Όμως, ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που κάνουν το καλοκαίρι την καλύτερη εποχή για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας της ακμής; Δείτε παρακάτω.

 

Ο ήλιος βοήθησε

Ο ήλιος δρα βακτηριοστατικά καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη και δράση του P.acnes (πρόκειται για το αναερόβιο βακτήριο που εποικίζει τους τριχοσμηγματογόνους θύλακες στο δέρμα των ασθενών με ακμή). Ωστόσο να σημειώσουμε ότι η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται πάντοτε με μέτρο, καθώς υπερβολική έκθεση μπορεί φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να επιδεινώσει την ακμή.

 

Το μαύρισμα επίσης

Το μαυρισμένο δέρμα από την ηλιοθεραπεία (φυσικά με μέτρο) βελτιώνει αισθητά την εικόνα του ατόμου με ακμή, καθώς καλύπτει τόσο τις σκούρες κηλίδες όσο και τις κοκκινίλες, δίνοντας ένα ενιαίο χρώμα σε όλο το δέρμα.

 

Το θαλασσινό νερό έπαιξε τον ρόλο του

Ακόμη, το θαλασσινό νερό, καθώς ξεραίνει την επιδερμίδα, μειώνει και τη λιπαρότητά της. Αποτέλεσμα: να βελτιώνεται η νόσος.

 

Η απουσία στρες ήταν καταλυτική

Όλοι έχουμε καλή διάθεση και έλλειψη στρες το καλοκαίρι, και οι έφηβοι δεν αποτελούν εξαίρεση! Καθώς κρατάνε την… “EMO” πλευρά του χαρακτήρα τους για τον χειμώνα βλέπουν την ακμή τους να βελτιώνεται.

 

Η αρχή του φθινοπώρου και η έξαρση της ακμής

Όλοι οι δερματολόγοι συμφωνούν. Η ακμή, η οποία βρισκόταν σε ύφεση το καλοκαίρι, επιβαρύνεται το φθινόπωρο και ακόμη περισσότερο τον χειμώνα. Όλοι οι θετικοί “καλοκαιρινοί” παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω αρχίζουν να εκλείπουν και το πρόβλημα της ακμής κάνει την επανεμφάνισή του, κάποιες φορές, πολύ πιο έντονο.

 

Τι πρέπει να γίνει

Οι ακμεϊκοί ασθενείς, έφηβοι και μη, γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

  • Καθαρισμός προσώπου. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνεται με προϊόντα φτιαγμένα για να αφαιρούν το επιπλέον σμήγμα, αλλά και τυχόν ρύπους και makeup.
  • Προσπάθεια συνειδητή, από τον πάσχοντα για μη κακοποίηση των βλαβών από τον ίδιο. Είναι δύσκολο να μη σκαλίσεις ή ξύσεις ένα σπυράκι που μετά από μήνες χαλάει την εμφάνισή σου, ωστόσο πρέπει να τα καταφέρεις.
  • Επίσκεψη στον δερματολόγο. Είναι ο μόνος που μπορεί να εκτιμήσει την έξαρση της ακμής μετά το καλοκαίρι και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και θεραπεία.
  • Τέλος, στήριξη από όλη την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον του ακμεϊκού παιδιού ή εφήβου βοηθά. Η ακμή καταστρέφει την αυτοπεποίθηση στα νεαρά άτομα και επηρεάζει τρομερά την αυτοεικόνα τους. Βοήθεια από όλο τον περίγυρο του πάσχοντος μπορεί να αναστρέψει το φαινόμενο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!