Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου
Ψυχολόγος CPsychol AFBPsS
Διευθύντρια Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Εποπτείας

 

Πολλά παιδιά, αντιμετωπίζουν άγχος και φοβίες για το σχολείο, που τα οδηγούν στο να εμφανίζουν μια άρνηση να επιστρέψουν στο σχολείο, ιδιαίτερα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι σίγουρο πως στους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι εύκολη αυτή η προσαρμογή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές: έχουμε όμως «εκπαιδευτεί» ώστε να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στα πρέπει και να περιορίζουμε τα θέλω μας. Για τα παιδιά αυτό είναι πιο δύσκολο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λόγοι που οδηγούν στο να έχει το παιδί μια άρνηση στο να πάει στο σχολείο είναι ψυχολογικοί και αναφέρονται παρακάτω

  1. Bullying.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια πραγματικότητα που προκαλεί στα παιδιά άρνηση να πάνε στο σχολείο, ιδιαίτερα αν είναι ο στόχος, το θύμα. Έτσι έχουμε περιπτώσεις που το παιδί δέχεται σωματικό, λεκτικό, ψυχολογικό, κοινωνικό ή διαδικτυακό bullying.

  1. Προβλήματα με τις επιδόσεις (βαθμούς)

Στις περιπτώσεις που ένα παιδί δεν αποδίδει όπως θα ήθελε, δεν είναι καλός μαθητής ή αυτά τα προβλήματα είναι μαθησιακά και τον οδηγούν στην αποτυχία, η άρνηση να πάει σχολείο γίνεται πιο έντονη. Η καλή επίδοση μπορεί να είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας για αρκετά παιδιά.

  1. Απόρριψη από συνομήλικους

Ακόμα και αν δεν είναι θύμα εκφοβισμού, αν το παιδί δέχεται απόρριψη από τους φίλους του μπορεί να επηρεάζει την διάθεσή του και να μη θέλει να πάει σχολείο. Οι φιλίες σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σημαντικές και συχνά τα παιδιά είναι πολύ σκληροί κριτές, κάνουν ομάδες και ορισμένα παιδιά μένουν εκτός. Το άγχος ότι μπορεί να μην με αποδεχτούν π.χ. που «έβαλα σιδεράκια» ή που «δεν έκανα διακοπές μαζί τους φέτος και έλειπα», μπορεί να τους οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη δυσκολία.

  1. Προβλήματα στο σπίτι

Ορισμένα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι, αρκούν για να οδηγήσουν ένα παιδί στην άρνηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή να είναι η άρνηση να πάει στο σχολείο άμεσα συνδεδεμένη με το σχολείο. Έτσι μια διαμάχη, μια δυσκολία, ένα διαζύγιο είναι αιτίες που πίσω κρύβουν την επιθυμία για περισσότερη προσοχή.

  1. Ψυχολογικά προβλήματα

Αν αυτή η άρνηση, συνδέεται με άγχος, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη διερεύνηση και στήριξη. Μπορεί να εκδηλωθεί ως πονοκέφαλος, στομαχόπονος, ζαλάδα, εμετούς, ταχυκαρδίες, απώλεια όρεξης κλπ.

 

Τι μπορώ να κάνω;

Αρχικά μιλήστε μαζί του και πάρτε τον στα σοβαρά: μην αγνοήσετε και μη κοροϊδέψετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. Σίγουρα είναι μια κραυγή για βοήθεια και αν δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.  Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τον πραγματικό λόγο, την βασική αιτία της άρνησης και δείτε πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση, παρεμβαίνοντας. Π.χ. αν είναι θύμα εκφοβισμού, κινηθείτε ανάλογα, αν είναι φόβος για τις επιδόσεις, μιλήστε με δασκάλους, κλπ.  Σε κάθε περίπτωση μια συζήτηση με τους δασκάλους, τους καθηγητές του, μπορεί να σας δώσουν μια εικόνα του τι συμβαίνει στην τάξη.

Το βασικότερο είναι να του δείξετε πως τον ακούτε, πως είστε εκεί για να βοηθήσετε και ότι οι ανάγκες και οι αγωνίες του είναι σημαντικές και για εσάς. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ηρεμία, επικοινωνία και συνέπεια, ίσως με την καλύτερη καθοδήγηση ενός ειδικού.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!