Αφορούν και τα δύο τον ήλιο. Υπάρχουν και τα δύο στο εμπόριο σε εκατοντάδες, εντυπωσιακές, όμορφες και πολύχρωμες συσκευασίες. Εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο, και στο ίδιο μέρος, συνήθως στη θάλασσα. Όμως, όσο και να μοιάζουν εξωτερικά, το λάδι μαυρίσματος και το αντηλιακό δεν είναι ίδια και το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο.

Δείτε τις σημαντικές διαφορές του λαδιού μαυρίσματος από το αντηλιακό, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε όταν τα χρησιμοποιείτε, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Εκατό χρόνια πριν

Πριν αναλύσουμε τις διαφορές του λαδιού μαυρίσματος από το αντηλιακό, ας θυμηθούμε πώς το μαύρισμα (που από την αρχαιότητα, και για πολλούς αιώνες ήταν ανεπιθύμητο) απέκτησε τη δημοφιλία του. Ακριβώς πριν εκατό χρόνια, το 1923, η Γκαμπριέλ Μπονέρ “Κοκό” Σανέλ, η σχεδιάστρια με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μόδα στον 20ο αιώνα, δημιούργησε 2 πράγματα. Το ένα ήταν το άρωμα Chanel nο 5 και το άλλο το μαύρισμα.

Συγκεκριμένα, μετά από μία κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, η Κοκό Σανέλ, απέκτησε ένα ιδιαίτερο ηλιοκαμένο χρώμα. Αυτό ήταν αρκετό: οι φωτογραφίες της αποβίβασής της στις Κάννες δημιούργησαν ένα νέο προηγούμενο ομορφιάς. Ο φίλος της, πρίγκιπας Jean-Louis de Faucigny-Lucigne είπε αργότερα: “Νομίζω ότι μπορεί να εφηύρε την ηλιοθεραπεία. Εκείνη την εποχή, εφηύρε τα πάντα.”

 

Οι εποχές άλλαξαν

Όμως, από την εποχή της Κοκό Σανέλ, έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η μόδα του μαυρίσματος, που έφτασε στο αποκορύφωμά της τη δεκαετία του 70 (με τους μισούς Βρετανούς να δηλώνουν ότι πηγαίνουν διακοπές στη νότια Ευρώπη μόνο και μόνο για να μαυρίσουν), έδωσε τη θέση της σε σκεπτικισμό και ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, το χρυσαφένιο καλοκαιρινό χρώμα, αποτελεί, για πολλές και πολλούς, κάτι ποθητό και ακαταμάχητο. Ο τρόπος για να το πετύχουν; Το λάδι μαυρίσματος.

 

Η βασική διαφορά

Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ ενός λαδιού μαυρίσματος και ενός αντηλιακού, αλλά η πιο σημαντική έχει να κάνει με την κύρια λειτουργία του καθενός:

  • Το λάδι μαυρίσματος είναι σχεδιασμένο για να βοηθά ένα άτομο να μαυρίσει γρηγορότερα.
  • Το αντηλιακό είναι σχεδιασμένο για να ελαχιστοποιήσει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου.

Κάποιος μπορεί φυσικά να μαυρίσει, φορώντας και αντηλιακό, ή μπορεί και να προστατευθεί (σε ένα πολύ χαμηλό βαθμό) από τις ακτίνες του ηλίου με το λάδι μαυρίσματος. Ωστόσο, η βασική διαφορά παραμένει αυτή που αναφέραμε παραπάνω.

 

Πώς λειτουργεί το λάδι μαυρίσματος

Το λάδι μαυρίσματος λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο από ένα αντηλιακό. Περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην κατεύθυνση και την εστίαση των ακτινών UV στο δέρμα. Καθώς οι ακτίνες UV διεισδύουν στο δέρμα, επιταχύνουν την παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα. Όσο περισσότερη μελανίνη παράγεται, τόσο πιο “ηλιοκαμένο” θα δείχνει το δέρμα σας.

 

Bronzers

Ένα λάδι μαυρίσματος μπορεί επίσης να περιέχει bronzers (ενισχυτές μαυρίσματος) για να επιταχύνει τη διαδικασία μαυρίσματος. Ένα συνηθισμένο bronzer είναι η διυδροξυακετόνη (DiHydroxyAcetone, DHA), ένα άχρωμο φυσικό σάκχαρο που αντιδρά χημικά με τα φυσικά αμινοξέα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και παράγει το αποτέλεσμα του μπρονζέ χρώματος.

 

Ενυδατικά συστατικά

Μια άλλη σημαντική πτυχή των ελαίων μαυρίσματος είναι τα ενεργά ενυδατικά συστατικά τους. Η διαδικασία του μαυρίσματος μπορεί να αφυδατώσει γρήγορα το δέρμα. Για αυτό, η προσθήκη ενυδατικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Ε και η γλυκερίνη, βοηθά στην προστασία του δέρματος διατηρώντας την υγρασία ή αντλώντας υγρασία από τον αέρα για την ενυδάτωση του δέρματος.

 

Οι κίνδυνοι από το λάδι μαυρίσματος

Η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα πρώτη, ανεξάρτητα από το πόσο λαχταράτε ένα μαύρισμα! Τα λάδια μαυρίσματος είναι ειδικά φτιαγμένα για να σας βοηθήσουν να μαυρίσετε, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εκτεθείτε στον ήλιο για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Επιπλέον, τα λάδια μαυρίσματος έχουν ελάχιστο ή καθόλου παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF). Ελάχιστα λάδια μαυρίσματος έχουν περισσότερη προστασία από ένα επίπεδο SPF4.

Έτσι λοιπόν, και παρά την υπέροχη εμφάνιση του δέρματος που μπορεί να αποκτήσετε εφαρμόζοντας λάδι μαυρίσματος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ακτίνες UV μπορεί να είναι επιβλαβείς και να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως:

  • Ηλιακό έγκαυμα
  • Πρόωρη γήρανση του δέρματος
  • Ρυτίδες
  • Προβλήματα στα μάτια.

 

Λάδι μαυρίσματος και αντηλιακό. Να χρησιμοποιούνται μαζί;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το λάδι μαυρίσματος έχει ελάχιστο ή καθόλου SPF. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται ανεπιφύλακτα η χρήση λαδιού μαυρίσματος μαζί με άλλα αντηλιακά προϊόντα. Η εφαρμογή ενός αντηλιακού με SPF πριν την εφαρμογή λαδιού μαυρίσματος, θα προσφέρει ένα απαραίτητο στρώμα προστασίας.

 

Υβριδικά προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές προϊόντων μαυρίσματος, έχουν δημιουργήσει διάφορες υβριδικές φόρμουλες που προσπαθούν να συνδυάσουν την προστασία του αντηλιακού με τις μαυριστικές ιδιότητες του λαδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα λάδι μαυρίσματος δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει το ίδιο αποτέλεσμα προστασίας από τον ήλιο με ένα αντηλιακό με SPF 30 ή και παραπάνω. Αποφύγετε τη σύγχυση και θυμηθείτε τον απλό κανόνα. Το λάδι μαυρίσματος σας ομορφαίνει, ενώ το αντηλιακό σας προστατεύει.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!