Χωρίς τον ήλιο δεν θα υπήρχε ζωή. Όλοι τον αγαπάμε! Όμως, κάποιες φορές η… υπερβολική μας φιλία μαζί του, οδηγεί σε απρόοπτα με άσχημες ή ακόμη και καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Εάν διαβάζετε τα άρθρα μας, ξέρετε πόση σημασία δίνουμε κάθε καλοκαίρι (και όχι μόνο) στην αντηλιακή προστασία.

Φέτος, επιμένοντας ξανά στο θέμα της αντηλιακής προστασίας, συγκεντρώσαμε 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν, από το Α μέχρι το Ω. Δείτε τα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Α – Αυτοκίνητο

Τα τζάμια του αυτοκινήτου σας δεν μπορούν να αποκλείσουν πλήρως τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, εκτός αν είναι φιμέ. Έχει υπολογιστεί ότι οι κάτοικοι του ανεπτυγμένου κόσμου, δαπανούν, κατά μέσο όρο, σχεδόν μία ώρα την ημέρα στο τιμόνι. Εφαρμόστε αντηλιακό πριν τις διαδρομές σας με αυτοκίνητο.

 

Β – Βουνό

Μην κάνετε το λάθος να θεωρείτε ότι η αντηλιακή προστασία αφορά τις παραθαλάσσιες περιοχές. Στην πραγματικότητα, για κάθε 1000 μέτρα αύξησης υψομέτρου, η ακτινοβολία UV αυξάνεται κατά περίπου 12%. Καλοκαιρινή επίσκεψη λοιπόν στο χωριό στο βουνό σημαίνει απαραίτητα καπέλο και αντηλιακό.

 

Γ – Γυαλιά ηλίου

Δεν είναι μόνο μόδα. Είναι και ανάγκη. Τα γυαλιά ηλίου είναι βασικό αξεσουάρ της αντηλιακής σας προστασίας και πρέπει να ανανεώνονται περίπου κάθε δύο χρόνια. Η ένδειξη “UV protection” είναι απαραίτητη, ενώ καλό είναι τα γυαλιά σας να είναι τύπου wrap around, ώστε να προστατεύουν και το πλάι των ματιών.

 

Δ- Δείκτης Προστασίας

Ο Δείκτης Προστασίας (SPF) μετρά το χρονικό διάστημα στο οποίο ένα άτομο μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο πριν αρχίζει να κοκκινίζει. Εάν το δέρμα σας, για παράδειγμα, κοκκινίζει μέσα σε 10 λεπτά, ο Δείκτης Προστασίας 30 θα σας επιτρέψει, θεωρητικά, να παραμείνετε στον ήλιο 10×30, δηλαδή 300 λεπτά (τιμές εργαστηρίου). Οι 4 ενδείξεις SPF, σύμφωνα με συστάσεις της ΕΕ είναι 6 – 10 (ήπια), 15 – 20 – 25 (μέτρια), 30 – 50 (υψηλή) και 50+ (πολύ υψηλή).

 

Ε – Ετικέτα

Είναι μία πολύ καλή συνήθεια να διαβάζετε ΟΛΕΣ τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιείτε, και μία ακόμη καλύτερη να διαβάζετε αυτές των αντηλιακών σας. Εκεί θα δείτε εάν το αντηλιακό σας είναι ευρέως φάσματος, προστατεύοντάς σας από UVA και UVB ταυτόχρονα, τον Δείκτη Προστασίας, την ανθεκτικότητα του προϊόντος στο νερό, τα ενεργά συστατικά του και την ημερομηνία λήξης του.

 

Ζ – Ζέστη

Μην αφήνετε ποτέ το αντηλιακό σας στη ζέστη! Η χημική σύνθεση ενός αντηλιακού ενδέχεται να επηρεαστεί από τη ζέστη και τον ήλιο και να πάψει να είναι αποτελεσματική. Φυλάξτε τις συσκευασίες αντηλιακών σε δροσερά και σκιερά μέρη. Στην παραλία, πάντα μέσα στην τσάντα σας.

 

Η – Ημερομηνία λήξης

Εάν είστε συνεπείς (όπως θα έπρεπε) με τη χρήση του αντηλιακού, τότε ένα μπουκάλι δεν θα έπρεπε να κρατά τόσο πολύ ώστε να πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, για όλες τις φιάλες που βρίσκετε σε συρτάρια από παλαιότερα χρόνια, να θυμάστε ότι από τη στιγμή που ανοίγετε το αντηλιακό σας η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 12 με 18 μήνες.

 

Θ – Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία και η ηλίαση, η πιο συνηθισμένη μορφή της, είναι παθολογικές καταστάσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, είναι επικίνδυνες, ακόμη και για τη ζωή. Αποφύγετε τη θερμοπληξία. Στον ήλιο καταναλώστε 2 με 4 ποτήρια νερό την ώρα, πείτε όχι σε αλκοόλ, καφέ, και ναι σε καπέλα και ανοιχτόχρωμα, χαλαρά ρούχα.

 

Ι – Ιδρώτας

Συχνά, ψάχνετε κάποιο αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό, για μεγαλύτερη προστασία. Όμως, μην ξεχνάτε ότι και ο ιδρώτας σας μπορεί να μην επιτρέψει στο αντηλιακό σας να εφαρμοστεί σωστά. Προτιμήστε προϊόντα αντηλιακής προστασίας που είναι ανθεκτικά στον ιδρώτα.

 

Κ – Κάλυψη

Πόσες φορές σας έχει συμβεί να έχετε γυρίσει από τη θάλασσα ανακαλύπτοντας ένα κατακόκκινο σημείο στο σώμα σας, επειδή ξεχάσατε να βάλετε αντηλιακό; Ο ήλιος δεν συγχωρεί, για αυτό πάντα να καλύπτετε όλα τα σημεία, και ειδικά αυτά που τείνετε να αμελείτε: αυτιά, φρύδια, χείλη, αυχένα, πατούσες.

 

Λ – Λαιμός

Ένα από τα μέρη του σώματός σας όπου η αντηλιακή προστασία είναι παραπάνω από απαραίτητη. Μόλις πέρυσι, έγινε παγκόσμιο viral η φωτογραφία μίας γυναίκας που χρησιμοποιούσε αντηλιακό επί 40 έτη στο πρόσωπο, αλλά όχι στην περιοχή του λαιμού. Κυριολεκτικά μία εικόνα χίλιες λέξεις. Προστατεύστε τον λαιμό σας.

 

Μ – Μελάνωμα

Τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη, μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, το γνωστό μελάνωμα. Η πρώτη ένδειξη για το μελάνωμα είναι τις περισσότερες φορές η αλλαγή στο χρώμα, σχήμα ή μέγεθος ενός σπίλου. Η πρώτη σας προστασία όμως για το μελάνωμα είναι το αντηλιακό πάντα και παντού.

 

Ν – Νερό

Το θαλασσινό νερό ΔΕΝ σας εξασφαλίζει από την ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχει, δυστυχώς, ο διαδεδομένος μύθος ότι μέσα στο νερό, επειδή αισθανόμαστε δροσερά, είμαστε και ασφαλείς. Όμως η αλήθεια θα μας “πονέσει” το βράδυ, όταν δούμε το δέρμα μας κατακόκκινο. Αντηλιακό πριν μπείτε στο νερό, και αφού βγείτε.

 

Ξ – Ξάνοιγμα μαλλιών

Οι δερματολόγοι είναι σαφείς. Οι ακτίνες του ήλιου επιδρούν πάνω στα μαλλιά σας, ακριβώς όπως το ξάνοιγμα με ντεκαπάζ. Αντιδρούν με τη μελανίνη στα μαλλιά σας και αφαιρούν το χρώμα τους. Εάν καταπονείτε επιπλέον το τριχωτό της κεφαλής σας με χλώριο πισίνας, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Το μαλακτικό απαραίτητο, το καπέλο επίσης.

 

Ο – Οξείδιο του ψευδαργύρου

Το οξείδιο του ψευδαργύρου, μαζί με το διοξείδιο του τιτανίου, είναι συστατικά φυσικών αντηλιακών, για τα οποία οι έρευνες δείχνουν ότι είναι ασφαλή. Το οξείδιο του ψευδαργύρου συγκεκριμένα αναφέρεται ως φωτοσταθερό, ασφαλές για το ευαίσθητο δέρμα και αποτελεσματικό.

 

Π – Παιδί

Πάντα εφαρμόζετε αντηλιακό στο παιδί στη θάλασσα, και πάντα επαναλαμβάνετε την εφαρμογή συχνά, καθώς τα παιδιά λατρεύουν να τσαλαβουτούν. Επιπλέον, όταν διοργανώνετε καλοκαιρινό παιδικό πάρτι, πάντα πριν τις 11 το πρωί ή μετά τις 3 το μεσημέρι και δημιουργία σκιάς με τέντες ή ομπρέλες.

 

Ρ – Ροδόχρους νόσος

Για το σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες που έχουν αναπτύξει το αυτοάνοσο νόσημα της ροδόχρου νόσου, ο ήλιος είναι ο νούμερο 1 εχθρός της επιδερμίδας τους και το αντηλιακό ο νούμερο 1 φίλος της. Οι πάσχοντες είναι καλό να χρησιμοποιούν φυσικά αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου.

 

Σ – Συστατικά αντηλιακού

Στο αντηλιακό σας μπορεί να υπάρχουν συστατικά που δεν πρέπει. Κάποια από αυτά, για τα οποία τόσο ο αμερικανικός FDA, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση “κρούουν τον κώδωνα” του κινδύνου είναι η οξυβενζόνη, η οκτινοξάτη, η ομοσαλάτη, η οκτισαλάτη και το οκτοκρυλένιο.

 

Τ – Τροφές

Υπάρχουν τροφές που αποτελούν φυσική ασπίδα του οργανισμού μας ενάντια στις βλαβερές ακτίνες που ήλιου που μας βομβαρδίζουν με ελεύθερες ρίζες. Βάλτε στη διατροφή σας τομάτες, ελαιόλαδο, καρότα, αμύγδαλα, σολομό, σκούρα λαχανικά, πράσινο τσάι και σπιρουλίνα.

 

Υ – Υπεριώδης ακτινοβολία

Τα 2 είδη ηλιακής ακτινοβολίας που το καθένα, με τον δικό του τρόπο, βλάπτει το δέρμα είναι οι UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA ευθύνονται για τις ρυτίδες και τη χαλάρωση, ενώ οι UVB είναι ο κύριος λόγος των ηλιακών εγκαυμάτων. Και οι 2 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος, ενώ και οι 2 αντιμετωπίζονται με αντηλιακό ευρέως φάσματος.

 

Φ – Φωτότυποι

Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η δερματολογία έχει ταξινομήσει τους τύπους δέρματος σε 6 διαφορετικούς φωτότυπους. Εάν ανήκετε στον φωτότυπο 1 (λευκή, ωχρή επιδερμίδα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια), προσπαθήστε να αποφύγετε το μαύρισμα. Αλλά και για κάθε άλλο φωτότυπο, το αντηλιακό είναι απαραίτητο. Ο μέσος Έλληνας έχει συνήθως φωτότυπο 2 με 3.

 

Χ- Χειμώνας

Η βλαβερή δράση της ακτινοβολίας UV δεν γνωρίζει εποχές. Η επιμελής προστασία σας από τον ήλιο πρέπει να συνεχίζεται με εφαρμογή αντηλιακού και τους χειμερινούς μήνες σε πρόσωπο και χέρια (αν δεν φοράτε γάντια). Εάν μάλιστα είστε στο χιόνι, να θυμάστε ότι αυτό αντανακλά τις ακτινοβολίες UV προς τα πάνω με αποτέλεσμα διπλή ζημιά.

 

Ψ – Ψάθινο καπέλο

Κομψό, σικ, και απαραίτητο αξεσουάρ της καλοκαιρινής σας αντηλιακής προστασίας. Το ψάθινο καπέλο που θα επιλέξετε πρέπει να έχει πυκνή ύφανση και μεγάλο γείσο (περίπου 10 με 12 εκατοστά) που θα εξασφαλίζει ότι το πρόσωπό σας αλλά και ο λαιμός σας θα είναι στη σκιά.

 

Ω – Ώρες έκθεσης

Ολοκληρώνουμε το αλφαβητάρι μας με κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Προσπαθήστε να απολαμβάνετε τη θάλασσα και τις χαρές της πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 3 το μεσημέρι. Όσο ελκυστική και αν είναι η ιδέα να περάσετε “όλη τη μέρα στη θάλασσα”, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θα σας βλάψει. Μεταξύ 11 και 3, αναζητήστε σκιά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!