Ξυπόλητοι στην άμμο. Το έχουμε δει σε ταινίες, το έχουμε διαβάσει σε βιβλία και, συχνά, θέλουμε να το ζήσουμε. Θέλουμε να πιαστούμε χέρι-χέρι με τον αγαπημένο μας καθώς ο ήλιος ρίχνει τη χρυσή του λάμψη στην παραλία και να περπατήσουμε ξυπόλητοι στη ζεστή άμμο, με τον ρυθμικό ήχο των κυμάτων που σκάνε δίπλα μας. Η στιγμή είναι μαγική και τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.

Εκτός ίσως από αυτό το μυτερό κοχύλι που δεν προσέξαμε.

Το να περπατάμε ξυπόλυτοι στην άμμο είναι ευχάριστο, είναι ρομαντικό, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι απολύτως ασφαλές. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Κίνδυνοι τραυματισμού

Περπατώντας ξυπόλητες ή ξυπόλυτοι οπουδήποτε στην παραλία, βάζετε τα πόδια σας σε κίνδυνο τραυματισμού των μαλακών ιστών. Η άμμος είναι μεν μαλακή, ζεστή και ευχάριστη στην αίσθηση, αλλά κρύβει συνάμα αιχμηρά αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν κοψίματα.

Τα κοχύλια και τα αιχμηρά βράχια είναι τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που προκαλούν εκδορές στα πόδια. Επιπλέον, η άμμος ενδέχεται να κρύβει αιχμηρά, μυτερά αντικείμενα, όπως καρφιά ή θραύσματα ξύλου που μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα στο κάτω μέρος του ποδιού, δημιουργώντας το λεγόμενο νύσσον τραύμα (pin trauma).

 

Πρώτες βοήθειες

Στην περίπτωση απλών εκδορών, οι πρώτες βοήθειες πρέπει να περιλαμβάνουν σχολαστικό καθαρισμό και αφαίρεση της άμμου ή άλλου υλικού από την πληγή. Καλύψτε με μία γάζα και χρησιμοποιήστε αντιβιοτική κρέμα. Εάν οι εκδορές είναι βαθιές και υπάρχει αιμορραγία, αναζητήστε ιατρική φροντίδα.

Στην περίπτωση νύσσονος τραύματος (πχ καρφί), οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν αφαίρεση του διεισδυτικού αντικειμένου και καθαρισμό του τραύματος. Θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας στεγνός επίδεσμος. Αποφύγετε τις αλοιφές καθώς μπορούν να αποτρέψουν την αποστράγγιση των κατακρατημένων ξένων υλών από το τραύμα. Βαθιά διεισδυτικά τραύματα και εκείνα όπου το ξένο αντικείμενο δεν μπορεί να αφαιρεθεί θα πρέπει να λάβουν ιατρική φροντίδα.

 

Εγκαύματα

Τα πόδια μας μπορεί να καούν τόσο στο πάνω μέρος τους από τον ήλιο (ηλιακό έγκαυμα), όσο και στο κάτω μέρος τους από την άμμο. Παπούτσια πρέπει να φοριούνται εάν η άμμος είναι καυτή, ειδικά για όσους έχουν μειωμένη αίσθηση ή κακή κυκλοφορία. Πρώτες βοήθειες για ελαφρά εγκαύματα πρέπει να είναι η ψύξη της περιοχής με δροσερό αλλά όχι κρύο νερό, καθώς και η εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας για να αποφύγετε τη μόλυνση.

 

Ασθένειες

Όμως, στην άμμο, πέρα από τους τραυματισμούς, καραδοκεί και ένα πλήθος ασθενειών. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες.

 

Μυκητιάσεις

Πολύ συνηθισμένες, οι μυκητιάσεις εκδηλώνονται στο δέρμα, τα νύχια ή και στα δύο. Όταν ένα άτομο με μύκητες στα πόδια περπατά στην άμμο, αφήνει σε κάθε βήμα του σπόρια του μύκητα στο διάβα του. Το επόμενο άτομο που θα περάσει από το ίδιο σημείο, ενδέχεται να μολυνθεί. Η πιο συνηθισμένη μυκητίαση είναι το λεγόμενο “πόδι του αθλητή” που εμφανίζεται ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Εκτός από την άμμο, μεταδίδεται επίσης και στις πισίνες και τα γυμναστήρια.

 

Μυρμηγκιές

Πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά παίζουν στην άμμο με τα κουβαδάκια τους και εντέλει καταλήγουν στο ιατρείο με μυρμηγκιές στα δάκτυλα ή τα πέλματα. Οι μυρμηγκιές, καλοήθη εξογκώματα που προκαλούνται από στελέχη των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), φτάνουν στην άμμο από άλλα, μολυσμένα άτομα. Οι μυρμηγκιές έχουν ανοικτό καφέ χρώμα, και, ειδικά στα πέλματα όπου είναι και πιο επώδυνες, έχουν μαύρα στίγματα.

 

Μολυσματική τέρμινθος

Πρόκειται για μία ιογενή λοίμωξη που μεταδίδεται από την άμμο. Η έναρξή της σηματοδοτείται από λευκά, μικρά σπυράκια που εμφανίζονται στις υγρές και ζεστές περιοχές του δέρματος. Τα σπυράκια αρχικά είναι μαλακά, αλλά αργότερα σκληραίνουν. Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται όχι μόνο με την επαφή με την άμμο, αλλά και με αντικείμενα, όπως πετσέτες. Για αυτό τον λόγο, πάντα με τη δική σας πετσέτα στην παραλία.

 

Γαστρεντερίτιδα

Τέλος, περπατώντας ξυπόλητοι στην άμμο μπορούμε να κολλήσουμε κολοβακτηρίδια όπως το Ε. coli και ο εντερόκοκκος που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Τα βακτήρια αυτά βρίσκουν τον δρόμο τους στις παραλίες από τα λύματα και είναι συχνά και στις ελληνικές ακτές.

 

Και ένα καλό

Το να περπατάτε ξυπόλυτοι στην άμμο, έχει και ένα καλό, καθώς κάνει μικρή απολέπιση, καταπολεμώντας την ξηροδερμία των ποδιών. Ωστόσο, οι κίνδυνοι μόλυνσης και τραυματισμών είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Την επόμενη φορά λοιπόν, σανδάλια με σκληρή σόλα και αντηλιακό στους άκρους πόδες!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!