Ο ήλιος, η θάλασσα και το καλοκαίρι είναι τρεις από τις μεγάλες αγάπες στη ζωή σας. Εάν όμως περιμένετε να φέρετε στον κόσμο τη μεγαλύτερη αγάπη από όλες, το μωράκι σας, πρώτο, δεύτερο (ή οποιοδήποτε στη σειρά!), είναι πιθανό να αναρωτιέστε για το αν πρέπει να “ακυρώσετε” τον ήλιο και τη θάλασσα για φέτος.

Η απάντηση είναι “όχι”. Φυσικά και μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ένα από αυτά, αφορά το αντηλιακό σας. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί ποια αντηλιακά πρέπει να χρησιμοποιείτε και γιατί, και ποια πρέπει να αποφεύγετε.

 

Συστατικά: τα καλά, τα κακά και τα ύποπτα

Όπως είναι λογικό, τα πάντα αρχίζουν από τα συστατικά του αντηλιακού σας. Είναι άραγε όλα ασφαλή; Υπάρχει περίπτωση να βλάψουν το μωράκι σας, έστω και μικρή; Δείτε ποια συστατικά είναι απολύτως αθώα, ποια πρέπει να αποφεύγετε παντελώς και ποια βαρύνονται με υποψίες.

 

Τα καλά

Υπάρχουν δύο συστατικά τα οποία ο αμερικανικός οργανισμός για την ασφάλεια φαρμάκων και τροφίμων, ο γνωστός μας FDA, θεωρεί ως γενικά ασφαλή για χρήση από όλους τους ανθρώπους:

  • το οξείδιο του ψευδαργύρου
  • το διοξείδιο του τιτανίου.

Πρόκειται για μέταλλα που εμποδίζουν με φυσικό τρόπο τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στο δέρμα σας. Το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου είναι τα κύρια συστατικά στα λεγόμενα φυσικά αντηλιακά.

 

Τα κακά 

Εάν το αντηλιακό περιλαμβάνει στα συστατικά του τους όρους PABA (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ) ή tolamine salicylate (σαλικυλική τολαμίνη), αγνοήστε το. Αναζητήστε προϊόν με τα συστατικά της αμέσως προηγούμενης παραγράφου.

 

Τα ύποπτα

Υπάρχουν συστατικά, όπως η οξυβενζόνη, η αβοβενζόνη, η ενσουλιζόλη, το οκτοκρυλένιο και η οκτινοξάτη, που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει στους επιστημονικούς κύκλους είναι ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους.

Ειδικά για την οξυβενζόνη, φαίνεται ότι το “καμπανάκι του κινδύνου” είναι πιο δυνατό, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η ουσία απορροφάται από τον οργανισμό μετά από μία χρήση και μπορεί να ανιχνευθεί στο δέρμα και το αίμα, εβδομάδες μετά τη χρήση. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η οξυβενζόνη συνδέεται με χαμηλότερο βάρος γέννησης και αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης.

 

Κρέμα ή σπρέι;

Εάν είστε έγκυος, συνιστάται να επιλέγετε αντηλιακά σε μορφή κρέμας και όχι σπρέι. Ο λόγος είναι απλός. Η χρήση σπρέι ενδέχεται να οδηγήσει στην εισπνοή μικροσωματιδίων του αντηλιακού, με αποτέλεσμα την είσοδο στην κυκλοφορία των χημικών ουσιών που αυτό περιέχει. Με τη χρήση κρέμας, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, ενώ φαίνεται πώς επιτυγχάνεται και καλύτερη κάλυψη του ευαίσθητου δέρματος της εγκύου.

 

Όχι στα αντηλιακά με έλαια

Η κύηση είναι μία περίοδος στη ζωή που προδιαθέτει συχνά για εμφάνιση ακμής. Τα αντηλιακά που περιέχουν διάφορα έλαια ενδέχεται να επιβαρύνουν την ακμή. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

 

Σχετικά με τον SPF

Η εγκυμοσύνη δεν είναι μία κατάσταση που αλλάζει τη φωτοευαισθησία του δέρματος. Με αυτό το δεδομένο, ο συνιστώμενος SPF είναι ίδιος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την κατάσταση μη εγκυμοσύνης. Δείκτης προστασίας SPF30 ή υψηλότερος και αντηλιακό με ένδειξη ευρέως φάσματος, που προστατεύει από UVA και UVB συστήνονται.

 

Έγκυος και αντηλιακό – γενικές συμβουλές

Εάν είστε έγκυος, ακολουθήστε επίσης και τις παρακάτω συμβουλές.

  • Συνήθως το αντηλιακό, εφαρμόζεται κάθε 2 ώρες. Ωστόσο, μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο ή συχνότερα κατά την εγκυμοσύνη σας. Σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόστε συχνότερα.
  • Επιλέγετε αντηλιακά άσπρου χρώματος και όχι διάφανα, ώστε να μπορείτε εν ελέγχετε την κάλυψη κάθε σημείου του ευαίσθητου δέρματός σας.
  • Τα ρούχα σας πρέπει να προστατεύουν και το μωρό σας. Καλύψτε όσο περισσότερο δέρμα μπορείτε. Φορέστε ρούχα που αναπνέουν, πυκνής ύφανσης. Κρατήστε τα στον ήλιο – όσο λιγότερο φως περνά, τόσο καλύτερα για εσάς και το μωρό σας.
  • Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε θερμοπληξία. Για αυτό, εάν αισθανθείτε ζαλάδα, πιείτε λίγο νερό και αναζητήστε δροσιά ή κλιματισμό το συντομότερο δυνατόν.
  • Επιλέξτε αντηλιακό χωρίς άρωμα. Είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει συστατικά που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!