Συνήθως, η λέξη “αδιάβροχο” μας φέρνει στο νου κάποιο είδος ενδύματος που μας προστατεύει από τη βροχή. Όταν έξω ρίχνει καρεκλοπόδαρα, αναζητάμε με αγωνία το αδιάβροχό μας. Όμως, πέρα από τον ρουχισμό, με την πρόοδο της τεχνολογίας, και ιδιαίτερα της νανοτεχνολογίας, η αδιαβροχοποίηση επεκτάθηκε σε καθημερινά αντικείμενα και gadgets. Πολλά πράγματα πλέον είναι αδιάβροχα.

Πέρα από τα αδιάβροχα ρολόγια λοιπόν, που αντέχουν σε 10 και πλέον ατμόσφαιρες, υπάρχουν σήμερα αδιάβροχα tablets, laptops, καθώς και αδιάβροχα κινητά για να βγάζετε φωτογραφίες στην παραλία χωρίς άγχος. Όταν όμως η συζήτηση φτάνει στο αντηλιακό σας, πόσο πραγματικά αδιάβροχο είναι; Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Οι διαβαθμίσεις αδιαβροχοποίησης

Από την αντοχή σε μια – δυο σταγόνες και την αντοχή σε πιτσιλιές μέχρι την αντοχή σε συνεχή βύθιση και άπειρες βουτιές στη θάλασσα, υπάρχει τεράστια απόσταση. Ένας απλός κανόνας σήμανσης προϊόντων, τον οποίο μπορείτε να θυμάστε, και που ξεκινά από τον μικρότερο και καταλήγει στον μεγαλύτερο βαθμό προστασίας, είναι ο εξής:

Ανθεκτικά στο νερό (water resistant) -> υδατοαπωθητικά (water repellent) -> αδιάβροχα (waterproof)

Πού κατατάσσονται λοιπόν τα αντηλιακά βάσει του παραπάνω κανόνα; Όχι πολύ ψηλά φοβόμαστε.

 

Οι υποχρεωτικές σημάνσεις του FDA

Ο γνωστός μας αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων FDA απαγορεύει τη χρήση της λέξης “waterproof” για τα αντηλιακά. Ο λόγος είναι απλός. Κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς αδιάβροχο και οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου, κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι έχουν περισσότερη κάλυψη και αντηλιακή προστασία από ό,τι έχουν στην πραγματικότητα. Είναι ένα, πολλές φορές επικίνδυνο λάθος.

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό, γιατί, αν υπήρχε, δεν θα μπορούσατε ποτέ να το ξεπλύνετε! Τι υπάρχει λοιπόν; Ο FDA επιτρέπει την αναγραφή επί των συσκευασιών αντηλιακών της φράσης “water resistant” (ανθεκτικά στο νερό, περιλαμβανομένου και του ιδρώτα) είτε για 40 είτε για 80 λεπτά.

 

Πώς γίνεται το τεστ ανθεκτικότητας αντηλιακού στο νερό

Το τεστ ανθεκτικότητας αντηλιακού στο νερό του FDA (διαθέσιμο με περισσότερες λεπτομέρειες εδώ), γίνεται σε εσωτερική πισίνα γλυκού νερού, υδρομασάζ και/ή τζακούζι που διατηρείται στους 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία της πισίνας και του αέρα και η σχετική υγρασία πρέπει να καταγράφονται.

Τα αντηλιακά, που μετά από 40 λεπτά βύθισης του ατόμου στο νερό καταφέρνουν να διατηρούν τις ιδιότητές τους, ορίζονται ως “water resistant” (ανθεκτικά στο νερό) ενώ, αυτά που τις διατηρούν για 80 λεπτά παίρνουν την υψηλότερη διάκριση, “very water resistant” (πολύ ανθεκτικά στο νερό). Επαναλαμβάνουμε όμως ξανά ότι κανένα αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο.

 

Ανθεκτικό στο νερό – πιο φιλικό στο περιβάλλον

Μία ιδιότητα των ανθεκτικών ή πολύ ανθεκτικών αντηλιακών στο νερό είναι ότι αποτελούν επίσης φιλικότερες επιλογές για το περιβάλλον. Εφαρμόζοντας ένα τέτοιο αντηλιακό 20 λεπτά πριν μπείτε στη θάλασσα, μπορείτε να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση της έκπλυσης συστατικών στο περιβάλλον, ενώ κολυμπάτε.

 

Πώς αφαιρείται το ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό;

Κοιτάξατε λοιπόν τις ετικέτες και επιλέξατε αντηλιακό με σήμανση “ανθεκτικό” ή “πολύ ανθεκτικό” στο νερό. Όμως, όπως συμβαίνει με τα πάντα, κερδίζοντας κάτι, χάνετε κάπου αλλού – και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην ευκολία αφαίρεσης του αντηλιακού σας. Για να αφαιρέσετε το ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό, ακολουθήστε τα εξής βήματα.

 

Για το πρόσωπο:

  • Πλύνετε τα χέρια σας.
  • Κάνετε μασάζ με καθαριστικό με βάση το λάδι, σε όλα τα σημεία όπου βρίσκεται το ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο σταφυλιού, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο κλπ.
  • Ξεπλύνετε και επαναλάβετε μέχρι να μην έχει μείνει ίχνος αντηλιακού.

 

Για το σώμα:

  • Για να βγάλετε το αδιάβροχο αντηλιακό από το σώμα σας, θα πρέπει να κάνετε ένα ζεστό ντους και να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό σαπούνι.
  • Εάν το αντηλιακό είναι επίμονο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα scrub σώματος για να το αφαιρέσετε εντελώς.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!