Ίσως να έχετε ήδη παιδιά. Ίσως να θέλετε παιδιά, ένα ή περισσότερα. Ίσως να μην θέλετε παιδιά, σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Όμως, όποια και αν είναι η σχέση σας με τη μητρότητα, το σίγουρο είναι ένα: ότι η εγκυμοσύνη δεν πρέπει ποτέ να είναι αποτέλεσμα ενός λάθους, που τη μετατρέπει πολλές φορές σε τραυματική εμπειρία.

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι διακοπές κύησης είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που συναντάται παντού στον κόσμο. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο με έναν αριθμό τεχνητών εκτρώσεων που υπολογίζεται σε περίπου 150.000 ετησίως, με ένα 25% εξ αυτών να αφορά νεαρά κορίτσια, μικρότερα των 16 ετών.

Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί στην αντισύλληψη υπάρχει σωστό και λάθος και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα γυναικεία λάθη. Αποφύγετέ τα!

 

Λάθος: Δεν παίρνετε το αντισυλληπτικό χάπι στην ώρα του

Είτε παίρνετε συνδυασμό από του στόματος αντισυλληπτικών είτε το μίνι χάπι (ιδιαίτερα αυτό) θα πρέπει να τα λαμβάνετε κάθε μέρα, την ίδια στιγμή, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι σεξουαλικής δραστηριότητας. Εάν δεν τηρείτε το πρόγραμμά σας, είναι πολύ πιθανό το χάπι να μην εμποδίσει την ωορρηξία, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές σας για εγκυμοσύνη.

 

Πώς να κάνετε το σωστό

Να είστε συνεπείς. Βάλτε καθημερινή ειδοποίηση στο smartphone σας, σημειώστε το χειρόγραφα στην ατζέντα σας ή κατεβάστε μια εφαρμογή που σας υπενθυμίζει να πάρετε το χάπι σας. Εάν παραλείψετε μια δόση, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια εφεδρική μέθοδο αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό. Εάν το ξεχάσετε μέχρι την επόμενη μέρα, πάρτε δύο χάπια για να επιστρέψετε στο πρόγραμμα.

Όμως, αν έχετε παραλείψει περισσότερα από δύο χάπια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για οδηγίες.

 

Λάθος: “Υπολογίζετε” τις γόνιμες ημέρες σας

Εάν η ωορρηξία είχε τη σταθερότητα της περιστροφής της γης γύρω από τον ήλιο, τότε ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών θα ήταν η πιο ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης. Όμως, σας έχουμε νέα: δεν είναι. Η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια στιγμή του κύκλου. Όσο “ρολόι” και αν νομίζετε ότι είναι ο κύκλος σας, ο κίνδυνος σύλληψης δεν σταματά ποτέ.

 

Πώς να κάνετε το σωστό

Πετάξτε τα κομπιουτεράκια. Αποφασίστε ποια μέθοδος αντισύλληψης είναι η ιδανική για εσάς και ακολουθήστε την πιστά.

 

Λάθος: Εφαρμόζετε τη μέθοδο της διακεκομμένης συνουσίας

Η “έγκαιρη απόσυρση” είναι μία μέθοδος που καθώς δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά ή άλλα μέσα προφύλαξης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Όμως, οι αριθμοί είναι εναντίον σας: Σε μελέτες έχει αναφερθεί ότι στο 41% των περιπτώσεων συνουσίας τα προσπερματικά ανδρικά υγρά περιέχουν ενεργά σπερματοζωάρια, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν 28 στις 100 γυναίκες που εφαρμόζουν τη μέθοδο, θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους.

 

Πώς να κάνετε το σωστό

Σε αυτό το λάθος χρειάζονται δύο. Αρχίστε μιλώντας με τον σύντροφό σας για το θέμα. Είναι σίγουρο ότι θα σας ακούσει με προσοχή. Στη συνέχεια, επιλέξτε μία μέθοδο αντισύλληψης με πολύ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

 

Λάθος: Παίρνετε φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την αντισύλληψη

Τα χάπια, τα αντισυλληπτικά επιθέματα και οι κολπικοί δακτύλιοι αποτρέπουν την εγκυμοσύνη ρυθμίζοντας τις ορμόνες. Ωστόσο, κάποια φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα αυτών των ορμονών στο σώμα σας. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα για τον ιό HIV, κάποια φάρμακα που θεραπεύουν την επιληψία και το αντιβιοτικό ριφαμπικίνη. Συμπληρώματα όπως το St. John’s wort (σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο) μπορούν να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

 

Πώς να κάνετε το σωστό

Συζητήστε με το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε – ακόμη και αυτά που φαίνονται αβλαβή – πριν ξεκινήσετε μια ορμονική μορφή ελέγχου των γεννήσεων.

 

Λάθος: θεωρείτε την αντισύλληψη θέμα ταμπού

Είναι δύσκολο απόψεις και αντιλήψεις όχι απλά δεκαετιών, αλλά αιώνων και χιλιετιών να εξαφανιστούν μέσα σε, ουσιαστικά, δύο μόνο γενιές γυναικείας χειραφέτησης. Δυστυχώς και στη χώρα μας, ενώ οι Ελληνίδες είναι πλέον σεξουαλικά απελευθερωμένες, η αντισύλληψη για πολλές γυναίκες παραμένει ταμπού.

 

Πώς να κάνετε το σωστό

Με 4 λέξεις: Μιλήστε στον γιατρό σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!