Ένα από τα πιο κλασσικά χαρακτηριστικά ενός μύθου είναι ότι επιμένει. Ένας μύθος επιμένει ακόμη και όταν η επιστήμη τον έχει καταρρίψει οριστικά και αμετάκλητα. Επιμένει παρ’ όλο που στα δάχτυλά μας έχουμε, χάρη στο Internet όλη τη βιβλιογραφία του κόσμου.

Όσον αφορά τα γυναικολογικά θέματα, ίσως και λόγω της ευαισθησίας και των ταμπού με τα οποία πολλές φορές περιβάλλονται, οι μύθοι είναι πολλοί και διάφοροι. Μύθοι για την αντισύλληψη αφθονούν. Το ίδιο και για την περίοδο. Με τους τελευταίους, τους μύθους για τις δύσκολες ημέρες, ασχολούμαστε (και τους καταρρίπτουμε!) στο άρθρο που ακολουθεί. Διαβάστε προσεκτικά.

 

Μύθος #01

Το αίμα της περιόδου είναι βρώμικο και γεμάτο τοξίνες

Σε καμία περίπτωση! Το αίμα της περιόδου δεν είναι κάποιος τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμού. Είναι μεν διαφορετικό από το αίμα που κινείται συνεχώς στις φλέβες μας, καθώς είναι λιγότερο συμπυκνωμένο και έχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες στην ευαίσθητη περιοχή είναι περίεργες.

 

Μύθος #02

Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος κάνοντας σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου

Αυτός ο μύθος ανήκει τόσο στους μύθους της αντισύλληψης όσο και της περιόδου. Εάν μια γυναίκα έχει ακανόνιστο ή σύντομο κύκλο ή αιμορραγεί περισσότερο από ό,τι συνήθως, είναι πιθανό το παράθυρο γονιμότητάς της να επικαλύπτει την περίοδό της. Μην το ρισκάρετε.

 

Μύθος #03

Όχι μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου

Ανάλογα με τον μύθο που επιλέγει κάποιος, το νερό είτε διεγείρει την αιμορραγία, είτε τη σταματά. Να τονίσουμε ότι η βύθισή σας στη μπανιέρα δεν σταματά την αιμορραγία, απλά η πίεση του νερού μπορεί προσωρινά να εμποδίσει την έξοδο του αίματος. Όσον αφορά τη μεγαλύτερη αιμορραγία, το ζεστό νερό στην πραγματικότητα θα σας ανακουφίσει από τις κράμπες και θα μειώσει τη μυϊκή ένταση.

 

Μύθος #04

Χάνεις τόσο αίμα που μπορείς να λιποθυμήσεις

Η ποσότητα αίματος που χάνεται με την περίοδο μπορεί να φαίνεται σημαντική, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά τα 30-40 ml, δηλαδή 2 με 3 κουταλιές της σούπας. Για τις περισσότερες γυναίκες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν πάντως έχετε μηνορραγία, δηλαδή πολύ βαριά περίοδο, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

 

Μύθος #05

Η άσκηση κατά την περίοδο βλάπτει

Αντιθέτως. Η άσκηση είναι φίλος σας και εχθρός των κραμπών που ίσως σας βασανίζουν. Σίγουρα δεν χρειάζεται να καταπονήσετε τον εαυτό σας με ορειβασία ή τρίαθλο, αλλά ήπια άσκηση όπως το βάδισμα ή η κολύμβηση θα σας ανακουφίσουν και θα βελτιώσουν παράλληλα τη διάθεσή σας.

 

Μύθος #06

Όταν οι γυναίκες περνάνε πολύ χρόνο μαζί, οι περίοδοί τους συγχρονίζονται

Δεν υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που να μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή τη θεραπεία, εκτός από κάποιες μελέτες χαμηλής ποιότητας. Επίσης, δεν έχει ποτέ προταθεί κάποιος μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο.

Το ότι η περίοδός σας “συγχρονίστηκε” με της αδελφής σας, μάλλον οφείλεται στην επιλεκτική μνήμη που όλοι κατά καιρούς εφαρμόζουμε. Θυμόμαστε δηλαδή τη φορά που συγχρονιστήκαμε, αλλά ποτέ τις φορές που αυτό δεν συνέβη (προκατάληψη επιβεβαίωσης).

 

Μύθοι για την περίοδο στον υπόλοιπο κόσμο

Φυσικά, οι μύθοι για την περίοδο δεν είναι μόνο φαινόμενο της πατρίδας μας! Ερευνήσαμε και συγκεντρώσαμε κάποιες περίεργες δοξασίες για την περίοδο που απαντώνται σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Δείτε τις παρακάτω:

 • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ. Εάν αποπειραθείτε να φτιάξετε σαντιγί, θα ξινίσει.
 • ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Περπατώντας ξυπόλητη κατά τη διάρκεια της περιόδου, θα πάθετε κράμπες.
 • ΓΑΛΛΙΑ. Η μαγιονέζα που φτιάχνετε ενώ έχετε περίοδο θα κόψει.
 • ΗΠΑ/ΚΑΝΑΔΑΣ. Δεν πρέπει να πηγαίνετε για κάμπινγκ γιατί οι αρκούδες μπορούν να μυρίσουν την περίοδο από μακριά.
 • ΙΑΠΩΝΙΑ. Η αίσθηση της γεύσης σας δεν είναι σωστή, αποφύγετε να φτιάξετε σούσι.
 • ΙΝΔΙΑ. Εάν λουστείτε, θα έχετε μικρότερη ροή αίματος.
 • ΙΤΑΛΙΑ. Πρέπει να αποφεύγετε το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα.
 • ΚΟΛΟΜΒΙΑ. Όταν έχετε περίοδο πρέπει να αποφεύγετε τα κρύα ροφήματα γιατί θα σας φέρουν κράμπες.
 • ΜΕΞΙΚΟ. Ο χορός κατά τη διάρκεια της περιόδου βλάπτει τη μήτρα.
 • ΠΟΛΩΝΙΑ. Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να σκοτώσει τον σύντροφό σας.
 • ΡΟΥΜΑΝΙΑ. Μην αγγίζετε τα λουλούδια όταν έχετε περίοδο γιατί θα μαραθούν γρηγορότερα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!