Το lockdown τελείωσε. Η καλοκαιρινή διάθεσή ήρθε
Δρ. Αναστασία ΚοτσοπούλουCPsychol AFBPsS, Ψυχολόγος
Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης Εκπαίδευσης Έρευνας και Εποπτείας.
Psychologikokentro.gr
Και όμως, αυτή η δύσκολη για όλους μας περίοδος τελείωσε… σταδιακά θα επανέλθουμε στην πραγματική ζωή. Είμαστε σαν αρκούδες που βγαίνουν από την χειμέρια νάρκη, την αδρανοποίηση.
Αναδυόμενοι από την καραντίνα, τρίβοντας τα καλά πλυμένα χέρια μας, φορώντας τις μάσκες μας και κουβαλώντας το αντισηπτικό μας, αναρωτιόμαστε ποια από τα πράγματα που έχουμε στερηθεί πρέπει να κυνηγήσουμε πρώτα. Αν και αυτά τα οποία μας έλειψαν περισσότερο, φαίνεται να αργούν, όπως οι διακοπές, ένα γλέντι με φίλους, μια συναυλία, μια θεατρική παράσταση.
Θα είναι τόσο εύκολο; Η ψυχολογική βιβλιογραφία δείχνει ότι κάθε αγχωτικό συμβάν στη ζωή μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα – και απαιτεί κατάλληλη στρατηγική επανένταξης. Ειδικά όταν το περιβάλλον που κάποτε γνωρίζατε και μέσα στο οποίο δρούσατε, φαίνεται τώρα να είναι πολύ διαφορετικό.
Παραδείγματα δυσκολιών προσαρμογής περιλαμβάνουν ατυχήματα ή σοβαρές ασθένειες, απώλεια εργασίας ή επιχείρησης, θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μετακίνηση σε νέα χώρα (ή πόλη / σχολείο), διαζύγιο και διάλυση της οικογένειας, κλπ. Από μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε αυτές τις δυσκολίες, προκύπτουν και οι σημερινές προτάσεις των ψυχολόγων.
Και το lockdown δημιούργησε τις δικές του προκλήσεις.
Η διαταραχή προσαρμογής, σύμφωνα με τον ψυχολογικό ορισμό, είναι μια υπερβολική αντίδραση σε ένα αγχωτικό συμβάν ζωής, το οποίο μπορεί να βλάψει τη λειτουργία στο σπίτι, την εργασία ή / και το σχολείο. Συχνά αναφέρεται ως «κατάθλιψη κατάστασης» επειδή συνδέεται με ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως το lockdown του Covid-19.
Οι ψυχολογικές καταστάσεις που βιώνουμε ήδη μετά το lockdown είναι τόσο ποικίλες όσο οι εμπειρίες μας από αυτό. Μερικοί άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν έντονο στρες, που αφορά στα οικονομικά τους, στις σχέσεις τους και τις οικογενειακές συγκρούσεις. Μερικοί θα προσαρμοστούν γρήγορα, ευδοκιμώντας με την επιστροφή σε μια μορφή «κανονικότητας». Άλλοι θα αγωνιστούν με τυπικά συμπτώματα προσαρμογής: δυσκολίες ύπνου, συναισθηματική αντιδραστικότητα, δάκρυα, θυμό και ανησυχία. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν προσαρμοστεί στη ζωή μετά το lockdown εντός έξι μηνών, ειδικά εάν έχουν καλή κοινωνική υποστήριξη. Ωστόσο, όπου το άγχος συνεχίζεται, τα συμπτώματα είναι πιθανό να παραμείνουν, όπως και στη μετατραυματική διαταραχή του στρες (PTSD), όπου οι δυσκολίες μπορεί να εξαφανιστούν και να υποχωρήσουν μετά από χρόνια.
Τι να κάνω λοιπόν; Πώς να κάνετε την επιστροφή στην πραγματική ζωή όσο πιο ομαλή γίνεται; Ειδικά μέσα στην καλοκαιρινή διάθεση;
Αρχικά αυτός είναι ένας –από μόνος του- ευνοϊκός παράγοντας: το καλοκαίρι! Μας προδιαθέτει να είμαστε έξω, να πάμε στην παραλία, να προγραμματίσουμε εξόδους και διακοπές. Ακούω να λένε πως αυτό το καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με την ανεμελιά των περασμένων ετών. Μπορεί τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν να μας κρατάνε πίσω, αλλά σίγουρα, όλοι θέλουμε να πάρουμε άδεια λίγες μέρες, να φύγουμε από την πόλη και να αφήσουμε πίσω μας όλες τις έννοιες και τα προβλήματα.
Και αν δεν μπορούμε; Αν οι καταστάσεις που ζήσαμε δεν μας αφήνουν;
Μπορεί η οικονομική μας κατάσταση να μην επιτρέπει να φύγουμε για διακοπές πολλών ημερών, όπως παλαιότερα. Δεν πειράζει! Ημερήσιες αποδράσεις μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες μας και να μας γεμίσουν ωραίες εικόνες. Μπορεί να βγήκαμε από μια σχέση. Δεν πειράζει! Ευκαιρία να συναντήσουμε φίλους και να οργανώσουμε κάτι μαζί τους.
Μπορεί να απομακρυνθήκαμε από φίλους! Και πάλι δεν πειράζει! Ίσως να είναι ευκαιρία να απολαύσω την παρέα του εαυτού μου και να βρω τρόπο να περάσω και μόνος μου καλά! Για κάθε δυσκολία, υπάρχει και μια θετική πλευρά, που μπορούμε να δούμε, ή να αναζητήσουμε. Δεν χρειάζεται να μείνουμε στην μιζέρια και στην στενάχωρη διάθεση. Αν δε μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, αναζητήστε την βοήθεια φίλων ή ειδικών.
Μέσα από την διαδικασία του lockdown μας δόθηκε μια μοναδική ευκαιρία: μας δόθηκε χρόνος! Χρόνος για να σκεφτούμε, να αξιολογήσουμε, να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, με ποιόν θέλουμε να το κάνουμε και πως θέλουμε να ζήσουμε. Σίγουρα, η πανδημία ήταν απελπιστικά σκληρή με μερικούς, τόσο στα προσωπικά , όσο και στα οικονομικά. Σίγουρα μας απέδειξε πως δεν έχουμε τον έλεγχο σε όλα τα πράγματα της ζωής μας! Είναι σημαντικό όμως να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά τις προτεραιότητες μας και να μιλάμε για την Μετα- Covid 19 εποχή και σε προσωπικό επίπεδο! Είναι ευκαιρία να καθίσεις στο ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα και να αφήσεις τις σκέψεις να τις πάρει το κύμα…. Και με αισιοδοξία να περιμένεις την επόμενη μέρα την ανατολή!
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!