Στο θέμα της αντισύλληψης, οι γυναίκες του σήμερα είναι σίγουρα σε καλύτερη θέση και έχουν πολλές περισσότερες επιλογές από όσες είχαν οι γιαγιάδες και οι μητέρες τους. Ίσως, δεν το γνωρίζετε, αλλά υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 18 μέθοδοι αντισύλληψης!

Τι σημαίνει αυτό; Προφανώς ότι εάν ξεκινάτε για πρώτη φορά αντισύλληψη, πρέπει να “διαβάσετε το μάθημά σας” πριν αποφασίσετε. Από την άλλη πλευρά, εάν είστε ήδη σε κάποια μορφή αντισύλληψης, είναι καιρός να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας στο θέμα. Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης.

 

Παραδοσιακές μέθοδοι αντισύλληψης

Πριν περάσουμε στις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης, ίσως αναρωτιέστε ποιες είναι οι παραδοσιακές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παραδοσιακές μέθοδοι θεωρούνται ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών και η διακεκομμένη συνουσία (τράβηγμα).

Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας των παραπάνω μεθόδων δεν είναι και τα καλύτερα, με τη διακεκομμένη συνουσία μάλιστα να κατέχει μακράν το ρεκόρ της λιγότερο επιτυχημένης μεθόδου αντισύλληψης.

 

Παραδοσιακές VS μοντέρνες μέθοδοι με αριθμούς

Εάν νομίζετε ότι οι γυναίκες που επιμένουν στις παραδοσιακές μεθόδους είναι μάλλον λίγες, κάνετε λάθος! Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2019:

 • 842 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως χρησιμοποιούν μοντέρνες μεθόδους αντισύλληψης
 • 80 εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους αντισύλληψης.

Όμως, ένας ανησυχητικός αριθμός που καλό είναι να μη διαφεύγει της προσοχής μας είναι ότι 190 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως θέλουν να αποφύγουν κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και δεν χρησιμοποιούν καμία αντισυλληπτική μέθοδο. Υπάρχει, ακόμη πάρα πολλή δουλειά να γίνει στο θέμα της αντισύλληψης, σε όλο τον κόσμο.

 

Ορμονικές μοντέρνες μέθοδοι από του στόματος

Οι ορμονικές μοντέρνες μέθοδοι αντισύλληψης από του στόματος χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

 • Αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού. Το γνωστό χάπι (που φέτος “γιορτάζει” τα 70 χρόνια του καθώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1950), το οποίο αποτελεί συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου. Αποτελεσματικότητα 99%.
 • Χάπι προγεστερόνης. Το λεγόμενο και μίνι χάπι. Αποτελεσματικότητα 99%.
 • Χάπι της επόμενης μέρας. Θα λέγαμε ότι δεν είναι ακριβώς αντισύλληψη, αλλά έκτακτη αντισύλληψη. Σε καμία περίπτωση για συνεχή χρήση.

 

Άλλες ορμονικές μοντέρνες μέθοδοι

 • Αντισυλληπτικό εμφύτευμα. Τοποθετείται από τον γυναικολόγο κάτω από το δέρμα στο εσωτερικό του βραχίονα και απελευθερώνει προγεστερόνη. Διαρκεί έως 3 χρόνια και έχει 99% αποτελεσματικότητα.
 • Αντισυλληπτικό επίθεμα. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο τσιρότο, διαστάσεων περίπου 5×5 εκατοστών, που τοποθετείται στον μηρό, την κοιλιά ή το μπράτσο και απελευθερώνει ορμόνες. Αποτελεσματικότητα 92%..

 

Μακροπρόθεσμες μοντέρνες μέθοδοι

 • Σπιράλ χαλκού. Παρεμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Τοποθετείται από γυναικολόγο. Διαρκεί έως 10 χρόνια και έχει αποτελεσματικότητα 99%.
 • Ορμονικό σπιράλ. Εμποδίζει την παραγωγή ωαρίων. Τοποθετείται επίσης από γυναικολόγο και έχει αποτελεσματικότητα 99%.
 • Κολπικός δακτύλιος. Είναι ένα εύκαμπτο, ελαστικό δαχτυλίδι που τοποθετείται από την ίδια τη γυναίκα και συγκρατείται από τους μύες της περιοχής. Παραμένει για μία εβδομάδα και στη συνέχεια τοποθετείται καινούριος. Αποτελεσματικότητα 99%.

 

Μοντέρνες μέθοδοι με σπερματοκτόνο

 • Τραχηλικό κάλυμμα. Ελαστικός δακτύλιος με σπερματοκτόνο. Τοποθετείται από την ίδια τη γυναίκα στον κόλπο μέχρι το ύψος του τραχήλου. Αποτελεσματικότητα 80%,
 • Διάφραγμα. Μία κάψα από καουτσούκ που καλύπτει τον τράχηλο, σχεδιασμένη για να συγκρατεί σπερματοκτόνο. Αποτελεσματικότητα 88%.
 • Κολπικός σπόγγος. Ένας στρογγυλός, μαλακός σπόγγος εμποτισμένος με σπερματοκτόνο. Βρέχεται με νερό και τοποθετείται στον κόλπο. Αποτελεσματικότητα έως 88%.

 

Μοντέρνες μέθοδοι που προφυλάσσουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 • Ανδρικό προφυλακτικό. Ένας λεπτός σωλήνας από λάτεξ που εφαρμόζεται στο πέος. Αποτελεσματικότητα 82%.
 • Γυναικείο προφυλακτικό. Από λάτεξ, τοποθετείται στον κόλπο. Αποτελεσματικότητα 79%.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!