Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό: είναι απόλυτα φυσιολογικό για τον κόλπο να έχει κάποια μυρωδιά. Ακόμη, είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό κάποια στιγμή στη ζωή της γυναίκας να υπάρξουν δυσάρεστες οσμές στην ευαίσθητη περιοχή.

Εάν λοιπόν ανησυχείτε για τη μυρωδιά του κόλπου σας ή παρατηρείτε δυσάρεστη μυρωδιά στο εσώρουχο ή το παντελόνι δεν είστε μόνες. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις πιο συνηθισμένες αιτίες δυσοσμίας του κόλπου, καθώς και το τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε.

 

Η ισορροπία του κόλπου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο κόλπος έχει τη δική του χλωρίδα. Μύκητες και βακτήρια συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα όξινο pH (το φυσιολογικό pH του κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 4,5). Όταν όμως η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, παράγονται τόσο οσμές όσο και εκκρίσεις, που προειδοποιούν για πιθανή λοίμωξη.

 

Πού οφείλεται η δυσοσμία

Δείτε στη συνέχεια τα συχνότερα αίτια κολπικής δυσοσμίας.

 

Κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα αποτελεί τον υπ’ αριθμό 1 ύποπτο αλλά και ένοχο για την κολπική δυσοσμία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βακτήρια διαταράσσουν τη χλωρίδα του κόλπου και κάνουν το pH του αλκαλικό (4,5+). Τα κυριότερα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας:

  • Χαρακτηριστική “οσμή ιχθύος”
  • Κνησμός
  • Κίτρινες εκκρίσεις
  • Κρεμώδεις εκκρίσεις

Θεραπεία: με αντιβιοτική αγωγή.

 

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Δυσοσμία του κόλπου μπορεί να προκληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως τριχομονάδες, γονόρροια και χλαμύδια. Πέρα από τη δυσοσμία, η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει και συμπτώματα όπως εκκρίσεις, αιμορραγία, πόνος κατά την ούρηση και έντονος κνησμός.

Θεραπεία: με αντιβιοτική αγωγή.

 

Ξεχασμένο ξένο σώμα

Ένα ξένο σώμα που έχει ξεχαστεί στο εσωτερικό του κόλπου, όπως για παράδειγμα το ταμπόν, θα προκαλέσει υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων. Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται μία ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή που μπορεί να θυμίζει χαλασμένο κρέας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μικρόβια όχι μόνο πολλαπλασιάζονται γύρω από το ξένο σώμα, αλλά μπορούν στη συνέχεια να μπουν και στην κυκλοφορία του αίματος με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Θεραπεία: άμεση επίσκεψη στον γυναικολόγο για αφαίρεση του οποιουδήποτε αντικειμένου.

 

Κάποιες τροφές

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την οσμή των κολπικών υγρών. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση κρεμμυδιού ή σκόρδου θα δώσει, αρχικά, στα ούρα μία ανάλογη μυρωδιά και στη συνέχεια και στα κολπικά υγρά.

Αντιμετώπιση: άφθονο νερό, άφθονα φρούτα και λαχανικά.

 

Ιδρώτας

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ιδρωτοποιοί αδένες του οργανισμού παράγουν υγρό που μεταβολίζεται από βακτήρια του δέρματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μία δυσάρεστη οσμή στην ευαίσθητη περιοχή.

Αντιμετώπιση: αλλαγή ρούχων αμέσως μετά το workout. Η ευαίσθητη περιοχή καλό είναι να παραμένει στεγνή.

 

Περίοδος

Η γνωστή “μεταλλική” οσμή οφείλεται στο υψηλότερο pH του αίματος από αυτό του κόλπου. Μετά την έμμηνη ρύση, υποχωρεί.

Αντιμετώπιση: η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται αρκετό αερισμό για να μην αναπτύσσονται μικρόβια. Αποφύγετε εφαρμοστά ρούχα, όπως κολάν ή νάιλον εσώρουχα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

 

Γενικό tip: Αποφύγετε τις πολλές πλύσεις

Κάποιες φορές, η υπεραντίδραση στη δυσοσμία από την πλευρά της γυναίκας οδηγεί σε “μανιασμένες” και συνεχείς πλύσεις. Όμως, το φυσιολογικό pH του κόλπου (το οποίο  και κρατά τη χλωρίδα της περιοχής σε ισορροπία) διαταράσσεται από τις συχνές πλύσεις. Ένα απλό, μη αρωματικό σαπούνι και σκέτο νερό (και αυτό με μέτρο) είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίζεται η είσοδος του κόλπου.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!