Από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προέλευσης, έχουν ένα κοινό: αγαπάνε τους μύθους. Για αυτό, άλλωστε και τους δημιούργησαν και τους διέδωσαν, αρχικά στην προφορική λογοτεχνία, από στόμα σε στόμα, και αργότερα με τον γραπτό λόγο.

Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιοι μύθοι, συνεχίζουν να επιμένουν και να διαδίδονται ενώ η πραγματικότητα και η επιστήμη τους έχουν καταρρίψει; Στην αντισύλληψη, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί τους 10 πιο συνηθισμένους μύθους για την αντισύλληψη και αποφύγετέ τους.

 

Μύθος #10

Αν κάνω κολπική πλύση μετά την επαφή, δεν θα μείνω έγκυος

Η κολπική πλύση δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης. Μετά την εκσπερμάτωση, το σπέρμα έχει εισέλθει στον τράχηλο και βρίσκεται πλέον μακριά από οποιοδήποτε σαπούνι ή αφρόλουτρο. Επίσης, η χρήση αφρόλουτρου κλπ δεν συνιστάται στην ευαίσθητη περιοχή, καθώς μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη βακτηριακή ισορροπία του κόλπου, προκαλώντας ερεθισμό ή λοίμωξη.

 

Μύθος #09

Έχω επαφές μόνο τις σίγουρες μέρες

Μύθοι όπως αυτός προκύπτουν από την έλλειψη κατανόησης του εμμηνορροϊκού κύκλου. Υπάρχουν τέσσερις σημαντικές ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτόν:

  • Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH)
  • Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)
  • Οιστρογόνα
  • Προγεστερόνη

Η ισορροπία των ορμονών αυτών μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το άγχος και τα φάρμακα. Επομένως, όσο τακτικός και αν είναι ο κύκλος, ο εντοπισμός του χρόνου της ωορρηξίας και η πρόβλεψη τυχόν σίγουρων ημερών μπορεί να είναι δύσκολη.

 

Μύθος #08

Δεν θα μείνω έγκυος εάν στο σεξ είμαι από πάνω

Κάποιες γυναίκες (αλλά και άνδρες) πιστεύουν ότι το σεξ σε ορισμένες στάσεις, όπως με τη γυναίκα από πάνω, θα αναγκάσει το σπέρμα να βγει από τον κόλπο. Στην πραγματικότητα, οι στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ δεν έχουν καμία σχέση με τη γονιμοποίηση. Όταν ο άνδρας εκσπερματώνει, το σπέρμα εναποτίθεται σε βάθος στον κόλπο και από τη φύση του θα αρχίσει να κινείται προς τα πάνω.

 

Μύθος #07

Δεν θα μείνω έγκυος αν ο σύντροφός μου τραβηχτεί έγκαιρα

Το τράβηγμα είναι από τις λιγότερο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης. Σπέρμα μπορεί να περιέχεται στα ανδρικά υγρά πριν την εκσπερμάτωση, ενώ επιπλέον, ορισμένοι άνδρες μπορεί να μην έχουν τη θέληση ή την ικανότητα να τραβηχτούν. Στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο τραβήγματος για την πρόληψη εγκυμοσύνης, 28 μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο.

 

Μύθος #06

Είναι η πρώτη μου φορά. Αποκλείεται να μείνω έγκυος!

Γιατί; Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος κάθε φορά που έχει ωορρηξία. Και αυτό μπορεί να συμβεί και στην πρώτη και στη δέκατη και στην εκατοστή φορά που κάνει σεξ. Δυστυχώς, αυτός είναι ένας μύθος ιδιαίτερα διαδεδομένος με αποτέλεσμα έναν πολύ μεγάλο αριθμό διακοπών κυήσεων ακόμη και πριν τα 16 χρόνια.

 

Μύθος #05

Η ούρηση μετά την επαφή θα με προφυλάξει

Η ούρηση μετά το σεξ δεν θα σταματήσει το σπέρμα που έχει ήδη εισέλθει στη μήτρα μέσω του τραχήλου. Ωστόσο, η ούρηση μετά την επαφή συνιστάται για άλλους λόγους: για προστασία από την κυστίτιδα.

 

Μύθος #04

Άρχισα να παίρνω χάπι. Μπορώ να κάνω σεξ αμέσως.

Στις περισσότερες γυναίκες, απαιτείται τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αλληλεπιδράσει το χάπι με τις φυσικές ορμόνες της γυναίκας για την πρόληψη της ωορρηξίας.

 

Μύθος #03

Τα δύο προφυλακτικά είναι πιο ασφαλή από ένα

Το προφυλακτικό είναι μία εξαιρετική μέθοδος τόσο αντισύλληψης, όσο και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, τα δύο προφυλακτικά δεν διπλασιάζουν τις πιθανότητες υπέρ σας. Στην πραγματικότητα, καθώς τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, είναι πιο πιθανό να σπάσουν.

 

Μύθος #02

Θηλάζω, άρα δεν μπορώ να μείνω έγκυος

Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης εάν:

  • Δεν έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τον τοκετό
  • Η γυναίκα δεν έχει εμμηνορροϊκό κύκλο
  • Το μωρό τρέφεται μόνο με μητρικό γάλα (χωρίς φόρμουλες και συμπλήρωμα μαλακών τροφών).

Και τα τρία αυτά κριτήρια πρέπει να πληρούνται ώστε ο θηλασμός να είναι αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ωορρηξία μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν μια γυναίκα θηλάζει.

 

Μύθος #01

Δεν μπορώ να μείνω έγκυος αν κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου

Δεν είναι συνηθισμένο αλλά απέχει πολύ από το να είναι αδύνατο. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στο σώμα έως και επτά ημέρες και οι περισσότερες γυναίκες έχουν αρκετά ακανόνιστους κύκλους, οπότε είναι δύσκολο να υπολογιστεί πότε ακριβώς θα απελευθερωθεί το ωάριο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!