Εντόπισες ποτέ πόνο στο στομάχι σου όταν είσαι υπο πίεση; Ένιωσες ποτέ πως η λήψη μιας απόφαση σε πιέζει τόσο που έχεις πρόβλημα με το έντερό σου; Αν ναι, τότε ξέρεις πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σου σύστημα. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πώς ο  εγκέφαλος και το έντερο είναι συνδεδεμένα και διαρκώς σε επικοινωνία. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι νευρώνες βρίσκονται στο έντερο απ’ ότι σε ολόκληρο το νωτιαίο μυελό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο Neuroscience. Όπως λέει και ο καθηγητής ιατρικής ιατρικής στη γαστρεντερολογία και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πεπτικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Baptist του Πανεπιστημίου Wake Forest στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας, Kenneth Koch, MD, «το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του πεπτικού συστήματος». Το έντερο ελέγχεται εν μέρει από το κεντρικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Επιπλέον, έχει το δικό του δίκτυο νευρώνων στην επένδυση του γαστρεντερικού συστήματος, γνωστό ως εντερικό ή εγγενές νευρικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα των νεύρων στο έντερό σας έχει τόσο μεγάλη επιρροή που ορισμένοι ερευνητές θεωρούν το έντερο ως δεύτερο εγκέφαλο. Έτσι το πεπτικό νευρικό σύστημα, ρυθμίζει τις πεπτικές διαδικασίες όπως η κατάποση, η απελευθέρωση ενζύμων για τη διάσπαση των τροφίμων, η κατηγοριοποίηση των τροφίμων ως θρεπτικών συστατικών ή υπολειμμάτων, Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας εκτελεί αυτές τις διαδικασίες.

Τι όμως συμβαίνει όταν το σώμα σας είναι στρεσαρισμένο, αγχωμένο ή υπό πίεση;

Όταν παρουσιάζεται μια δυνητικά απειλητική ή στρεσογόνα κατάσταση, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα – ένα μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος του σώματος, το οποίο ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός παλμός, η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση – ανταποκρίνεται πυροδοτώντας μια «απόκριση μάχης ή φυγής», απελευθερώνοντας την ορμόνη του στρες κορτιζόλη για να κάνει το σώμα να βρεθεί σε εγρήγορση και έτοιμο να αντιμετωπίσει την απειλή. Το άγχος προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές, όπως αυξημένη κατάσταση επίγνωσης, ταχύτερη αναπνοή και καρδιακούς παλμούς, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και αύξηση της έντασης των μυών. Η επίδραση που έχει στο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει σπασμούς στον οισοφάγο, αύξηση του οξέος στο στομάχι σας, που οδηγεί σε δυσπεψία, ναυτία,  διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το στρες μπορεί να προκαλέσει μείωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στο στομάχι, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κράμπες, φλεγμονή ή ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), πεπτικά έλκη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ),

Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για να έχετε τον έλεγχο κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων και να βρείτε τρόπους να διατηρείτε τον εαυτό σας ήρεμο.

Υπάρχουν τόσο ψυχολογικοί όσο και σωματικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους. Αλλά η ίδια τεχνική ανακούφισης από το στρες μπορεί να μην λειτουργεί για όλους. Πρώτα από όλα η σωματική δραστηριότητα,  γιατί διεγείρει την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα. Οι ενδορφίνες βελτιώνουν τον ύπνο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι διατροφικές διαταραχές και η παχυσαρκία μπορεί να σχετίζονται με ψυχολογικό στρες. Η κορτιζόλη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια, αυξάνει επίσης την όρεξη. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τις διατροφικές προτιμήσεις. Οι έρευνες  έχουν δείξει ότι «η σωματική ή συναισθηματική δυσφορία αυξάνει την πρόσληψη τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή και τα δύο», σύμφωνα με το Χάρβαρντ. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος. Ο σολομός περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι φυσικά ενισχυτικά της διάθεσης. Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων κορτιζόλης. Και τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο περιοδικό Scientific Reports.

Το σημαντικότερο όμως  στην μείωση του στρες είναι η αυτοφροντίδα. Για πολλούς, αυτό περιλαμβάνει τη αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου. Όσο καλύτερα διαχειριζόμαστε τον χρόνο, τόσο λιγότερο άγχος έχουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέτουμε σωστά τις προτεραιότητες μας, να ξέρουμε τις προθεσμίες και τα όρια, να θέτουμε στόχους, που θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και κυρίως να αποφεύγουμε την αναβλητικότητα, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή μας εγγυάται την πρόκληση άγχους.

Τέλος η συμβολή ενός ειδικού είναι πάντα βοηθητική στο να μειώσουμε το άγχος και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!