Έχετε μία έντονη και δραστήρια κοινωνική ζωή. Πηγαίνετε στις συναντήσεις των παλιών συμμαθητών σας. Πηγαίνετε στις δενδροφυτεύσεις που οργανώνει η εταιρεία σας. Πηγαίνετε σε πάρτι, πηγαίνετε ταξίδια, πηγαίνετε στο εξωτερικό, πηγαίνετε στο χωριό, με δύο λέξεις… πηγαίνετε παντού!

Μήπως όμως δεν πηγαίνετε τουαλέτα;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ πλήττει κατά βάση τις γυναίκες. Δείτε τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου αλλά και 7 τρόπους για να την αποφύγετε ή να την αντιμετωπίσετε, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Περιστασιακή και χρόνια δυσκοιλιότητα

Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι ιδιαίτερα συχνή και μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν χρόνια δυσκοιλιότητα που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους στις καθημερινές ασχολίες. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί ακόμη να κάνει τους ανθρώπους να καταπονούνται υπερβολικά στην τουαλέτα, για πολλά λεπτά της ημέρας, ή ακόμη και ώρες.

 

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας:

  • Λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα
  • Σκληρές κενώσεις
  • Κενώσεις σε σβώλους
  • Ιδιαίτερη καταπόνηση
  • Αίσθημα απόφραξης που εμποδίζει την κίνηση του εντέρου
  • Αίσθημα αδυναμίας πλήρους αδειάσματος
  • Πίεση της κοιλιάς με τα χέρια για να επιτευχθεί η κένωση.

 

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:

  • Τρίτη ηλικία
  • Φύλο (συχνότερη στις γυναίκες)
  • Αφυδάτωση
  • Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • Ελάχιστη ή καθόλου σωματική δραστηριότητα
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ηρεμιστικών, παυσίπονων, αντικαταθλιπτικών ή φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Πάθηση ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή διατροφική διαταραχή.

 

7 τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας

Δίνετε στη συνέχεια 7 τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.

 

Πίνετε περισσότερο νερό

Η αύξηση της κατανάλωσης νερού μπορεί να μαλακώσει τα σκληρά κόπρανα, επιτυγχάνοντας παράλληλα και αύξηση του όγκου τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του νερού στη δίαιτά μας μπορεί να προέλθει και μέσα από την κατανάλωση  υγρών σε τροφές, όπως σούπες λαχανικών κλπ.

 

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας αυξάνει το βάρος των κοπράνων και επιταχύνει το πέρασμά τους από τα έντερα. Αρχίστε να τρώτε όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο συγκεκριμένο καθημερινό στόχο κατανάλωσης φυτικών ινών την ημέρα. Γενικά, στοχεύστε σε 14 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1000 θερμίδες στην καθημερινή σας διατροφή.

Προσοχή: Η ξαφνική αύξηση της ποσότητας φυτικών ινών που καταναλώνετε μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια. Για αυτό, ξεκινήστε αργά και φτάστε στον στόχο σας μέσα σε μερικές εβδομάδες.

 

Γυμναστείτε περισσότερο

Ασκηθείτε περισσότερο και συχνότερα. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη μυϊκή δραστηριότητα στα έντερά σας και βελτιώνει, σε κάποιες περιπτώσεις θεαματικά, την κατάσταση. 30 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Προσοχή: εάν το παρακάνετε με τη γυμναστική, μπορεί να φτάσετε στο άλλο άκρο και να ταλαιπωρηθείτε από διάρροιες.

 

Πιείτε καφέ

Η κατανάλωση καφέ μπορεί όντως να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, καθώς ο καφές διεγείρει τους μύες του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει το έντερο με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένα γεύμα. Ο καφές με καφεΐνη είναι προτιμότερος από τον ντεκαφεϊνέ.

 

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Όσο απολαυστικά και αν είναι τα κέικ, γλυκά, παγωτά κλπ, οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη, και ιδιαίτερα λευκή ζάχαρη, μπορούν να σας προκαλέσουν φουσκώματα και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις όταν καταναλώνετε τροφή με ζάχαρη, αυτή έχει πάρει τη θέση κάποιου πιο ποιοτικού συστατικού, όπως πχ οι φυτικές ίνες, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

 

Περιορίστε το αλάτι

Το αλάτι είναι συσχετισμένο με τη δυσκοιλιότητα (καθώς κατακρατεί νερό που είναι απαραίτητο για την ορθή κένωση). Καθώς το “κρυφό” αλάτι (όπως και η ζάχαρη) υπάρχει σε πολλά βιομηχανοποιημένα προϊόντα διατροφής, μπορεί να παίρνετε μεγάλες ποσότητες χωρίς καν να το καταλαβαίνετε. Εάν έχετε τάση δυσκοιλιότητας περιορίστε το αλάτι.

 

Σταθερή ρουτίνα στην τουαλέτα

Η επίσκεψη στην τουαλέτα πρέπει να είναι μία σταθερή ρουτίνα, σε μία συγκεκριμένη ώρα, που εσείς θα ορίσετε (ιδανικά μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε). Δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης και μην βιάζεστε. Ένα χαμηλό σκαμνί για να τοποθετείτε τα πόδια σας ενώ κάθεστε στην τουαλέτα είναι πιθανόν να βοηθήσει.

Πολύ σημαντικό: μην αναβάλλετε ποτέ την επίσκεψη στην τουαλέτα όταν νιώσετε την ανάγκη.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!