Οι τροφικές δυσανεξίες είναι πολυάριθμες, αλλά, ευτυχώς, όχι απειλητικές για τη ζωή μας (σε αντίθεση με ορισμένες τροφικές αλλεργίες). Ο μακρύς κατάλογος των τροφικών δυσανεξιών περιλαμβάνει ουσίες όπως η γλουτένη, η φρουκτόζη, η καφεΐνη και άλλες. Όμως η πιο συνηθισμένη και αυτή που φιγουράρει στην πρώτη θέση είναι η λακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη (ένζυμο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα) προκαλεί συμπτώματα από το πεπτικό (φουσκώματα, διάρροιες, αέρια) και είναι διαδεδομένη σε όλο τον πλανήτη, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει κάποια μορφή της.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πληροφορίες για τη δυσανεξία στη λακτόζη, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.

 

Τι είναι η λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που απαντάται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν η λακτόζη φτάνει στο λεπτό έντερο (το όργανο στο οποίο λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών) διασπάται σε 2 απλούστερες μορφές σακχάρων: τη γλυκόζη και γαλακτόζη, οι οποίες και απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Τι είναι η λακτάση;

Τι όμως διασπά το μόριο της γλυκόζης στο λεπτό μας έντερο; Ένα απαραίτητο πεπτικό ένζυμο, το οποίο ονομάζεται λακτάση. Η λακτάση εντοπίζεται στα κύτταρα που καλύπτουν τις λάχνες (μικροσκοπικές προεκβολές στην εσωτερική επιφάνεια του εντέρου).

 

Μειωμένη λακτάση = αδιάσπαστη λακτόζη

Όταν υπάρχει μειωμένη ή και μηδενική παραγωγή λακτάσης από τα λεπτό έντερο, η λακτόζη δεν μπορεί να διασπαστεί. Αδιάσπαστη, φτάνει στο παχύ έντερο όπου υποβάλλεται σε διαδικασία ζύμωσης. Η ζύμωση παράγει τα εξής:

  • Διοξείδιο του άνθρακα
  • Υδρογόνο
  • Οργανικά οξέα

Το αποτέλεσμα είναι σύσπαση των μυών του εντερικού τοιχώματος, παραγωγή αερίων και πρόκληση, μεταξύ άλλων, διάρροιας αλλά και βαρύτερων κλινικών εκδηλώσεων, ανάλογα με τον βαθμό ανεπάρκειας της λακτάσης.

 

Τα συμπτώματα

Τα 4 πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι τα εξής:

  • Φούσκωμα. Οφείλεται στην υπερβολική ποσότητα αερίων.
  • Διάρροια. Η αδιάσπαστη λακτόζη συγκρατεί μεγάλη ποσότητα υγρών, με αποτέλεσμα διάρροια.
  • Ναυτία. Τα αέρια φουσκώνουν το στομάχι σχεδόν σαν μπαλόνι, προκαλώντας εμετό.
  • Πόνος. Η απελευθέρωση υδρογόνου, διοξειδίου του άνθρακα και οξέων προκαλεί κράμπες και πόνο στην κοιλιά.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 20 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη βασίζεται στους εξής παράγοντες:

  • Ατομικό ιστορικό
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Φυσική εξέταση
  • Ιατρικές εξετάσεις.

Η επιβεβαίωση της δυσανεξίας στη λακτόζη γίνεται μέσα από τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Δοκιμασία ανοχής λακτόζης
  • Δοκιμασία αναπνοής υδρογόνου
  • Μοριακός έλεγχος γονίδιου LCT (το γονίδιο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση του ενζύμου της λακτάσης)
  • Ειδικά για βρέφη και παιδιά που δεν μπορούν να υποβληθούν σε άλλες εξετάσεις, έλεγχος κοπράνων για υδατάνθρακες.

 

Η ζωή με δυσανεξία στη λακτόζη

Η πιο επιτυχημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι να αποφύγετε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη αλλά παρ’ όλα αυτά, αγαπάτε το γάλα σε όλες τις μορφές του, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών.

Γενικά, το γιαούρτι, το τυρί και η κρέμα γάλακτος μπορεί να είναι πιο ανεκτά επειδή περιέχουν λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Τα καλά νέα για εσάς είναι ότι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν έως περίπου 200 ml γάλακτος (μία κούπα) χωρίς παρενέργειες.

Η κατανάλωση μπορεί μάλιστα να είναι και λίγο πιο αυξημένη όταν τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη αποτελούν μέρος ενός γεύματος.

 

Εάν περιορίσω τα γαλακτοκομικά, πώς θα παίρνω ασβέστιο;

Μία ερώτηση που βρίσκεται συχνά στα χείλη ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, το ασβέστιο βρίσκεται και σε πολλά ακόμη τρόφιμα. Ενδεικτικά:

  • Αμύγδαλα
  • Μπρόκολο
  • Πορτοκάλια
  • Σολομός
  • Σαρδέλες
  • Σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Υποκατάστατα γάλακτος (γάλα σόγιας, γάλα ρυζιού)
  • Φασόλια
  • Χυμοί λαχανικών και φρούτων
  • Ψωμί.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!