Συνήθως, όταν ακούμε για μικροοργανισμούς ή βακτήρια, ο νους μας πηγαίνει σε πολλές και άκρως επικίνδυνες για την υγεία μας ασθένειες. Πώς θα  μας φαινόταν όμως αν κάποιος μας έλεγε ότι καταπίνοντας έναν αριθμό δισεκατομμυρίων βακτηρίων, θα ωφελούσαμε την υγεία μας;

Περίεργο και όμως αληθινό.

Αυτά τα βακτήρια είναι τα περίφημα προβιοτικά, που η ονομασία τους σημαίνει “για τη ζωή” (από τα “pro” και “biota”).

Όπως μας ενημερώνει η έγκυρη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών μελετών υποδηλώνει ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε ή ακόμη και να προλάβουμε ορισμένες ασθένειες με τροφές και συμπληρώματα που περιέχουν στελέχη προβιοτικών.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που ωφελούν το πεπτικό σύστημα, αλλά και τη γενικότερη υγεία. Τα προβιοτικά, που είναι γνωστά και ως “καλά βακτήρια” είναι παρόμοια με τα βακτήρια εκείνα που υπάρχουν φυσιολογικά στην εντερική μας χλωρίδα.

 

Πού βοηθούν τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

Πεπτικά προβλήματα

Τα προβιοτικά φαίνεται ότι βοηθούν σημαντικά σε μία σειρά από σημαντικές παθήσεις του πεπτικού, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το έλκος στομάχου, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, η χρόνια δυσκοιλιότητα και η δυσανεξία στη λακτόζη.

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει για τη διάρροια. Μελέτες έχουν δείξει ότι στελέχη προβιοτικών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διάρροιας των ταξιδιωτών κατά 8%, καθώς και τον κίνδυνο διάρροιας από άλλες αιτίες κατά 57% στα παιδιά και 26% στους ενήλικες. Επιπλέον, τα προβιοτικά μειώνουν τη διάρροια ως αποτέλεσμα λήψης αντιβιοτικών.

 

Ψυχική υγεία

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δώσει πολύ αισιόδοξα μηνύματα για τη σύνδεση των προβιοτικών με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η λήψη προβιοτικών δείχνει να μπορεί να βελτιώσει το άγχος, την κατάθλιψη, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), καθώς και τη μνήμη.

 

Υγεία της καρδιάς

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μειώνοντας την LDL (κακή) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, κάποια στελέχη μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη διασπώντας τη χολή στο έντερο (η διάσπαση της χολής αποτρέπει την επαναπορρόφησή της από το έντερο, όπου μπορεί να εισέλθει στο αίμα ως χοληστερόλη).

 

Αλλεργίες και έκζεμα

Ορισμένα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε άτομα με αλλεργίες στο γάλα ή στα γαλακτοκομικά. Ακόμη, κάποια προβιοτικά στελέχη μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα του εκζέματος (ατοπικής δερματίτιδας) σε παιδιά και βρέφη. Μάλιστα, μελέτη που παρακολούθησε παιδιά γυναικών που έλαβαν προβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έδειξε ότι τα παιδιά είχαν 83% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν έκζεμα τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

 

Δόντια και ούλα

Μελετητές εκτιμούν ότι τα προβιοτικά μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός (και απόλυτα φυσικός) τρόπος καταπολέμησης της ουλίτιδας. Η κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιού δείχνει να βοηθά σημαντικά στον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηριδίων που φθείρουν τα δόντια.

 

Ανοσοποιητικό

Τα προβιοτικά μπορούν να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αναστείλουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου. Επίσης, ορισμένα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την παραγωγή φυσικών αντισωμάτων στον οργανισμό. Μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη προβιοτικών μείωσε την πιθανότητα και τη διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού τον χειμώνα (ωστόσο χρειάζονται περισσότερα στοιχεία).

 

Πηγές προβιοτικών

Σημαντική πηγή προβιοτικών είναι το αγαπημένο σε όλους μας γιαούρτι, όταν δεν είναι παστεριωμένο (πχ πρόβειο με πέτσα). Ωστόσο, καθώς συνήθως, για λόγους ασφαλείας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται από παστεριωμένο γάλα, πολλές φορές γίνεται πρόσθεση προβιοτικών στη συνέχεια. Αυτό είναι και το “μυστικό” των ζωντανών γιαουρτιών που ακούμε στις διαφημίσεις.

Άλλες πηγές προβιοτικών είναι το κεφίρ, το ξινό λάχανο και οι πίκλες.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιλαμβάνουν προβιοτικά έχουν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις προβιοτικών σε σχέση με τις τροφές, ενώ συχνά διαθέτουν ποικιλία από διαφορετικά προβιοτικά που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Έχουν ακόμη το πλεονέκτημα ότι απελευθερώνονται απευθείας στο έντερο.

 

Προβιοτικά και πρεβιοτικά είναι το ίδιο;

Όχι, δεν είναι το ίδιο (αν και είναι και τα δύο ωφέλιμα για την υγεία). Σε μία πρόταση, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί ενώ τα πρεβιοτικά όχι. Μάθετε περισσότερα για τα πρεβιοτικά εδώ.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!