Η ετοιμασία της τσάντας του παιδιού τις περισσότερες φορές αποτελεί μία τυπική υπόθεση, που διεκπεραιώνεται χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Μέσα μπαίνουν τα βιβλία. Μέσα και τα τετράδια και οι σημειώσεις και τα μολύβια. Κάποιες φορές το παιδί βάζει μέσα και το φορητό mp3 player, την ταμπλέτα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Τι κάνουμε όλοι λάθος και δεν το καταλαβαίνουμε; Παραφορτώνουμε τη σάκα του. Είναι παιδί, δεν είναι ο Πύρρος Δήμας!

Η άρση βαρών μπορεί να μας έχει κάνει πολλές φορές περήφανους ως Έλληνες. Όμως η… άρση τσαντών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ευαίσθητη σπονδυλική στήλη και στη μέση των παιδιών. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ο χρυσός κανόνας του 10%

Αλήθεια, πόσο βαριά μπορεί να είναι η σάκα του παιδιού; Ας έχουμε υπόψη μας κάτι που είναι ιδιαίτερα εύκολο να θυμόμαστε: τον κανόνα του 10%. Η σχολική τσάντα δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του μαθητή. Έτσι για παράδειγμα, για ένα παιδί ηλικίας 8 ετών, με βάρος συνήθως γύρω στα 30 κιλά, το βάρος της σάκας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3 κιλά.

 

Τα προβλήματα

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η βαριά σχολική τσάντα μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία του παιδιού. Τα πιο συνηθισμένα ανεπιθύμητα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • Πόνος στην πλάτη του παιδιού
  • Πόνος στους ώμους
  • Πόνος στον αυχένα
  • Τραυματισμός από τα λουριά
  • Κακή στάση σώματος από τη συνεχή προσπάθεια να ισορροπήσει το παιδί το βάρος του σακιδίου του, κινούμενο προς τα εμπρός
  • Τα παιδιά γίνονται επιρρεπή στις πτώσεις
  • Τραυματισμοί στο σχολικό ή στα σκαλιά, όταν τα παιδιά, χωρίς να το θέλουν, κτυπούν άλλα παιδιά με την παραφορτωμένη τους τσάντα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Αυτή τη σχολική χρονιά, πριν καταλήξετε σε κάποια “wow” τσάντα μαζί με το παιδί, βάλτε πρώτη στα ψώνια σας τη μέριμνα για την ασφάλεια. Δώστε σημασία στα εξής:

  • Προτιμήστε τσάντα με δύο λουριά. Μπορεί το παιδί να βρίσκει cool την τσάντα που κρεμιέται στον ένα ώμο ή super duper cool το διαγώνιο πέρασμα της τσάντας, ωστόσο είναι καλύτερα να προτιμήσετε μία τσάντα που δεν ρίχνει όλο το βάρος στον ένα ώμο.
  • Σφίξτε τα λουριά της τσάντας ώστε να μην είναι χαλαρή και να μη ταλαντεύεται κτυπώντας το σώμα του παιδιού. Επίσης το να κρέμεται η τσάντα χαμηλά είναι λάθος, καθώς θα αναγκάσει το παιδί να περπατά σκυφτό.
  • Μην αγοράζετε τσάντα με μεγαλύτερο πλάτος από το στέρνο του παιδιού.
  • Οι σάκες έχουν πάμπολλες τσέπες και θήκες. Μοιράστε το βάρος εργονομικά σε όσες περισσότερες μπορείτε.
  • Τα λουριά της τσάντας είναι καλό να έχουν προστατευτικό υλικό (pads) στο σημείο που εφάπτονται με το σώμα, για να αποφύγετε κοκκινίλες και σημάδια.
  • Εάν το βάρος της σάκας έχει υπερβεί το συνιστώμενο 10%, τα χέρια του παιδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν ένα δύο έξτρα βιβλία. Ωστόσο, σε οποιαδήποτε περίπτωση, μην υπερφορτώνετε το παιδί.
  • Εάν τα βιβλία είναι πολλά, συζητήστε με τη δασκάλα για την περίπτωση να αφήσει κάποια στο σχολείο.

 

Υπάρχει κάποιος λόγος που λέγεται σχολική τσάντα

Τέλος, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος που λέγεται σχολική τσάντα και όχι τσάντα για το iPad, το πατίνι (με τις ρόδες να εξέχουν), τη μπάλα του μπάσκετ, ηλεκτρονικά gadgets και χίλια δύο ακόμη. Εξηγήστε στο παιδί το παραπάνω και προχωρήστε στη μεγάλη “εγχείριση” στην τσάντα του. Αν λέγεται σχολική, ας περιέχει τουλάχιστον σχολικά είδη!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!