Μέτρα προφύλαξης από τον COVID-19 στα σχολεία: θα επηρεαστεί η ψυχολογία των παιδιών;
Δρ. Αναστασία ΚοτσοπούλουCPsychol AFBPsS, Ψυχολόγος
Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης Εκπαίδευσης Έρευνας και Εποπτείας.
Psychologikokentro.gr
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για την επαναλειτουργία των σχολείων κάτω από την απειλή του νέου ιού. Αν και τα σχολεία, επαναλειτούργησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τώρα είναι διαφορετικά: δεν θα είναι με βάρδιες, αλλά όλα τα παιδιά σε κάθε τάξη. Διαβάζουμε καθημερινά άρθρα από γιατρούς να υποστηρίζουν την τήρηση των αποστάσεων, την χρήση της μάσκας, των αντισηπτικών και ως γονείς αναρωτιόμαστε πώς θα γίνουν όλα αυτά στην πράξη. Θα φοράει το κάθε παιδί την δική του μάσκα ή θα τις ανταλλάσσουν στο διάλειμμα; Θα χρησιμοποιούν αντισηπτικό ή θα το ξεχνάνε; Θα τηρούν τις αποστάσεις ή στα διαλείμματα θα παίζουν αγκαλιασμένα όπως έκαναν μέχρι πρότινος; Και όλος αυτός ο φόβος και ο εκφοβισμός μήπως δημιουργήσουν προβλήματα στην ψυχολογία των μαθητών, μήπως οι αποστάσεις είναι κυρίως συναισθηματικές; Τι είδους συγκρούσεις μπορεί να έχουμε με συμμαθητές, δασκάλους και γονείς; Η αλήθεια είναι πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και η προσαρμογή όλων θα είναι δύσκολη.
Όπως στα περισσότερα πράγματα έτσι και εδώ, θα πρέπει να δοθεί από τους ενηλίκους το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά βλέπουν τους μεγάλους και αντιγράφουν τις συμπεριφορές τους. Έτσι αν γίνει οικογενειακή συνήθεια η χρήση της μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικού, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Σκεφθείτε ότι με την εξάσκηση τα πράγματα θα βελτιωθούν. Σίγουρα η πρώτη ώρα που φορέσαμε όλοι την μάσκα ήταν άβολα, δύσκολο, την 25η όμως τα πράγματα είχαν βελτιωθεί. Με τον ίδιο τρόπο θα συνηθίσουμε και αυτή την νέα –αναγκαία- συνθήκη. Μπορούν οι γονείς να χρησιμοποιήσουν τα παραδείγματα των σουπερ ηρώων που φορούν μάσκα για τα μικρότερα παιδιά, και να μπουν σε αναλυτική ερμηνεία της χρησιμότητας τους, για τους εφήβους. Ανάλογα με την ηλικία τους μπορούμε να μιλήσουμε για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι φίλοι και οι συγγενείς, και πόσο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι ασφαλείς.
Επειδή, όμως, όλα αυτά αποτελούν μια νέα, διαφορετική συνθήκη, παρατηρούμε ότι έχει διαταραχθεί η ψυχική υγεία πολλών γονέων .Νιώθουν άγχος και ανασφάλεια και αυτό περνάει και στα παιδιά. Θα λέγαμε λοιπόν στους γονείς να προσπαθήσουν να είναι ήρεμοι και να έχουν πίστη και να μεταφέρουν το μήνυμα στα παιδιά τους ότι θα είναι διαφορετικό, δύσκολο αλλά θα τα καταφέρουμε!
Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρήσουν περισσότερο τώρα τις συμπεριφορά των παιδιών τους: αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στον ύπνο (να μην κοιμόνται επαρκείς ώρες, ή να κοιμόνται παραπάνω), στο φαγητό (περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο), αν μιλάνε αρνητικά για το σχολείο, αν αλλάξουν οι συνήθειες και η προσωπικότητά τους, αν τους ενοχλούν πολλά πράγματα (ένα συνεχές παράπονο και μια γκρίνια), τότε θα πρέπει να προβληματιστούν και να μιλήσουν με κάποιον ειδικό.
Είναι εξίσου σημαντική η κοινωνική απομόνωση. Παρατηρούμε αυτός ο φόβος να μην έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα τις κοινωνικές συναναστροφές των παιδιών και των εφήβων. Έχουν την ίδια διάθεση να βρεθούν σε παρέες και να διασκεδάσουν μαζί. Αυτό όμως, θα πρέπει να περιοριστεί και να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Είναι πιθανό, να φέρει συγκρούσεις στην οικογένεια, στην παρέα και ο έφηβος να μην μπορεί να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει, πως πρέπει να συμπεριφερθεί.
Τέλος ας μην ξεχνάμε το παιχνίδι! Ο κατεξοχήν χώρος που το παιδί εξοικειώνεται, εκφράζεται, μαθαίνει συμπεριφορές, συγκρούεται, κατακτά, διαφοροποιείται και εξελίσσεται, είναι το παιχνίδι. Προσωπικά δεν με απασχολεί η τάξη (αν θα μπορούν να κρατήσουν την μάσκα, την απόσταση, αν θα μάθουν, αν θα συμμετέχουν, αν θα αντιδράσουν). Με απασχολεί το διάλειμμα και το παιχνίδι. Η απόσταση που απαιτείται, θα στερήσει από τα παιδιά την χαρά του παιχνιδιού. Θεωρώ πως αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην ψυχολογία των παιδιών και να καθυστερήσει κομμάτια της εξέλιξης τους. Δεν θα είναι εύκολο για τους δασκάλους να επιβάλουν μέτρα εκεί και με το πέρασμα του χρόνου θεωρώ πως θα χαθούν.
Ας ελπίσουμε πως αυτή η διαφορετική σχολική χρονιά θα είναι εποικοδομητική για όλους και η συμμόρφωση με τους κανόνες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας και των ειδικών επιστημόνων της χώρας μας ,που αποφασίζουν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και της κοινωνίας ευρύτερα, θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την διασπορά του ιού και να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα. Το moto είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση και να παρατηρούμε συμπεριφορές και στάσεις που μπορεί να κρύβουν κάτι και να επικοινωνήσουμε με έναν ειδικό για να το αντιμετωπίσουμε άμεσα.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!