Αλήθεια, τι σημαίνει η επιστροφή στα θρανία και οι πρώτες μέρες στο σχολείο; Για τα πρωτάκια, άγχος και σφίξιμο στο στομάχι, για τους “παλιούς” ανυπομονησία για τη συνάντηση με τους συμμαθητές και τη δασκάλα ή τον δάσκαλο και για τη μαμά σημαίνει την επιστροφή του αιώνιου φόβου και τρόμου για τις ψείρες!

Οι ψείρες βρίσκονται στα μαλλιά των ανθρώπων από την αρχαιότητα – σε έργο του Αριστοφάνη άλλωστε, από το οποίο διασώζονται μόνο αποσπάσματα, ο χορός περιγράφει πώς οι θεοί έστειλαν “πυρετό, εξανθήματα και ψείρες” στους αγνώμονες θνητούς.

Πώς λοιπόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον προαιώνιο εχθρό των παιδιών, και πολλές φορές και των ενηλίκων; Οπλισμένες με υπομονή, επιμονή, αλλά και με ειδικά χτενάκια, σαμπουάν και λοσιόν. Ας τα δούμε όλα στο άρθρο που ακολουθεί και ας είμαστε σίγουρες για κάτι. Στον πόλεμο εναντίον της ψείρας ο νικητής θα είναι μόνο ένας. Εμείς!

 

Κύκλος ζωής της ψείρας

Από τα τρία είδη ψείρας που υπάρχουν, αυτή που μας απασχολεί είναι η ψείρα της κεφαλής (Pediculus humanus capitis). Η θηλυκή ψείρα της κεφαλής γεννά αυγά, σχεδόν αόρατα, μικρότερα σε μέγεθος από το κεφάλι μίας καρφίτσας, τα οποία, χρησιμοποιώντας ένα είδος κόλλας εναποθέτει σε απόσταση μικρότερη του ενός εκατοστού από το δέρμα.

Μόλις 10 ημέρες αργότερα, τα αυγά εκκολάπτονται. Ο νεαρές ψείρες ονομάζονται νύμφες και μετά από 10 με 12 ημέρες γίνονται ώριμες ψείρες, έτοιμες να γεννήσουν και να εναποθέσουν με τη σειρά τους αυγά. Μια ενήλικη ψείρα έχει μήκος περίπου 3 χιλιοστά, όσο ένας σπόρος σουσαμιού, και για να επιζήσει, τρέφεται με ανθρώπινο αίμα (τέσσερις φορές την ημέρα).

Η ψείρα δαγκώνει το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, όπου και εγχέει το σάλιο της, προκαλώντας ερεθισμό και φαγούρα. Όταν απομακρύνονται από τα ανθρώπινα μαλλιά και συνεπώς από το αίμα, οι ψείρες δεν  μπορούν να επιβιώσουν παραπάνω από 2 με 3 ημέρες.

 

Για να μην κολλήσει

Όπως γνωρίζουμε καλά, η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της θεραπείας. Ας δούμε λοιπόν κάποια μέτρα, που αν και δεν εγγυώνται 100% ότι το καμάρι (ή τα καμάρια) μας δεν θα κολλήσουν ψείρες, μπορούν όμως να μειώσουν δραστικά τις πιθανότητες για αυτό. Πείτε στο παιδί τα παρακάτω!

  • Δεν μοιραζόμαστε χτένες, βούρτσες και κοκαλάκια μαλλιών με άλλα παιδιά
  • Δεν φοράμε καπέλα και ποδηλατικά κράνη άλλων παιδιών
  • Δεν φοράμε κασκόλ και ακουστικά άλλων
  • Αποφεύγουμε τα παιχνίδια όπου είμαστε κεφάλι με κεφάλι με κάποιον συμμαθητή μας
  • Έχουμε μακριά μαλλιά; Τα πιάνουμε κοτσίδα
  • Εάν στο σχολείο μας έχουμε ντουλάπι, τοποθετούμε εκεί τα προσωπικά μας αντικείμενα και όχι σε κοινόχρηστους χώρους
  • Τέλος, εμείς οι γονείς μπορούμε να ψεκάζουμε το κεφαλάκι του με εντομοαπωθητικό διάλυμα σιτρονέλας κάθε πρωί πριν πάει σχολείο.

 

Και τώρα που κόλλησε;

Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα! Η θεραπεία απαιτεί υπομονή και χρόνο. Από πού ξεκινά; Φυσικά, από το φαρμακείο, όπου θα προμηθευθούμε το κατάλληλο αντιφθειρικό προϊόν. Καθώς πολύς λόγος γίνεται για τον διαχωρισμό των χημικών από τα φυσικά προϊόντα, ας σημειώσουμε τα εξής.

Ένα χημικό προϊόν θεωρείται ότι δίνει μία πιο γρήγορη και αποτελεσματική λύση. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά με ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες, για τα οποία, ένα φυσικό προϊόν αποτελεί καλύτερη επιλογή. Τα βασικά συστατικά των φυσικών προϊόντων είναι έλαια από φυτά που καταβρέχουν τα έντομα και τα αυγά τους, κλείνοντας τους πόρους του αναπνευστικού συστήματος και εξοντώνοντάς τα δημιουργώντας περιβάλλον ασφυξίας.

Το δεύτερο βήμα, μετά το αντιφθειρικό προϊόν, είναι πάντα το λούσιμο. Το λούσιμο μπορεί να γίνει είτε με το οικογενειακό μας σαμπουάν, είτε με ειδικά σαμπουάν του εμπορίου, που εμπεριέχουν αιθέρια έλαια (και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται και προληπτικά από όλη την οικογένεια σε περιόδους έξαρσης).

Το τρίτο και τελευταίο βήμα, είναι αυτό που για πολλές μαμάδες αποτελεί Γολγοθά. Είναι ο καθαρισμός της τρίχας από τα αυγά. Οπλιζόμαστε λοιπόν με το ειδικό χτενάκι με τα πολύ στενά δόντια και ετοιμαζόμαστε για πολύωρη και σχολαστική ενασχόληση με το κεφάλι του παιδιού, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι είναι απολύτως καθαρό. Στο φαρμακείο μας, θα βρούμε κλασικά αλλά και εξελιγμένα χτενάκια, από πλαστικά έως μεταλλικά με μία ή δύο σειρές δοντιών ή ακόμη και χτενάκια με μεγεθυντικό φακό και μικρή (ακίνδυνη) τάση ηλεκτρισμού.

 

Ψείρες… FAQ!

Για το τέλος, σας παραθέτουμε κάποιες πολύ συχνές ερωτήσεις για τις ψείρες με τις απαντήσεις τους.

  • Οι ψείρες μεταδίδονται στα κατοικίδια;

Όχι, τρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα.

  • Πόσο καιρό ζει μια ψείρα;

Για αρκετές εβδομάδες στο κεφάλι (αλλά έως 48 ώρες αφού απομακρυνθεί).

  • Μπορούν οι ψείρες να πετάξουν ή να πηδήξουν;

Όχι.

  • Μεταδίδουν κάποιες ασθένειες οι ψείρες;

Όχι.

  • Πόσες ψείρες έχει στο κεφάλι του το παιδί μου;

Ένας μέσος όρος είναι 10 με 15 ψείρες.

  • Οι ψείρες προσελκύονται από τη βρομιά;

Όχι. Οι ψείρες προσελκύονται από τη συναναστροφή με άτομα που έχουν ψείρες.

  • Οι ψείρες προκαλούν πάντα φαγούρα;

Δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα. Για αυτό, χρειάζεται να ελέγχουμε τακτικά τα κεφαλάκια των παιδιών!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.