Πρώτες μέρες στο σχολείο! Οι περσινοί μας συμμαθητές και συμμαθήτριες είναι εδώ. Η καλή μας δασκάλα ή ο καλός μας δάσκαλος είναι εδώ. Η αγαπημένη μας θέση στο προαύλιο την ώρα του διαλείμματος είναι εδώ. Ποιος… δεν είναι εδώ; Η αγαπημένη μας μανούλα που θα μας προφυλάξει από κάποιες συνήθειες που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές!

Είναι αλήθεια ότι σαν μαμάδες και μπαμπάδες, πολλές φορές ανησυχούμε για το τι θα φέρουν τα παιδιά στο σπίτι από το σχολείο (ή από τον δρόμο μεταξύ σπιτιού και σχολείου) καθώς και για τους κανόνες υγιεινής που δεν ακολουθούν ενώ θα έπρεπε. Για αυτό, στο σημερινό μας άρθρο, σας έχουμε ετοιμάσει τον δεκάλογο των υγιεινών συνηθειών στο σχολείο που πρέπει να ακολουθούν όλα τα παιδιά. Ας τον δούμε!

 

#10 Η δύναμη του πρωινού!

Μία από τις καλύτερες συνήθειες στο σχολείο, αρχίζει πριν από το σχολείο. Τα παιδιά πολλές φορές αρνούνται να φάνε πρωινό, προφασιζόμενα διάφορους λόγους. Σαν γονείς, δεν πρέπει να “υποκύψουμε” σε αυτό. Με υπομονή και επιμονή, πρέπει να κτίσουμε το πρωινό γεύμα που θα δώσει ενέργεια στα παιδιά για όλη την ημέρα!

 

#09 Ναι στο νερό!

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να έχουν πάντα μαζί τους το παγουράκι τους με το νερό και να πίνουν συχνά και άφθονο. Το καλό θα είναι διπλό: αφενός θα αποφύγουν να καταναλώσουν ζαχαρούχα αναψυκτικά (που δυστυχώς μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για μετέπειτα προβλήματα παχυσαρκίας ή διαβήτη) και αφετέρου, χάρη στην ενυδάτωση που θα δεχθούν, θα είναι πιο συγκεντρωμένα στο μάθημα.

 

#08 Για να δω τα νυχάκια σου…

Εάν αφήσουμε τα παιδιά χωρίς έλεγχο στο θέμα των νυχιών, θα τα δούμε, το πολύ, μετά από δύο ημέρες σχολείου με δέκα… μισοφέγγαρα με σκόνη και βρομιά, φωλιές, φυσικά, μικροβίων. Παροτρύνουμε τα παιδιά να κόβουν τα νύχια τους και τους ζητάμε να πλένουν πάντα τα χέρια τους στο σχολείο μετά το παιχνίδι ή την άσκηση.

 

#07 Ποτέ κεφαλοκλείδωμα!

Ειδικά τα αγόρια, το συνηθίζουν μεταξύ τους! Όμως, στο κεφαλοκλείδωμα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο μόνος κερδισμένος είναι το έντομο με που βασανίζει παιδιά, μαμάδες, γιαγιάδες και ολόκληρη την οικογένεια. Μιλάμε φυσικά για τις ψείρες που μεταδίδονται εύκολα όταν τα κεφαλάκια των παιδιών ακουμπούν.

 

#06 Καθαρή τάξη!

Η τάξη είναι δημόσιος χώρος και τα παιδιά μας πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να την κρατάμε πάντα καθαρή! Η υγιεινή της τάξης είναι μονόδρομος για όλα τα παιδάκια και φυσικά και για το δικό μας. Ζητάμε από το παιδί να πετάει πάντα τα σκουπιδάκια από τις χειροτεχνίες του στο καλαθάκι της αίθουσας και να προσέχει όταν ζωγραφίζει, για να μη βάψει το τραπεζάκι ή τα ρούχα του.

 

#05 Πλύναμε χέρια;

Είμαστε περήφανες για το κολατσιό που τους έχουμε φτιάξει! Έχουμε βάλει όλη τη μαεστρία μας για να είναι ισορροπημένο, νόστιμο και υγιεινό. Δεν μας αρέσει όμως να το τρώνε τα παιδιά με συνοδεία εκατομμυρίων μικροβίων από τα χεράκια τους! Πάντα λοιπόν, πριν φάνε το κολατσιό τους, πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.

 

#04. Ξαναπλύναμε χέρια;

Εξηγούμε στα παιδιά ότι κάθε φορά, μετά τη χρήση της τουαλέτας, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. Για να κάνουμε τη διαδικασία πιο ελκυστική, τα εφοδιάζουμε με ένα υποαλλεργικό υγρό σαπούνι με κάποιο φυσικό άρωμα (πχ λεβάντα) που θα τους αρέσει.

 

#03 Πώς φτερνιζόμαστε;

Όχι, δεν παίρνουμε φόρα, εκτοξεύοντας ένα σπρέι σωματιδίων προς τους συμμαθητές και τη δασκάλα μας! Διδάσκουμε στα παιδιά ότι πρέπει πάντοτε να φτερνίζονται είτε μέσα σε ένα χαρτομάντιλο, είτε εάν δεν προλάβουν, στο εσωτερικό του αγκώνα τους. Το χαρτομάντιλο, πρέπει να πηγαίνει μετά κατευθείαν στα σκουπίδια.

 

#02. Κυλικείο; Με το μέτρο.

Τα τελευταία χρόνια, τα κυλικεία των σχολείων, έχουν αλλάξει, αποδεδειγμένα προς το καλύτερο. Τα παιδιά πλέον έχουν συχνά μια γκάμα υγιεινών προτάσεων προς επιλογή. Όμως… παιδιά είναι, και είναι λογικό να έχουν μία τάση προς τα τρόφιμα με περισσότερα λιπαρά και τα γλυκίσματα. Εφοδιάζουμε τα παιδιά με κολατσιό και τους εξηγούμε ότι οι επισκέψεις στο κυλικείο πρέπει πάντοτε να είναι μετρημένες.

 

#01 Διάλειμμα; Ώρα για κίνηση και παιχνίδι!

Τέλος, αυτό που συνιστούν όλοι οι ειδικοί και που είναι άλλωστε στη φύση των παιδιών, πρέπει να ενθαρρύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο και από εμάς: το παιχνίδι και η συνεχής κίνηση! Η κίνηση είναι ίσως η πιο υγιεινή συνήθεια που μπορούν να βάλουν στη ζωή τους τα παιδιά και θα έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα για όλη τους τη ζωή!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.